Meldingen
Alles wissen

Welke kruiden worden er nu precies bij het bereiden van GIN gebruikt?

Pagina 2 / 3

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik ben de laatste tijd de individuele ingrediënten van veel gins aan het verzamelen, deze kunnen nogal uniek zijn.  Zoals in het geval bij de The Botanist *Nog een manier ven Linken 😉
zoals je mogelijk weet zit ik nog even "vast" in het buitenland dus kan ik nog niet stoken.

Hoe dan ook, ik begin me wel af te vragen of ik zowel whiskey als Gin kan stoken. heb ooit eens geprobeerd sinaasappel olie te maken met een oude stook ketel en na afloop smaakte ieder stooksel naar bittere sinas appel olie. 

 

p.s. heb een potstill met kolom dus wil proberen om ieder kruit individueel te stoken (via damp) en daarna te mixen. Iemand ervaring met hangende geuren/smaken?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je kruiden afzonderlijk wilt stoken om er de olie uit te halen, zul je bergen kruiden nodig hebben voor een paar druppeltjes.

Je kunt ze beter p/250 ml liter apart marcereren, dan krijg je de smaak en geur zoals die in je GIN zal gaan smaken, alleen zijn de afzonderlijke kruiden niet te pruimen.

Het duurt wel een paar weken voordat de smaak/geur is afgegeven.

Daar komt bij dat kruiden op elkaar inwerken en je na het lageren toch weer iets anders proeft.

Het is en blijft een lang traject voordat je echt tevreden bent

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mmm... Ik denk dat ik het voor nu wel bij whisky en cognac hou. Dan haal ik leter wel een losse ketel voor gin, mocht ik dat dan nog steeds willen.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Betweter, gebruik je voor je gin recept zelf gedroogde sinaasappel schillen? Zo ja, hoe droog je die dan het beste?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

auke, zelf gebruik ik helemaal geen verse of gedroogde sinaasappelschillen in de gin.

Vers geeft altijd meer smaak af. Wel van tevoren goed afwassen.

Als je verse sinaasappelen gebruikt dien je alleen het oranje laagje met een dunschiller te gebruiken. Pas op met teveel schil toevoegen, omdat het lang duurt met het oplossen van de olien en afgeven van de smaak.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Betweter. Ik heb nu een hele simpele Gin staan trekken. Ik weet niet eens of het de naam mag dragen. Ik heb stooksel van 75% en daaraan heb ik een mengsel van jeneverbes, kruiden-peper, gemberwortel en korianderzaad toegevoegd. Ik proef nu een beetje, en ben best wel aangenaam verrast. Het ontbreekt een beetje aan complexiteit, voor de rest al een aardige borrel. Voor de volgende ronde; heb jij een goed recept voor me?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hai Auke, in principe bestaat er geen standaard gin en heeft ieder merk zijn eigen recept. Ik heb ergens op dit forum een hele lange lijst staan van fabrikaten en wat er bij iedere fabrikant in z'n gin zit.

Ik lees bij jouw recept dat je er jeneverbes in hebt zitten, wat neigt naar jenever.

Dat is zeker niet verkeerd, immers is gin de Engelse versie van onze oude genever.

Maar tegenwoordig wordt de Nederlandse jenever ook van pure alcohol gemaakt en dus géén moutwijn welke eerst is gebrouwen, vergist en gestookt.

Dus lijkt jouw brouwsel enigszins op de Nederlandse moderne versie van jenever / gin.

De smaak kan door lageren (ietwat suiker toevoegen) en evt. wat eiken chips een wat betere en complexere smaak krijgen.

Pas op voor koriander omdat dit kruid veel smaak afgeeft.

Tenslotte is het vooral proeven en opschrijven wat en hoeveel je gedaan hebt om alles achteraf te kunnen recapituleren.

 

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

jeneverbes, kruiden-peper, gemberwortel en korianderzaad toegevoegd.

 hoy,

hoeveel koriander heb je gebruikt per liter alcohol ik 15 ik vindt het een beetje te veel .

MVG.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dumo, Ik heb maar 5 gram korianderzaad gebruikt. Verder 8 gram gekneusde jeneverbes, 10 gram gemberwortel en vier zwarte kruiden-peperkorrels. Het staat nu ongeveer een week te trekken. Ik wil het na een aantal weken verdunnen.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Betweter; ik houd alles idd netjes bij, zodat ik mijn 'gouden recept' kan herhalen. Het zal nog wel even duren voordat ik die heb gevonden.. In de lijst van fabrikaten vind ik wel ingredienten, maar geen hoeveelheden. Maar met een beetje gezond verstand, kan ik de hoeveelheden wel wat inschatten. Hier in Finland zijn ze erg trots op hun Gin: Napue. Volgens mij verkozen tot beste Gin in 2015!

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@aukedebier 

Ik ben benieuwd of je intussen al je gouden recept gevonden hebt. Ik ben zelf van plan een gin te maken en heb dus veel interesse in je recept.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb trouwens nog wat hop-pallets liggen. Het zou zomaar bij een goede Gin kunnen passen. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hop is een bloem met bittere smaak die normaal gekookt wordt en niet gemacereerd.

