Meldingen
Alles wissen

Alco hol is erg scherp van smaak wat kan ik daar aan doen

Pagina 2 / 5

Berichten: 4
(@cheese)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Scherpe smaak wordt o.a. veroorzaakt door een hoge concentratie Acetaldehyde. Dit is gewoon een bijproduct van de vergisting. Omdat Acetaldehyde vrij vluchtig is kan je deze laten verdampen door je flessen met product gewoon open te zetten waardoor deze verdampt. Ik haal gewoon de het deksel van m'n vaatjes af en laat ze een paar dagen open staan. Hoe groter de opening, des te gemakkelijker het verdampt. Andere 'hogere alcoholen' die voor een scherpe smaak zorgen, raak je zo ook kwijt.

Daarnaast wordt Acetaldehyde met water tijdens de het rijpen omgezet tot alcohol waardoor het ook zachter wordt.

Ruik maar eens goed aan je product. Wat je ook zou kunnen doen, beetje van je product in een erlenmeyer doen,  een beetje opwarmen en continue schudden en telkens even ruiken... als de scherpte eraf is natuurlijk ff proeven...

Ik hoop dat je er wat aan hebt... Proost!!

 

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

‘s Avonds het bicarbonaat in het verdunde destillaat oplossen, flink doorroeren en de dag erna kan je al stoken.  Zelf laat ik het een week staan alvorens de second run uit te voeren. 

Wat je ook kan doen is om al het destillaat (in een grote Weckpot) op 50C laten staan gedurende drie uur.  Af en toe de Weckpot openen, ontluchten en terug afsluiten. Na die drie uur even het destillaat overnacht laten ‘ademen’ (lees: deksel van Weckpot afnemen, maar wel bedekken met wat keukenpapier om stof,vliegjes tegen te houden).  Daarna smaaktesten uitvoeren.  

Een andere manier om de smaak te verzachten is om het verdunde destillaat te ‘nuken’ met de microwave of het gedurende een lange tijd (maanden) in een houten/eiken vat te bewaren. 

De tijd nemen om goede cuts te maken, bespaart al dat werk. 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede tips allemaal! Waar ik nog niemand over hoorde was het oorspronkelijke SG van de wash om 19% ABV te krijgen. Turbogist of niet, die gist heeft het zwaar gehad en is voortdurend stoffen aan het lekken door zijn slecht ontwikkelde celwanden.  Beste oplossing is voor kwaliteit te gaan door het SG onder de 1070 te houden. (Maar volgens mij preek 😀 ik hier voor eigen parochie en heeft Zeldenrust zich bij een andere dienst aangesloten 😉 

groeten Catnip

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Momenteel staat het distilaat van de 2de run in een mandfles in de kelder. Om die een beetje te verzachten moet ik die dus open met een doekje erop een paar dagen buiten zetten zodat de Acetaldehyde en andere hoge alcoholen kunnen verdampen. 

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oorspronkelijk is het allemaal mislukte fruitwijn van verschillende en gemengd fruit waarvan sap verkregen is door persen of pulpgisting. De gebruikte gistsoort is hoogstwaarschijnlijk gewone Bourgogne wijngist. Om een voldoende hoog alcohol te bekomen, tussen 10 en 12 vol% is er suiker toegevoegd tijdens het vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb hier ergens gelezen,dat men de fles 2 dagen in de diepvries laat liggen.(Tegen de scherpe alcohol smaak).

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo mss ook een tip 

voor ik het in de fles doe filter ik het een paar maal op keuken papier en wc papier dat verzacht de smaak ook mss eens proberen

grt erik

frohe Weihnachten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor overhalen zeer waarschijnlijk te veel acetaten en azijnzuur aanwezig geweest gebonden en meegekomen .
aantal keren overgieten zou kunnen werken anders
Beetje kiezelguhr of gespoelde schelpen gruis door roeren en daarna uitzeven .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

robbert verklaar u nader

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

er stond iets over mislukte wijnen , ander gist toegevoegd en nog extra suikers tijdens vergisten en scherpe smaak na distilleren . dat lijkt op een niet goed verlopen vergisting dus vervuilingen door gevormde acetaten , zuren en bindingen en omzettingen . ( denk aan o.a. azijnzuren bindingen )
Deze vervuilingen kunnen bij distillatie mee zijn gekomen .
Door een kalk houdend toevoeging kunnen zuren verminderen / binden .
Waardoor ook ethyl en methyl acetaten afnemen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij het filteren giet je ook de drank een paar maal over waarbij ook oxidatie aan de lucht ( zuurstof) . Dat geeft i.d.d. smaak verzachting .

Frohe Weihnachten .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb dit jr.veel wijn gekregen vond de drank die daar uitgestookt was ook niet zo geweldig,nu na een half jaar gaat de smaak beter worden.maar ik stook niets meer wat ik van ander gratis krijg.ik hou het bij wat ik zelf vergist.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dan weet je ook waarmee je begint chris

En wat je daarmee tegenkomt maakt of " veroorzaakt "
En achteraf minstens werk van .

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sinds ,ik vloeibare koolstof bij de fermentatie voeg,vind ik m minder scherp.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dan weet je ook waarmee je begint chris En wat je daarmee tegenkomt maakt of " veroorzaakt " En achteraf minstens werk van .

Dat is een hele wijze raad. Vooral de laatste 5 woorden. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?