Ik ben de laatste tijd de individuele ingrediënten van veel gins aan het verzamelen, deze kunnen nogal uniek zijn. Zoals in het geval bij de The Botanist *Nog een manier ven Linken 😉
zoals je mogelijk weet zit ik nog even "vast" in het buitenland dus kan ik nog niet stoken.
Hoe dan ook, ik begin me wel af te vragen of ik zowel whiskey als Gin kan stoken. heb ooit eens geprobeerd sinaasappel olie te maken met een oude stook ketel en na afloop smaakte ieder stooksel naar bittere sinas appel olie.
p.s. heb een potstill met kolom dus wil proberen om ieder kruit individueel te stoken (via damp) en daarna te mixen. Iemand ervaring met hangende geuren/smaken?
Als je kruiden afzonderlijk wilt stoken om er de olie uit te halen, zul je bergen kruiden nodig hebben voor een paar druppeltjes.
Je kunt ze beter p/250 ml liter apart marcereren, dan krijg je de smaak en geur zoals die in je GIN zal gaan smaken, alleen zijn de afzonderlijke kruiden niet te pruimen.
Het duurt wel een paar weken voordat de smaak/geur is afgegeven.
Daar komt bij dat kruiden op elkaar inwerken en je na het lageren toch weer iets anders proeft.
Het is en blijft een lang traject voordat je echt tevreden bent
Mmm... Ik denk dat ik het voor nu wel bij whisky en cognac hou. Dan haal ik leter wel een losse ketel voor gin, mocht ik dat dan nog steeds willen.
Betweter, gebruik je voor je gin recept zelf gedroogde sinaasappel schillen? Zo ja, hoe droog je die dan het beste?
auke, zelf gebruik ik helemaal geen verse of gedroogde sinaasappelschillen in de gin.
Vers geeft altijd meer smaak af. Wel van tevoren goed afwassen.
Als je verse sinaasappelen gebruikt dien je alleen het oranje laagje met een dunschiller te gebruiken. Pas op met teveel schil toevoegen, omdat het lang duurt met het oplossen van de olien en afgeven van de smaak.
Hallo Betweter. Ik heb nu een hele simpele Gin staan trekken. Ik weet niet eens of het de naam mag dragen. Ik heb stooksel van 75% en daaraan heb ik een mengsel van jeneverbes, kruiden-peper, gemberwortel en korianderzaad toegevoegd. Ik proef nu een beetje, en ben best wel aangenaam verrast. Het ontbreekt een beetje aan complexiteit, voor de rest al een aardige borrel. Voor de volgende ronde; heb jij een goed recept voor me?
Hai Auke, in principe bestaat er geen standaard gin en heeft ieder merk zijn eigen recept. Ik heb ergens op dit forum een hele lange lijst staan van fabrikaten en wat er bij iedere fabrikant in z'n gin zit.
Ik lees bij jouw recept dat je er jeneverbes in hebt zitten, wat neigt naar jenever.
Dat is zeker niet verkeerd, immers is gin de Engelse versie van onze oude genever.
Maar tegenwoordig wordt de Nederlandse jenever ook van pure alcohol gemaakt en dus géén moutwijn welke eerst is gebrouwen, vergist en gestookt.
Dus lijkt jouw brouwsel enigszins op de Nederlandse moderne versie van jenever / gin.
De smaak kan door lageren (ietwat suiker toevoegen) en evt. wat eiken chips een wat betere en complexere smaak krijgen.
Pas op voor koriander omdat dit kruid veel smaak afgeeft.
Tenslotte is het vooral proeven en opschrijven wat en hoeveel je gedaan hebt om alles achteraf te kunnen recapituleren.
jeneverbes, kruiden-peper, gemberwortel en korianderzaad toegevoegd.
hoy,
hoeveel koriander heb je gebruikt per liter alcohol ik 15 ik vindt het een beetje te veel .
MVG.
Dumo, Ik heb maar 5 gram korianderzaad gebruikt. Verder 8 gram gekneusde jeneverbes, 10 gram gemberwortel en vier zwarte kruiden-peperkorrels. Het staat nu ongeveer een week te trekken. Ik wil het na een aantal weken verdunnen.
Betweter; ik houd alles idd netjes bij, zodat ik mijn 'gouden recept' kan herhalen. Het zal nog wel even duren voordat ik die heb gevonden.. In de lijst van fabrikaten vind ik wel ingredienten, maar geen hoeveelheden. Maar met een beetje gezond verstand, kan ik de hoeveelheden wel wat inschatten. Hier in Finland zijn ze erg trots op hun Gin: Napue. Volgens mij verkozen tot beste Gin in 2015!
Ik heb trouwens nog wat hop-pallets liggen. Het zou zomaar bij een goede Gin kunnen passen.
Hop is een bloem met bittere smaak die normaal gekookt wordt en niet gemacereerd.
Maar ja, alles is uit te proberen.
Hallo allen
Kan iemand mij een goed en correct basis recept geven voor Gin ?
Voor de Mash te maken ? Aangezien gin enkel gin is als het van granen afkomstig is ?
De enige die ik gevonden heb is deze .
- 5 Gallons of Water
- 7 Pounds Flaked corn
- 2 Pounds Wheat malt
- 1 Pound distillers Malt
1 Pour 5.5 gallons of water into your brew pot, and place on your heat source.
- Heat water to 165 °F.
- Turn off heat source when you reach 165 °F and immediately stir in 7 pounds of Flaked Maze (Corn) and 2 pounds of Wheat Malt.
- Stir the mixture continuously for 7 minutes.
- Check temperature and stir mixture for 30 seconds every 5 minutes until the temperature cools to 152 °F.
- When the mixture has cooled to 152 °F, stir in 1 pound of Crushed Distiller’s Malt.
- Check temperature and stir for 30 seconds every 20 minutes until the mixture has cooled to 70 °F. This process will take several hours on its own but can be sped up significantly with the use of an immersion cooler.
- When the mixture has cooled to 70 °F, add turbo yeast.
- Aerate the mixture by dumping it back and forth between two separate containers for 5 minutes.
- Pour the mixture into your fermentation bucket.
Ja, je krijgt er heerlijk zachte drank van met veel smaak en dat is wat ik graag wil.
Ik zou trouwens ook nog wel eens met zo’n Charantaise opstelling willen stoken. Weet alleen niet hoe het tweede vat er van binnen uit moet zien, misschien heb je daar een plaatje van. Het is toch niet zo dat de inkomende damp door een spiraal in het 2de vat gaat en dan naar de koeler??? En dat je dan de opgewarmde stookwijn van het 2de vat naar eerste laat lopen wat dan leeg raakt. Nee dat zal toch niet?? Maar wat dan wel?????
Robert, maar wat gebeurt er met de damp uit de première chauffe, komt deze in de Bonne chauffe of gaat deze alleen door de Bonne chauffe en dan rechtstreeks door naar de koeler. Dat vloeistof leidinkje , terug naar de premiere snap ik.