Meldingen
Alles wissen

Wijn distilleren vraag

Pagina 1 / 2

Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had 30 liter witte wijn van vorig jaar die niet lekker smaakte, dus ik dacht ik stook hem uit.
In 3 maal de ruwstook gedaan met als opbrengst 3 x 2 liter alcohol van ca 50:%  en telkens 30 ml voorloop,verwijderd.
Vandaag  de fijnstook  bezig, aangelengd met  gedistilleerd  water tot 40 %, dan uitgestookt, de opbrengst ca 4 liter van 70 %..
Maar van de voorloop van die fijnstook heb ik maar liefst 300 ml (3,5;%)  gescheiden omdat deze een zeer scherp bijtende geur had . 
Zal ik nu nog een 3 de stook moeten doen ? Ik snap het niet goed de witte druiven zijn vorig jaar na 24 uur maceratie reeds geperst , dus is er praktisch geen hout contact geweest.
Kan dit dan methyl alcohol zijn ? Of is dit mogelijk iets anders.

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Consumenten (winkel) wijn is eigenlijk gemaakt om zo te drinken en dus eigenlijk niet om te stoken.
Maar dat kan wel,uiteraard, alleen je zal flink moeten kool-filteren en smaak correcties moeten toepassen om uit de zure bocht iets lekkers te maken. Teut word je er sowieso WEL van... 🙂

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Deze wijn komt niet uit de winkel, deze komt uit de eigen wijngaard, gemaakt zonder toevoeging van chemische brol.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een leidraad kan zijn:

Foreshots 3% 

Head 18%

Haert 57% 

Tail 22%

Dit geld voor een potstill.

Hopelijk heb je hier wat aan.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In jouw geval heb je 4 liter van 70%
Dit is 2.8 liter van 100%
Wanneer je de cuts goed gemaakt hebt dus ongeveer anderhalve liter goed spul moeten hebben.
Totale voorloopt 588 ml
Hart 1,596 L
Naloop 616 mL

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vorig jaar ook voor het eerst druiven gestookt. Kwamen ook een hoop  vragen bij me op.

https://www.stookforum.nl/thread/catnips-druivenstook-vragen-over-zuiverheid-en-het-uitsmeren-van-fracties/

Nu weet ik dankzij dit forum dat je wijn en stookwijn anders moet behandelen. Voor wijn zijn die zuren prettig maar voor stoken gaat het ten koste van je rendement. Later heb ik het meest penetrante deel opnieuw gestookt met behulp van calciumcarbonaat. Dat werkte. 

Waar verwacht jij de ontwikkeling van methanol ? Toch niet gegist op een houten vat?

300 ml is niet veel, ook niet volgens het mooie schema van lespaul.

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nooit problemen stook al jaren druiven,lekkere wijnbrand van.en ik stook maar een keer en gooi alles bij elkaar,alleen wat voorloop gooi ik weg,ik laat ze zelfs wild vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Aan allen die een antwoord gaven, bedankt hier kan ik mee verder.

ik ga morgen de 4 liter op 70 % terug verdunnen tot 40% met gedistilleerd water en een 3de maal uitstoken. Omdat ik reeds ca 3% voorloop heb verwijderd ga ik er van uit dat ik morgen niet zo veel voorloop zal moeten scheiden. De naloop heb ik geen probleem mee want ik stop toch  vrij vlug  met distilleren.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je verstandig bent dan vang je alles in potjes van 100 ml op.(jampotjes) laat het een dag rusten en proef/ruik aan elk potje. Je zult merken dat de eerste twee/drie potjes ruiken naar aceton,lijmoplosser e.d daarna gaat het lekker ruiken tot het moment dat de beloopt komt. Dan ruik je natte kranten of natte hond..

Probeer dat maar eens, kan je veel van leren....

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zal ik doen 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sorry ik heb de wijn en het gestookte deel niet geproeft . Op afstand is altijd lastiger dan met een juiste oorzaak te komen .
maar Wijn bevat veel tannine ( looizuur )
tannine is in diverse plaatsen van de druif voornamelijk in schil maar ook in stelen , pit en blad . bij bereiden van wijn en verschil van type druif kan dit in grotere of mindere mate aanwezig zijn .
bij distillatie van de wijn kun je in het distillaat dus een concentratie krijgen van deze tannine .
dit zou een oorzaak van deze " smerige " smaak zijn .

Wat ook zou kunnen is dat de wijn vrij warm is opgeslagen geweest en is gaan oxideren .
hierbij gaat de wijn verzuren.
Zuren en de aanwezige alcoholen gaan veresteren en bindingen vormen als acetaten .
ook deze kunnen geconcentreerd in distillaat terug komen .
Bij een distillatie waarbij 50% of 70% percentage behaald worden zal je vaak opnieuw moeten distilleren om deze hardnekkige vervulling kwijt te raken .
je zal sowieso zeer nauwkeurig moeten distilleren op brug temperatuur van 78,3 graden en het beste is ook calcium carbonaat toe toevoegen om te corrigeren.
Wanneer je de wijn vers had verstookt was er waarschijnlijk weinig problemen .

In Oude wijnen , overjarige Of te lang gestane stookwijnen zijn altijd diverse processen in gaande geweest die lastig omkeerbaar kunnen zijn .
Soms geeft het nog redelijk acceptabel resultaat maar kwaliteit is altijd minder .
Met trucjes en correcties kun je misschien nog verbeteren .
Er is veel mogelijk en zolang een drank kenner niet proeft zal iets mindere kwaliteit snel geaccepteerd zijn .

mijn vraag is waarom zou je moeite en nemen , tijd erin steken en kosten van gas of electra. Maken ?
In korte tijd maak je vers product en na 3 weken distilleer je dit tot een goed product .

Oude zooi kun je beter tussen struiken mikken .

Een echte kwaliteit oude wijn verstook je niet maar drink je .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja daar ben ik het mee eens,heb eens een paar honderd liter wijn voor niets gekregen na die verstookt te hebben was hij niet te zuipen,gelukkig maar twee ketels gestookt.ik gebruik alleen vers overrijp fruit.sucses verzekerd.

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert,

De wijn stond in een wijnkelder was 1 jaar oud ( niet te warm) hij was ook niet zuur of zo enkel de afdronk te bitter hij had ook geen hout gehad.

wat ik uitstookte  was ook best ok enkel de eerste 300 ml op een ketel van 8.5 liter rook erg scherp. Ik vond dit veel, maar blijkbaar is deze hoeveelheid aanvaardbaar. 

War hebben we vandaag geleerd ? Dat oudere wijn uitstoken niet zo simpel is dan het lijkt.

ps hoeveel calcium carbonaat voeg je dan toe ?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat bitteren komt dan toch van de tannine . Er zijn druiven met meer of minder tannine of er zitten te veel pitten mee gegist of kapot gemaakt.

2- 4 gr calcium per liter .

wijnen uitstoken is niet moeilijk .
Maar voor alles geld kwaliteit
gebruik van wijnen om alcohol uit te stoken is lastig als kwaliteit slecht is .
met een goede kwaliteit wijn kun je hele mooi dingen doen En is dan ook niet moeilijk mits je ook de juiste ketel inrichting ervoor gebruikt.

maar waarom zou je een slechte kwaliteit wijn zoveel moeite en tijd in steken ??

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robert pitten zijn niet mee vergist daar ben ik 100 % zeker van. Waarom ik hier zoveel moeite in stopt ... Omdat ik hier ook uit leer en weggooien kan je altijd nog.  In de wijn zit een fout  maar de basis is van eigen teelt druiven en met zorg bereid . 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?