Maar ja, alles is uit te proberen.

Beantwoorden
Berichten: 41
(@nathan2020)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo allen 

 

Kan iemand mij een goed en correct basis recept geven voor Gin ?

Voor de Mash te maken ? Aangezien gin enkel gin is als het van granen afkomstig is ? 

De enige die ik gevonden heb is deze .

 

  • 5 Gallons of Water
  • 7 Pounds Flaked corn
  • 2 Pounds Wheat malt
  • 1 Pound distillers Malt

  1 Pour 5.5 gallons of water into your brew pot, and place on your heat source.

  1. Heat water to 165 °F.
  2. Turn off heat source when you reach 165 °F and immediately stir in 7 pounds of Flaked Maze (Corn) and 2 pounds of Wheat Malt.
  3. Stir the mixture continuously for 7 minutes.
  4. Check temperature and stir mixture for 30 seconds every 5 minutes until the temperature cools to 152 °F.
  5. When the mixture has cooled to 152 °F, stir in 1 pound of Crushed Distiller’s Malt.
  6. Check temperature and stir for 30 seconds every 20 minutes until the mixture has cooled to 70 °F. This process will take several hours on its own but can be sped up significantly with the use of an immersion cooler.
  7. When the mixture has cooled to 70 °F, add turbo yeast.
  8. Aerate the mixture by dumping it back and forth between two separate containers for 5 minutes.
  9. Pour the mixture into your fermentation bucket. 
Beantwoorden
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@nathan2020. Er zijn diverse gin smaken tegenwoordig .

Maar als we terug gaan

oude basis  recept van Gin  

 [ Misschien handig  eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]

 

nodig voor 5 l Gin :

 

45 l water ,

 

7,2. kilo grof roggemeel  

 

4 kilo gerstemout ( diastatisch ) 

 

3 liter giststarter

 

Hiervan een beslag maken.

Beginnen net het maïschen 

 

Vul ketel met water 60 graden .

Roer de rogge en de mout hier 

door.

Temperatuur is nu 55 graden .

Hou dit 20 min aan 

 

Ph van beslag sturen nu naar 5,4 a 5,6 

 

Verhoog temperatuur naar 65 graden .

Hou 60 min aan .

 

Hierna verhoog temp naar 72 graden . Hou dit 20 min aan .

 

Controleer altijd met jodiumtest  of alle zetmeel is omgezet !

 

Zeef en spoel met water 80 graden .

 

Laat afkoelen tot 23 graden .

 

voeg de Gist [ Giststarter] toe .

 

Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].

 

Dit kan op verschillende manieren .

 

Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook  distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die  zal ongeveer 22.% alcohol zijn .

 

we nemen dit deel en stoken 2e keer  tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .

 

neem 30 cl hiervan en hou die apart !

 

Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .

 

De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .

 

nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .

 

Stoppen met stoken als alcohol percentage  in de  overkomende vloeistof  is gezakt tot 50 % of eerder blind slaat .

 

De voorloop van deze  3e stook verwijderen  wanneer de alcohol van scherp naar zoet keert.

 

Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .

 

[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]

Andere manier van stoken is :

De ketel vullen en  distilleren tot de uistromende alcohol nog  rond 50% is .

deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 %  met scheiding van voorloop en naloop .

ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .

De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een  alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .

na stoken op drink sterkte brengen met  water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .

Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .

Hierin gaat :

Jeneverbes en sleedoorn bessen  totaal gewicht 50gram

anijszaad 20 gram

koreander 15 gram.

venkelzaad 20 gram

karwijzaad 10 gram

wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .

Citroen schil  5 gram 

de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .

sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .

Ook  gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd

Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .

Ook het beslag kan wisselen zoals verschillende destilleerijen dat naar eigen recept doen.

Bijv .

Gerst , tarwe , rogge . 

Of 

Gerst , maïs ,rogge .

Of 

Gerst , haver , tarwe .

 

Zowel vol mouten maar ook deel mout en deels ongemout graan wordt wel gebruikt .

Minimale deel mout is 10 % . 

Niet te vergeten !

De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken  door iets of alles toe te voegen .

Beantwoorden
(@nathan2020)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 41

@robbert dankjewel Robbert zoals altijd .

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert 

Dag Robbert,

Ik vraag me af of er niet meer smaak uit de kruiden wordt getrokken als ze eerst enkele dagen gemacereerd worden in de alcohol, voor het uiteindelijke afstoken? Of is dit not done?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshiner79 in een maceraat los je stoffen op in alcohol  , in een warme damp onttrek je stoffen op vluchtigheid . 

Bij vooraf macereren krijg je dus ook andere smaken mee en ook meer zuren die aan alcohol blijven hangen of meer kans hebben om te binden .

Voor een gin maak je dus voornamelijk gebruik van de stoffen die vluchtiger zijn .

