Meldingen
Alles wissen

Whisky recept 1

Pagina 4 / 5

SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb geen pH metingen. Ook geen sg metingen. Eigenlijk weet ik dus niets van het start- of eindpunt anders dan wat ik zie en ruik en ervaring van eerdere keren.

Heb gerstemout geschroot, 2,5 kilo. Per kilo 3 liter water toegevoegd en begonnen met maischen. Maischschema: 55*C voor 1 uur, 62*C voor 1 uur en 72*C voor 3/4 uur.
Daarna moutwijn gespoeld voor rest suikers door een kaasdoek. 3 liter voor spoelen. Uiteindelijk ca 11 liter in vergistingsemmer. Emmer met deksel buiten gezet om af te koelen (was ondertussen 0130 uur). Na wakker worden de gist op oppervlak gestrooid en na0,5 uur hydrateren met garde doorgeroerd. Garde om begin wat zuurstof in de stookwijn te krijgen. Vervolgens met waterslot weg gezet.

Zojuist nagenoeg geen activiteit in waterslot dus over geheveld naar ander vat. T ruikt zurig. Gelukkig niet de enorme stank van vorige keer. Laat t nu rusten en misschien nog een keer overhevelen.
Of als t straks nog lukt ruwstook om te kijken hoe dat eruit komt.

Weet niet hoe via mobiel een foto mee te sturen. Anders dadelijk via laptop even nasturen zodat jullie beeld hebben van hoe stookwijn er nu uitziet

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ chris Je gebruikt nooit mout en je vriest het ook niet om Cellen open de breken .
Maar probeer eens dit. Na het koken als het afgekoeld is tot 67 - 65 graden Gooi er ongepasteuriseerde honing in en roer deze door .
Ook oude primitieve methode om enzymen werking te krijgen .
In ongepasteuriseerde honing zit alpha en bèta amylase .
Je krijgt meer opbrengst , betere vergisting en zeker ook vollere smaak .
Op 120 liter en ook door de warmte zal weinig honing smaak resteren dus niet stotend zijn .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@kevin bij begin zit voldoende zuurstof in water en de stookwijn . Wanneer je voldoende gist toevoegt en je laat het gewoon zelf wegzinken is prima .
Gist in zuurstof rijke omgeving is alleen aan vermeerderen en maakt veel afvalstoffen . Gist in zuurstof arme omgeving gaat alcohol vormen .
Te veel zuurstof tijdens gisting proces geeft oa acetaat vorming .
waarom meet je niet PH en Sg ?
Het zijn basis handelingen . !
Ph is belangrijk onderdeel voor een goed resultaat .
Te lage ph dus veel zuren bederven het resultaat .
Een met SG weet je of je voldoende , te weinig of te hoog in suikers zit . En je hebt een leidraad om te zien waar je in jou proces bent .
Je maisch schema is wat lang maar dat is niet verkeerd.
Heb je ook een jodium test gedaan om te zien of alle zetmeel is omgezet ??

Uiteindelijk Alleen thee zetten is simpeler dan whiskey's maken .
Daar om maakt iedereen whiskey .
je moet alleen zorgen dat die basis voorwaarden goed zijn .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus Robert je wil toch niet zeggen dat ik simpel ben????is inderdaad heel makkelijk.en ook nog lekker?vinden ze hier nog lekkerder dan van fruit.maar goed dat ik nog 80 kg.bio mais heb.?wil elke week 60 ltr.stoken.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed bezig Chris .
Ik heb nu niets te stoken .
Moet alleen paar filmpjes afmaken.
Rust hier . ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hier staat er een in de keuken taart brood koude schotel te maken en heeft eieren geverfd,ze wilde er nog twee verven maar was ik het niet mee eens??zijn zo gebleven wel met rimpels???en niet gekookt.???

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heerlijk buiten,biertje er bij,geen stres aan mijn hoofd,mais staat lekker te prutele.een zware shag in mijn mondhoek,Adriana in kort broekje,heeft lekker eten gemaakt.wat wil een man meer.?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@robbert

beginnend stoker hier. Dus mettertijd schaf ik een en ander aan. pH en sg-meter staan op t wensenlijstje. Tot die tijd op de ‘Chris’- manier. 

ben nu toch aan het stoken. De geur die ik eerder naar vond, komt in ruwstook terug als de rooklucht. Heb whiskymout peated gebruikt. Wellicht dat ik me daarin heb vergist (woordgrapje). Ik stook m nu door en bepaal na de fijnstook wat ik er van vind. 

vandaag nieuwe ketelopstelling met nieuwe brander. Is erg wennen. Hij heeft al twee keer gespuugd. En dat verschil zit m net in tikkie hoger, dan gaat ie. Wellicht had ik wat zonnebloemolie in de ketel moeten doen. Denk dat het t schuim is dat meekomt. Een voordeel: alles krijgt na deze spookbedrijf weer een grondige reiniging. 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verstandig inderdaad om je basis apparatuur aan te vullen .
schuim en spugen komt meestal voort uit of te veel eiwitten aanwezig of co2 niet geloosd of te veel vulling in ketel .
Door inderdaad b.v. war olie toe te voegen en rustiger opstoken kun je het voorkomen .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ziet er goed uit.?helaas is mijn drank op,of is op mijn vacantie adres.maar mijn schoonbroerdje bracht mij gisteren een fles met een etiket van whisky ik heb hem geproefd en vroeg hem wat dat voor whisky was,was die van mij hij had nog een fles staan.??? dus ik ben tevreden met mijn resultaat.?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Robbert: hoe krijg je de eiwitten weg? De stap op 55*C langer aanhouden?

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Kevin, mijn maisch emmers staan altijd in de woonkamer. Maar als ik whisky mout gebruik wordt er wel gevraagd om de emmer niet naast de bank te zetten. Ik denk dat de turflucht uit de whisky mout  die typische lucht veroorzaakt. Maar na 2 maal stoken en een paar weken rijpen wordt dit juist aangenaam.

Aan je ketel zal het niet liggen die ziet er top uit.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alle eiwitten raak je niet kwijt omdat je later ook gist e.d. toevoegt maar een groot deel veranderen in aminozuren .
Een uur zou voldoende moeten zijn .
Maar let daarbij ook op dat je Ph goed is .
Zuren hebben ook invloed op eiwitten .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou alleen je gasbus buiten zetten, beetje verder afgescheiden van de vlam.

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?