Beste, ik heb gelezen in gepatenteerde info dat suikerbietmelasse beter fermenteert door toevoeging van maltase, in combinatie met alpha amylase. Nu is mijn vraag, ik kan nergens maltase enzyme bekomen; is er een andere manier om dit in mijn molasses wash (enkel melasse en water) haar werk te laten doen? Bv. door mout? Maar wat moet er dan effectief gebeuren met de mout, want ik ben daar niet in thuis? Het gaat om een wash van 25l. Alvast dank!
Ik zit op 1.095 wash en fermenteer met gist 25gr (PH 3.3-5.3) op 25 liter (met DAP en andere gistvoeding, zoals diverse vitamine B); de opbrengst is meestal ok tot final gravity 1.045; volgens bronnen is dat perfect voor wat ik voor ogen heb, maar ik zou iets lager willen gaan door toevoeging van enzymen die een invloed hebben op het distillaat. Welke hoeveelheid mout kan u op basis van bovenstaande info aanraden voor maltase enzyme effect?
Also zou je eerst naar PH 3.5 tot 4 moet gaan om de geosimine af te breken. Daarna moet je terug naar PH 5 à 5.5 ; hoe verhoog je? Met soda? Of wat is best binnen een molasses wash? Ik dacht dat door toevoegen van de soda of kalkvariant je bepaalde zouten zou laten vrijkomen die belangrijk zijn voor het distillaat.
Check ook ff of de gist die je gebruikt zelf nog een diastatisch vermogen heeft. Zo ja dan kan die tijdens zn secundaire vergisting ook zelf nog amylase en maltase aanmaken om de laatse suikers af te breken.
Dit kan echter wel wat langer duren voordat je vergisting dan helemaal klaar is, en zal meer bijsmaken geven. Deze bijsmaken kunnen de drank ook juist interessanter maken, veel diastatische gisten maken fruitige esters aan tijdens hun secundaire vergisting