Meldingen
Alles wissen

Stookwijn zonder gistvoeding en citroenzuur

Pagina 1 / 2

Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is nu ongeveer anderhalf jaar dat ik gestart ben met stoken.
In het begin maakte ik mijn stookwijn met turbogisten en dan ben ik overgeschakeld op recepten van Robbert met citroenzuur en rijst als gistvoeding en van Gompy met citroenen en tomatenpuree als gistvoeding. Beide recepten met 2 pakjes droge bakkersgist en 1 kg suiker
per 5 liter stookwijn.
Bij wijze van experiment heb ik eens de gistvoeding en het citroenzuur weg gelaten en dit vervangen door 1 pakje extra bakkersgist, dus 3 pakjes in totaal.(+/- 20 gram)
Wat nu blijkt is dat mijn stookwijn precies het zelfde is als met citroenzuur en gistvoeding en na evenveel tijd  uitgegist is.
Ook na het distilleren heb ik de zelfde hoeveelheid alcohol en het zelfde alcohol percentage.
Wat betekend dit nu?
Betekend dit dat die theorie dat je gistvoeding en citroenzuur moet toevoegen om stookwijn te maken niet meer klopt, of spelen andere factoren hier bij een rol?

Beantwoorden
24 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Denk dat de gist zich dan op zichzelf voed door dode cellen te verwerken. Waarom veranderen wat goed is? Gist is duurder dan citroenzuur en voeding in bulk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je rijst of bonen gebruikt kun je gistvoeding minderen of eventueel weglaten .
Citroenzuur zorgt voor betere ph en omzetten van suikers . En leefmilieu voor gist dis heb je betere kwaliteit alcohol met minder bijproducten die misschien niet Gelijk door iedereen of een weinig ervaren proever wordt geproefd maar bij rijping zeker naar boven komen en je alcohol " vervuilingen " werken ook door bij het maken van de likeuren vwaar oor je de alcohol gebruikt .
Ook zal een gist wanneer die arm in voeding is slechter presteren en meer bijproducten als azijnzuur , boterzuur , zwavelzuur en diverse andere alcoholen aanmaken
Kwaliteit en kwantiteit zijn verschillend .
Ook mensen slaan over het invertere of na zuiveren van de alcohol Waarbij ze zeggen weinig verschil te bemerken .
De verschillen merk je minder meteen na het distileren maar na enige dagen zal er zeker merkbaar beter alcohol zijn dan wanneer men snel water suiker en gist in vat zet zonder verdere aandacht .

Vergeet niet na distilatie moet alcohol direct goed zijn .
Na filteren of corrigeren nodig betekent dat het voortraject FOUT is of slecht product gebruikt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bin inverteren van suiker moet staan nazuiveren van het suiker !

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Robbert: Wat bedoel je met nazuiveren van de suiker? Als ik suiker inverteer, dan kook ik het door tot het helemaal helder is. Het schuim is dan vanzelf weggetrokken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik merk eigenlijk pas vrij recent dat niemand dat doet maar kristal suiker heeft recidue nog .
Wanneer je suiker gaat opwarmen voor inverteren voeg je wat opgeklopt eiwit toe en roer dit door krijg je na poosje een schuimlaag . Die schep je af .
Na paar minuten zal je nog een wat schuim krijgen en dit moeten afscheppen.
Doe dit tot geen schuim meer is .
Je zal zien dat je suiker is dan veel meer kristal helder zijn .
Dus ook minder kans op bijsmaakjes en minder muf nasmaak .
Ook suiker siroop wat je gebruikt om likeuren aan te zoeten zijn dan kristal helder

Beantwoorden
2 Reacties
 Belg
(@bramh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@robbert

Dag Robbert, dank voor de tip. Geeft dit hetzelfde effect als actieve kool aan de wash toe te voegen en 24 uur voor het distilleren een klaringsmiddel te gebruiken? Of kan je beiden gebruiken voor een optimaal resultaat?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bramh klaringsmiddel en actief kool gebruik je voor correctie's en nacorrecties !!! 

bij een goede stookwijn / wash  van goede grondstoffen en gebruik van een goed werkende stookketel zijn actief kool en klaringsmiddel  niet nodig ! 

Een goede ketel en juist uitgevoerde destilatie maakt het product helder .

(Let op  Er zijn ketels die zo zijn geconstrueerd dat ze snel aanbranden bij dergelijke apparaten is een heldere stookwijn gewenst .  Of  aanpassen / verbeter van ketel !)

 

 

 

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aha! Ga ik volgende keer dat ik met suiker aan de slag ga proberen....

Wordt het trouwens niet tijd voor een verzamelrubriek "Tips en tricks van Robbert" 🙂

Beantwoorden
2 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@mccorner Ik veronderstel dat je met 1 eiwit toekomt. Heb jij dit geprobeerd? Wat waren dan jouw bevindingen?

