Het is nu ongeveer anderhalf jaar dat ik gestart ben met stoken.
In het begin maakte ik mijn stookwijn met turbogisten en dan ben ik overgeschakeld op recepten van Robbert met citroenzuur en rijst als gistvoeding en van Gompy met citroenen en tomatenpuree als gistvoeding. Beide recepten met 2 pakjes droge bakkersgist en 1 kg suiker
per 5 liter stookwijn.
Bij wijze van experiment heb ik eens de gistvoeding en het citroenzuur weg gelaten en dit vervangen door 1 pakje extra bakkersgist, dus 3 pakjes in totaal.(+/- 20 gram)
Wat nu blijkt is dat mijn stookwijn precies het zelfde is als met citroenzuur en gistvoeding en na evenveel tijd uitgegist is.
Ook na het distilleren heb ik de zelfde hoeveelheid alcohol en het zelfde alcohol percentage.
Wat betekend dit nu?
Betekend dit dat die theorie dat je gistvoeding en citroenzuur moet toevoegen om stookwijn te maken niet meer klopt, of spelen andere factoren hier bij een rol?
Denk dat de gist zich dan op zichzelf voed door dode cellen te verwerken. Waarom veranderen wat goed is? Gist is duurder dan citroenzuur en voeding in bulk.
Wanneer je rijst of bonen gebruikt kun je gistvoeding minderen of eventueel weglaten .
Citroenzuur zorgt voor betere ph en omzetten van suikers . En leefmilieu voor gist dis heb je betere kwaliteit alcohol met minder bijproducten die misschien niet Gelijk door iedereen of een weinig ervaren proever wordt geproefd maar bij rijping zeker naar boven komen en je alcohol " vervuilingen " werken ook door bij het maken van de likeuren vwaar oor je de alcohol gebruikt .
Ook zal een gist wanneer die arm in voeding is slechter presteren en meer bijproducten als azijnzuur , boterzuur , zwavelzuur en diverse andere alcoholen aanmaken
Kwaliteit en kwantiteit zijn verschillend .
Ook mensen slaan over het invertere of na zuiveren van de alcohol Waarbij ze zeggen weinig verschil te bemerken .
De verschillen merk je minder meteen na het distileren maar na enige dagen zal er zeker merkbaar beter alcohol zijn dan wanneer men snel water suiker en gist in vat zet zonder verdere aandacht .
Vergeet niet na distilatie moet alcohol direct goed zijn .
Na filteren of corrigeren nodig betekent dat het voortraject FOUT is of slecht product gebruikt.
Bin inverteren van suiker moet staan nazuiveren van het suiker !
@Robbert: Wat bedoel je met nazuiveren van de suiker? Als ik suiker inverteer, dan kook ik het door tot het helemaal helder is. Het schuim is dan vanzelf weggetrokken.
Ik merk eigenlijk pas vrij recent dat niemand dat doet maar kristal suiker heeft recidue nog .
Wanneer je suiker gaat opwarmen voor inverteren voeg je wat opgeklopt eiwit toe en roer dit door krijg je na poosje een schuimlaag . Die schep je af .
Na paar minuten zal je nog een wat schuim krijgen en dit moeten afscheppen.
Doe dit tot geen schuim meer is .
Je zal zien dat je suiker is dan veel meer kristal helder zijn .
Dus ook minder kans op bijsmaakjes en minder muf nasmaak .
Ook suiker siroop wat je gebruikt om likeuren aan te zoeten zijn dan kristal helder
Aha! Ga ik volgende keer dat ik met suiker aan de slag ga proberen....
Wordt het trouwens niet tijd voor een verzamelrubriek "Tips en tricks van Robbert" 🙂
T is geen tips en tricks van robbert .
T komt gewoon zoals ik het vroeger moest aanleren.
Gewoon uit oude likeur makers handboek.
??
T is geen tips en tricks van robbert .
T komt gewoon zoals ik het vroeger moest aanleren. Gewoon uit oude likeur makers handboek.
Misschien wat 'tips' uit de oude likeur makers handboek hier mede te delen.
Zodat oude kennis niet verloren gaat.
groetjes Patrik.
Het is maar net Waar de vraag over is Patrik .
Het is zeker handig de oude boeken en manuals achter de hand te hebben .
Als ik het niet uit hoofd weet kan ik nog veel naslaan.
Het zou inderdaad mooi zijn als het oude niet verloren gaat.
uiteindelijk is de basis nog even belangrijk als vroeger .
Zeker weten. Ik heb totaal geen ervaring en lees met bewondering alle posten die me intreseren. kan soms moeilijk het bos door de bomen zien maar test nu wel wat uit. durf ik te experimenteren.. Alleen al de benamingen en de meetingen kan ik nog niet zo goed aan uit maar heb tijd en ben leergierig... maar alle info is duidelijk welkom.
groetjes Patrik
Er zijn enorm veel facetten en kanten die je uit kunt . Patrik .
Er is veel te lezen . Soms lijkt het in letters wat moeilijker maar in praktijk valt het echt reuze mee.
Een heel nieuw Topic bijvoorbeeld " Theorie Whisky maken – Maischen (Quasi simpele uitleg)"
Is voor de beginner ook interessant.
Het is maischen is een basis handeling in dranken en likeuren maken die niet alleen voor whiskey maar ook voor maken van basis alcohol en brandewijnen veelvuldig terug komt .
Ik lees hier op het forum zeer veel. idd als starter misschien te veel info en te weinig praktijk. Zit hier uren te lezen. ben nu fruit mengeling aan het laten vergisten. alleen heb ik de verkeerde ketel er voor of beter gezegd de t500 nog zonder vermogen regelaar. heb nog wel een klein koperen keteltje van een paar liter. ik wow eerst gewoon alco zo zuiver mogelijk en dan de kruiden te laten trekken, maar door veel te lezen ben ik euh verkeerd gestart. maar heb veel tijd dus zal wel goed komen dankzij dit forum en hulp van mensen met veel ervaring.. Hopelijk krijg ik dit allemaal in mijn hoofdje. met notities 🙂
Zo ik het lees ben je niet verkeerd gestart maar enthousiast begonnen .
,?
lees veel en bewaar wat je nodig hebt dan ben je toch op goede weg .
Ja er zijn diverse ketels met alle een eigen goede en minder goede eigenschappen .
Er is geen een die universeel is .
Maar je hebt 2 type dus komt goed .
Het vind vanzelf zijn weg .
Het fruit mengsel dat je vergist is dat voor een eau de vie , een brandewijn of een alcohol uit te stoken ?
Notities maken is niet verkeerd ook tijdens het maken van dranken .
Dan heb altijd de mogelijkheid te herhalen van wat je hebt gemaakt maar eventueel ook iets om dingen in terug te vinden als iets niet helemaal naar wens was .
Komt allemaal goed .
Hallo ik heb een vraagje, ik heb een pond.s pak ferment m1 gekocht, de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken is 50-80 g/hl of wort, staat h/l voor 100 ltr?
ik heb gister op 25 ltr whisky wort 20 gram toegevoegd.
Nu een dag later zie ik wel gebubbel in de wort maar er wordt geen koolzuur gevormd, het waterslot is muisstil.