Meldingen
Alles wissen

Blauw distillaat

Pagina 2 / 4

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kende het hele bestaan van een blauw distillaat niet maar ik had het het laast ook. Echt zo blauw als spiritus en de stank was niet te harden.

Maar ik weet wel wat er fout is gegaan en of het daar 100 procent aan ligt weet ik niet maar het gebeurden toen ik een niet al te schone kolom van de t500 gebruikte en ik per ongeluk het koelwater rond 45 graden had voor een paar uur in plaats van 50/55 waarna doorgaans pas de alcohol gaat druppelen. Toen ik het koelwater  omhoog liet gaan werd de alcohol weer prima. Was overigens turbo.

Is het van de koperen zadels afgekomen in de top van de kolom omdat dit niet al te schoon was? Of toch anders. Voordat jullie denken dat ik mezelf vergiftig, als ik alcohol stook om te drinken gooi ik de t500 wel eerst door de vaatwasser natuurlijk. Wie kan dit duiden? 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Koken laat diamoniumfosfaat (gistvoedingszout) ontbinden in oa ammoniak. Al wat je dan tekort heb voor een blauw kleurtje is koper... Dus opletten met de dosering van gistvoedingszout. En tekort echter kan dan weer gaan ruiken naar rotte eieren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

blauwe strengen en vlokken zijn meestal schimmels of schimmel resten . Deze behandel je anders dan een vertroebeling . Uitfilteren en wat sulfiet is daarvoor de beste remedie .

Vertroebelingen zijn vaak gistings fouten .
of koper reacties .
Deze kun je met kalk en een kleine hoeveelheid natrium bicarbonaat en her distileren verwijderen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

i.d.d. met neurale gisten als bakkersgist , eigenmaak en gisten als mangrove jack heb je minder last en zijn na correctie of gebruik van correctie middel niet noodzakelijk.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo sterk rook het ook, ik kon mijn neus er niet boven houden en was totaal ondrinkbaar. Het heeft dus uren staan koken er kwam uiteindelijk maar een klein laagje in de fles omdat er te hard gekoeld werd.  Normaal loop ik overigens nooit weg tijdens het stoken maar het was laatst heel zonnig en had de grainfather met reflux in de tuin gezet. Vroeg me af of dat zou werken of dat de wind het zou verpesten. Ging prima en als dan waterdruk wegvalt ( wanneer gebeurt dat?) is er niet zoveel aan de hand. Binnen neem ik dat risico niet. 

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de stook gestaakt. Maar waarom kalk? Je moet het toch neutraliseren..niet meer basisch maken?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb gelezen dat er geadviseerd wordt om je product koeler altijd van RVS te maken om dit soort problemen te voorkomen, de T500 heeft van binnen in de koeler ook koper.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb ook het vermoeden dat het door de koperen zadels komt. Het was echt goor dit kreeg je echt niet meer goed met filteren. Ondrinkbaar. 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor zover ik kan zien, is dat fel blauwe een oplossing.

Ik heb lichtblauwe vlokjes, dat lijkt me wat anders.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja, voor de suiker hoef je het weggooien niet te laten. Maar ik heb het in mijn mispelbrand, daar doe ik wat meer moeite voor. 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Door met kalk te distilleren maak een vertraging in vrijkomen van stoffen . Je krijgt dus betere scheidingen .
Door ook exact in temperatuur te blijven stook je zuiverder de ethyl er uit .. het hart blijft langer hoog in percentage . zodra percentage instort stop je met opvang hierdoor raak je de verontreinigen dus bij distillaat kwijt .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat zei je hierboven ook al, maar waar komt die schimmel dan vandaan? De drank komt recht uit de koeler met minstens 50 % en wordt dan met leidingwater verdund. En geen van de andere, in dezelfde ruimte gemaakte, dranken heeft dit probleem.

Er is toch geen schimmel die de ketel overleeft en mee over komt? En als de koeler tijdens het bewaren besmet is geraakt, dan overleeft toch geen schimmel meer dan 50 % alcohol?

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Soda is niet vluchtig ammonia wel

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Schweizer reagens kan neerslaan bij hoog alcoholpercentage. Meng die vlokjes eens met water en kijk of ze oplossen.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk dat je gelijk hebt. Het kan geen schimmel zijn.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?