Gisteren ruwstook van een granen vergisting begonnen. Voor het eerst dat ik enkel een granen vergisting heb geprobeerd. Ik vond de vergisting erg snel afgerond. De stookwijn vond ik ronduit stinken, niet de friszure lucht die ik gewend ben van mij andere probeersels. Meer ranzig, verrot, putlucht-achtig.
Ik heb na ca. 0,5 liter de ruwstook afgebroken, omdat de stank mee over kwam in het destillaat. Alles aan het riool gedoneerd.
Ik denk dat ik na het vergisten de stookwijn te lang (nog ca. 2 weken) op de gist heb laten staan. Deze week maar een nieuwe poging wagen.
Zo te lezen heb je inderdaad last gehad van waterstofsulfide. S.G. meting tussendoor geeft een goede indicatie van wanneer wanneer de vergisting is afgelopen, wanneer deze stabel blijft (meestal onder de 1.000 maar soms stokt het op 1.020) is het overhevelen van het gefermenteerde spul iets wat wel snel moet gebeuren. Anders krijg je last van waterstofsulfide dat uit de dode gistcellen komt.
Hoe snel was je vergisting afgelopen trouwens?
Kan Door de ontbinding komen van gist resten maar ook fout in ph zijn geweest .
Bij vergisten zal ph zakken ,. Wanneer deze al in begin te laag is kan een te sterke verzuring problemen leveren .
Vergisting was eerste drie dagen heftig. vervolgens nog een dag of twee af en toe een bloepje in waterslot en vervolgens stil. Aangezien eerdere vergistingen langer duurden, heb ik het nog even met rust gelaten. Had ik dus beter niet kunnen doen.
Geeft het heel erg als er een zweem troebelheid bij het overhevelen meekomt en uiteindelijk mee de ketel ingaat. Ik krijg bij overhevelen, als ik bijna bij onderzijde ben, altijd wat troebel mee. Vind het ook 'zonde' om een vrij dikke laag vloeistof onderin vergistingsemmer te laten staan.
Nee het kan geen kwaad om wat troebelheid mee te krijgen ,
Een goede ketel inrichting en bewust stoken kan dat geen kwaad .
Gisteravond/nacht opnieuw granen gemaischd. Eén en ander staat nu te vergisten. Ik zal zodra waterslot geen bubbels meer geeft de stookwijn van het gist afhalen en verder klaren. Hou je/jullie op de hoogte van de vorderingen.
PS: vind na maischen van een roggemout qua geur een stuk prettiger als die van gerstemout. Meer kruidig lijkt wel.
Rogge geeft meer body dan gerst .
Let wel op ph want bij rogge en gerts zal dat verschillen dus bijstellen .
Heb je het sg gemeten? Dan heb je een indicatie. Ook kan je meten wanneer het vergisten ongeveer klaar is dan en een indicatie van de te verwachten opbrengst
Nee, geen sg gemeten. Wellicht verstandig om te gaan doen. Vergisting loopt nu goed. Eerdere vergistingen ook geen sg metingen gedaan. Uiteindelijk percentage destillaat terug gerekend naar aanvang hoeveelheid stookwijn gaf wel gebruikelijke start %.
Hou jullie op de hoogte van vorderingen. Helaas weet ik niet hoe foto’s te schalen en in te voegen.
Ben nu een dag of vier verder en de vergisting begint weer te neigen naar de stank die ik eerder ook had. Ik denk dat het mogelijk te maken heeft met de gist die ik nu (weer) heb gebruikt. Vergisting nadert zn einde want enkele keer een bloepje.
Ik dacht met alcotec whiskygist juist een specifieke gist te hebben gebruikt. Ik betwijfel sterk of dit een juiste keuze is geweest. Vorige keer met simpel bakkersgist wel de friszure lucht.
Als huidige lucht zich voortzet, wordt t weer 1 voor t riool.
Heb gelukkig nog een deel mout en bakkersgist. Gaan dat van t weekend maar even proberen.
Wat was het PH bij begin en wat is Ph nu ,?
Ook al is alcotec een beetje dubieuze kwa kwaliteit .
Binnen paar dagen riool lucht hoofd niet direct gist probleem te zijn .
Hoeft niet gist te zijn
Wat als je het heel rustig stookt, komt de lucht dan ook mee? Ik heb gewerkt dat me de alcotec single strain whisky yeast bij een strip run vaak de lucht mee krijg, als ik daarna fijn stook uitvoer de geur helemaal weg is
Even buiten het gebruik van dubieuze gist vermoed ik ook dat er wat anders aan de hand is. Kevin zou je eens stap voor stap willen beschrijven wat je gedaan hebt?
Ik ga nu weer wat mais koken,heb 120 ltr.staan maar dat kan meer ik wil nu continu 180 ltr mash hebben staan,want hij is erg lekker,dus wordt veel door het bezoek gedronken.en nu heb ik geen bezoek dus krijg ik de kelder weer goed vol.de primitieve manier hoe ik hem maak zijn de gasten erg over te spreken.laten er andere whisky voor staan.weinig werk en goed resultaat.????