Gin uit Maceraat is dus vaak te zwaar in bepaalde smaakstoffen waardoor mindee aangenaam 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@robbert, voor het eerst ook een gin gemaakt met de door jou genoemde kruiden en sleedoorn. Heb dit een nachtje laten staan in de alcohol en toen mijn weckpotje voorverwarmd en gestookt. Het is behoorlijk kruidig geworden moet ik zeggen, misschien iets te veel. Wellicht had ik alleen de sleedoorn op alcohol moeten zetten voor een iets verfijndere smaak.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bewust  met verse kruiden is overhalen via een mand voldoende om een goede gin  te maken.

Wat heb je in het " thumpertje " ?

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@robbert , sleedoorn en de kruiden die daar al een nachtje in door gebracht hadden. Ben nogal een thumper stoker.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bewust . Amerikaanse moonshiners  manier van thumper gebruik alleen ? 

Of gebruik je ook het ding in andere functies ? 

 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@robbert , ik doe de hearts, dus het lekkerste wat ik heb in de thumper als ik bijvoorbeeld een appel voor de 2de keer stook. Ben daar eigenlijk altijd erg tevreden over.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

Ben verder niet van dat Amerikaanse gestook. Zegt mij niks.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bewust ik ben ook niet zo liefhebber van dat moonshine kneierij . 

Hoewel ik als voorbeeld binnenkort wel kom wat foto of filmpje met hoe dat moonshine uit sourmash gedaan wordt .  🤔

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bewust ah dis je stookt nog eens over de low wine . Wordt inderdaad wel meer gedaan . 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja, je krijgt er heerlijk zachte drank van met veel smaak en dat is wat ik graag wil. 
Ik zou trouwens ook nog wel eens met zo’n Charantaise opstelling willen stoken. Weet alleen niet hoe het tweede vat er van binnen uit moet zien, misschien heb je daar een plaatje van. Het is toch niet zo dat de inkomende damp door een spiraal in het 2de vat gaat en dan naar de koeler??? En dat je dan de opgewarmde stookwijn van het 2de vat naar eerste laat lopen wat dan leeg raakt. Nee dat zal toch niet?? Maar wat dan wel?????

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bewust klopt de lowwine wordt terug gevoerd naar Primaire ketel en opnieuw gestookt .

Ik hen het al eens eerder uitgelegd in ander topic .

Quote :

Wanneer je Armagnac of cognac op charantaise of Armagnac still stookt ( bij destilleerij waar ik een paar dagen per maand freelance werken ze erop )  maak je gebruik van de premiere chauffe ( ketel) en bonne chauffe. . deze zijn met elkaar verbonden . Eerst wordt er scheiding gemaakt met voorloop die apart wordt gehouden.  Het midden destilaat wordt opgevangen in de bonne chauffe . . Er wordt nieuwe wijn toegevoegd en wordt opnieuw met naloop in primaire ketel terug gebracht zodra er voldoende middenloop (brouille ) is opgevangen wordt het overgehaald tot de uiteindelijke drank waarbij voor en naloop weer terug gaan in première ketel . 

 

De Armagnac ketel is heeft een iets meer scheiding maar is ongeveer zelfde principe van werken . 

 

Op enkelvoudige potstill stook je dus gewoon met voor en naloop.  Het midden loop deel is dan oogehoogt in percentage door destilleren tot rond 32 % en gaat dan weer terug in ketel met de voor en naloop en met toevoegen van nieuwe wijn opnieuw gestook met opvang van voor en naloop het hart deel is dan de uiteindelijke drank .

 

De voorloop en naloop van finale destilaat gebruik je dan weer opnieuw in de volgende batch 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robert, maar wat gebeurt er met de damp uit de première chauffe, komt deze in de Bonne chauffe of gaat  deze alleen door de Bonne chauffe en dan rechtstreeks door naar de koeler.  Dat vloeistof leidinkje , terug naar de premiere snap ik.

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bewust Denk wat de bijlage laat zien

1634972489-schema-distillerie6.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bewust het eerste destilaat  ( brouille , ook wel low wine genoemd ) gaat na opvang in de  bon chauffe waar het voorverwarmt door damp dat door buisje gaat daarna gaat het  terug gaat naar primaire ketel waar nieuwe wijn in is gedaan . .Ook naloop gaat mee terug.

Vrij simpel als je wat ervaren bent met apparaat   maar  eigenlijk even van dichtbij zien hoe er mee wordt gewerkt ook betreft temperatuur beheer maakt  duidelijker . 

En ding is wel zo er is ter wereld geen andere ketel type wat de charantaise overtreffen kan in smaak / aroma overbrengen .

 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@robbert , ik denk dat ik het snap. Dat stippel lijntje in de Bonne Chauffe op de tekening was altijd wat vaag voor mij, maar dat is dus een door lopend buisje wat normaal rechtstreeks naar de koeler zou gaan. Denk nu wel een keer zo’n opstelling te bouwen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bewust ik heb ook een paar boilers met verschillende mogelijke aansluitingen en opzet stukken waardoor ik ook een soortgelijke opstelling als charantaise kan maken ..

ik heb diverse mee gewerkt en onder ogen gehad dan is snel duidelijk hoe je zo een  opstelling snel kunt maken.

 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?