Meldingen
Alles wissen

Te snel gegist?

Pagina 2 / 2

Berichten: 16
Topic starter
(@ruben1980)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Inderdaad met een alcoholdobber getest. Hoe zou ik het volgens jullie moeten doen?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De dobber is voor het distillaat, niet voor de stookwijn. Restsuikers in de stookwijn zorgen er voor dat de dobber hoog blijft drijven en zo vaak gewoon 0 aangeeft. 

Met een vinometer zou je nog enigzins kunnen meten. https://www.stookwinkel.nl/product/vinometer-tot-25/

In het vervolg zou je voor de gist er bij gaat het Soortelijk gewicht (SG) moeten meten en na het gisten opnieuw. Door het verschil in voor en na SG kun je eenvoudig uitrekenen wat het alcoholpercentage is. Hiervoor is een formule die ik zelf staads vergeet, maar ik gebruik hier een app voor 🙂

Een SG meter kan wel een dobber zijn, ik gebruik graqg deze. Bedoeld als Cider meter maar hij meet natuurlijk alles, dus prima geschikt voor jouw doel. https://www.stookwinkel.nl/product/mad-millie-cider-hydrometer/

Je kunt ook kiezen voor een refractometer. Iets duurder maar erg prettig gadget https://www.stookwinkel.nl/product/refractometer-soortelijk-gewicht/

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij de dobber die jan aangeeft is 010 een SG (suikergehalte) van 1010 , 120 is een SG (suikergehalte) van 1120. Belangrijk is het dan als je een hoog SG (suikergehalte) hebt, dat je dan gist hebt, dat een hoog alcohol percentage aankan. Anders sterft de Gist te vroeg in zijn eigen Alcoholproductie. Dit ter info. Heb dit al eens meer hier besproken, maar omdat je meestal alleen op bier en wijn sites over alcohol spreekt, is de gist vaak , de gist die bij de wijn, of het bier maïsch schema past. Wordt dus (te) weinig over gesproken, en over nagedacht. Gist maakt van suiker alcohol, maar sterft uiteindelijk af , omdat er 1: geen suiker meer is, of 2: teveel alcohol aanwezig is. Overigens is het boek "Yeast" van  Chris White en Jamil Zainasheff een hele interessante aanvulling.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

.het staat nog geen 3 weken toch ?Als er nog gist werking is gewoon geduld hebben .
Meet SG ! als SG onder 1000 is of liever 990 kun je het distilleren . is het SG hoger dan 1000 controleer dan over aantal dagen nog eens . het zal dan iets gezakt moeten wezen .

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@ruben1980)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor alle tips! Inmiddels heb ik m'n stookwijn gemeten met een vinometer en blijkt dat er nu 8% alc. in zit. Ik ben erg tevreden voor een eerste keer!

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien is het handig om een proefmeting te doen met de vinometer. Bij mij (en heb gelezen meerdere mensen) heeft ie een afwijking van een paar procent. Als je dit weet, kun je een correctie toepassen zodat je een iets realistischer beeld hebt. Voor t zelfde geld meet ie correct en heb je gewoon 8%, maar als ie er 4% naast zit (bij mij wijkt ie 4% af jah) heb je dus slechts 4%, of 12%. Al lijkt me het in jouw geval wel enigzins te kloppen.

Ideale temperatuur voor meting is 20°C, ook kun je rekening houden met opgelost CO2, ook hierdoor kun je een meetafwijking krijgen.

Veel kstookplezieren succes!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad, een proefje met een commerciele droge wijn is zeker aan te raden. Ook bij de vinometer geldt, hoe meer rest suiker des te meer afwijking. Test dus enkel volledig uitgegiste wijnen voor een zo realistisch mogelijk beeld. En de volgende keer gewoon vooraf je sg meten ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?