Meldingen
Alles wissen

Wijn distilleren vraag

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet hoe jij de wijn hebt vergist en hoe lang die heeft gestaan .
is die geperst en gefilterd of op zijn schillen en e.v.t . Pulp vergist

En hoe rijp de druiven waren .
Moment van oogst .
Tannine moet in druiven zitten om te zorgen dat de wijn niet te snel oxideren gaat en verzuren . Maar te veel tannine geeft bitterheid .
( niet elke druif is geschikt voor wijn .)
Wijn maken is ook weer een sport op zich .

als experiment om van te leren dat begrijp ik het .

er zijn ook mensen die het uit zuinigheid zouden doen .
Net als langer door stoken om die laatste druppel alcohol niet te missen .
Of voorloop en naloop te bewaren voor hergebruik .
Zooi die te lang heeft gestaan alsnog verwerken .
Dat is alleen maar valse zuinigheid want je hebt daar extra werk van en extra energie of er moet actief kool of andere correcties toegepast .
En daarnaast een hoge kwaliteit haal je NOOIT ermee.
Ja misschien voor een alcoholist die toch geen smaak meer heeft of om je schoonfamilie op te voeren of een feestje geven in Guantánamo bay is het nog bruikbare kwaliteit .

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robert,  

Wijn maken kan ik wel, ik heb een twee jarige opleiding als wijnbouwer gevolgd bij Syntra in Hasselt. 
Alcohol stoken is een ander paar mouwen, ik lees er veel over maar ben hier nog een groentje in.
De bitterheid in deze wijn komt niet door tannine, en ook niet door het soort (pinot gris) druiven.  Waarschijnlijk wel omdat de kwaliteit van de druiven bedenkelijk was.  Deze wijn was ook geen oude zooi zoals aangehaald werd. Maar er zat wel een fout in.
Ik heb het vandaag voor een 3de maal uitgestookt en de eerste 200 ml hadden nog een scherpe geur maar minder erg dan aanvankelijk. De middenloop ca 1.3 liter van >70% AV gaf geen storende geur af. Her stooksel was perfect helder en na verdunning tot 35 % AV was de smaak ook niet mis. 

Deze 1.3 liter heb ik nog 2 uur op 45 ° gezet om het verouderingsreserve proces na te bootsen  ik ben benieuwd wat dit nog geeft.  Daarna mogelijk nog eens filteren met actieve kool.
De rest van het stooksel gooide ik niet tussen de struiken, Maar heb ik gehouden om in de aflopen te gieten van het huisje in Hongarije waar ik nog verblijf zo heeft dit ook nog een functie. (Vorstbeveiliging).
Nu gaat de stookketel op rust tot volgende lente want ik stook enkel in Hongarije daar is dit nog wel toegelaten.

Alvast allen bedankt voor de goede raad en nog veel stookgenot.

Raposka

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat Druiven soort is dan Super inderdaad geschikt .
Kun je fijne brandy van maken .
ja in dit klimaat is er wel van jaar Tot jaar verschil in kwaliteit van de druif .
Zonde als zo een wijn dan mislukt .

temperatuur voor verouderen is beter iets hoger te houden 55 gr .
De fles niet af sluiten met een dop of kurk maar met watten , Vlas of katoen waardoor de alcohol kan ademen .
( net als in vat )
sluit je het meteen af vertraag je het weer
Em kan het zelf tegen werken .

ik hoop dat het lukt wat over te houden .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?