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@concha Nee, nog niet geprobeerd want de laatste tijd eigenlijk niet meer met suiker bezig geweest.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

T is geen tips en tricks van robbert .
T komt gewoon zoals ik het vroeger moest aanleren.
Gewoon uit oude likeur makers handboek.
??

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

T is geen tips en tricks van robbert .
T komt gewoon zoals ik het vroeger moest aanleren. Gewoon uit oude likeur makers handboek.

Misschien wat 'tips' uit de oude likeur makers handboek hier mede te delen.

Zodat oude kennis niet verloren gaat.

groetjes Patrik.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is maar net Waar de vraag over is Patrik .
Het is zeker handig de oude boeken en manuals achter de hand te hebben .
Als ik het niet uit hoofd weet kan ik nog veel naslaan.
Het zou inderdaad mooi zijn als het oude niet verloren gaat.
uiteindelijk is de basis nog even belangrijk als vroeger .

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zeker weten. Ik heb totaal geen ervaring en lees met bewondering alle posten die me intreseren. kan soms moeilijk het bos door de bomen zien maar test nu wel wat uit. durf ik te experimenteren.. Alleen al de benamingen en de meetingen kan ik nog niet zo goed aan uit maar heb tijd en ben leergierig... maar alle info is duidelijk welkom.

groetjes Patrik

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn enorm veel facetten en kanten die je uit kunt . Patrik .
Er is veel te lezen . Soms lijkt het in letters wat moeilijker maar in praktijk valt het echt reuze mee.

Een heel nieuw Topic bijvoorbeeld " Theorie Whisky maken – Maischen (Quasi simpele uitleg)"
Is voor de beginner ook interessant.
Het is maischen is een basis handeling in dranken en likeuren maken die niet alleen voor whiskey maar ook voor maken van basis alcohol en brandewijnen veelvuldig terug komt .

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik lees hier op het forum zeer veel.  idd als starter misschien te veel info en te weinig praktijk. Zit hier uren te lezen. ben nu fruit mengeling aan het laten vergisten.  alleen heb ik de verkeerde ketel er voor of beter gezegd de t500 nog zonder vermogen regelaar. heb nog wel een klein koperen keteltje van een paar liter. ik wow eerst gewoon alco zo zuiver mogelijk en dan de kruiden te laten trekken, maar door veel te lezen ben ik euh verkeerd gestart. maar heb veel tijd dus zal wel goed komen dankzij dit forum en hulp van mensen met veel ervaring.. Hopelijk krijg ik dit allemaal in mijn hoofdje. met notities 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo ik het lees ben je niet verkeerd gestart maar enthousiast begonnen .
,?
lees veel en bewaar wat je nodig hebt dan ben je toch op goede weg .

Ja er zijn diverse ketels met alle een eigen goede en minder goede eigenschappen .
Er is geen een die universeel is .
Maar je hebt 2 type dus komt goed .

Het vind vanzelf zijn weg .

Het fruit mengsel dat je vergist is dat voor een eau de vie , een brandewijn of een alcohol uit te stoken ?

Notities maken is niet verkeerd ook tijdens het maken van dranken .
Dan heb altijd de mogelijkheid te herhalen van wat je hebt gemaakt maar eventueel ook iets om dingen in terug te vinden als iets niet helemaal naar wens was .
Komt allemaal goed .

Beantwoorden
Berichten: 17
 grad
(@grad)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo ik heb een vraagje, ik heb een pond.s pak ferment m1 gekocht, de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken is 50-80 g/hl of wort, staat h/l voor 100 ltr?

ik heb gister op 25 ltr whisky wort 20 gram toegevoegd.

Nu een dag later zie ik wel gebubbel in de wort maar er wordt geen koolzuur gevormd, het waterslot is muisstil.

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@grad  hectoliter is idd 100L. In een kleinere emmer heb je wat meer gist nodig, denk aan een g of 60 voor een goede vlotte start. 20g zou ook wel kunnen mits je een goede starter er van maakt (cellen gaan dan al delen in de starter dus hoger cellenaantal)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@grad hoeveelheid gist is niet evenredig deelbaar met het aantal liters. 

Als de verhouding gaat zelfs omhoog bij lager aantal liters . 

Dit is om een goede start te krijgen met voldoende cellen.  .

Als voorbeeld :

Als een pak aangeeft 100 gr op 100 liter 

Wil niet zeggen dat je 10 gr op 10 liter gebruikt . Hangt van gist af maar gem zal je toch een 3 fout nodig hebben .

Even als bij 100 gram op 100 liter wil ook niet zeggen dat je dan 1kilo op 1000 liter gebruikt . Dat zal dan op  1000 liter 500 a 600 gr voldoende zijn .

Het gaat om cellen per pitch en meer cellen zullen ook in opstart meer vermenigvuldigen .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?