Dat is goed om te horen đŸ™‚ maar dan heb je het deksel dubbel. Of is dat de bedoeling?
Stokerke,ik zou doen wat Jan zegt niet voor de tweede keer stoken,ik heb hem ook een keer gestookt,en als je hem dan een tijdje laat liggen proef je echt appels.gr.?Chris.V.
Â
Ja Jan dat was de bedoeling dan heb ik een op overschot .Ik wacht nog op een dichting want nu heb ik verlies op mijn zelfbouw ketel (deksel) .Daarmee heb ik dit ook geprobeerd met het deksel van de T500 moest de zelfbouw blijven fitten.Ik heb sowieso toch nog een tweede ketel nodig đŸ™‚
Ja dan zullen we de calvados maar zo laten rijpen zeker đŸ™‚ Ik ben juist nog eens gaan ruiken  aan de fles mmmmm
Groeten
Â
Stokerke,als je een naad in je ketel hebt die lekt,beetje cement met eigeel mengen tot een papje op de naad smeren en hij is dicht,moet hij niet permanent dicht omdat je het open moet maken,dik papje maken van maismeel of deeg en dichtsmeren.gr.?Chris.V.
Â
Yep Chris ik maak soms een papje met rogge meel maar vindt het nogal veel en lastig dat ik bijna heel het deksel moet dichtsmeren .ik wacht nog op een andere silicone dichting en hoop dat het dan proper afsluitÂ
Bedankt voor de tip he
Â
Stokerke,ik heb zo'n ketel waar ik hem altijd met deeg moet dichten,maar ik weet niet beter,en is 5 min.werk.gr.?Chris.V.
Â
Ik haal dit topic nog even op. Met deze methode heb ik tot nu toe de beste Calvados gemaakt. Ik heb 2 hele grote kisten appels gekregen, geen idee van het soort maar ze zijn zoet en vrij klein.Â
Ze staan op de zaak en denk dat ik er na het weekend mee aan de slag ga. Waarschijnlijk komen er nog een paar kisten bij. Deze methode is veel sneller dan de sapcentrifuge en het resulaat was zeer goed.
De appeltjes staan nu al een weekje te gisten met Champagnegist en zoals we inmiddels gewend zijn van de Champagnegist gaat dit heel erg rustig.
Zojuist een glaasje afgetapt en smaakt nog erg zoet, voorlopig bubbelt dit nog wel even door.
SG vooraf niet gemeten, want na het raspen bleek ik geen enzymen te hebben. De volgende dag was er nog amper sap uit het rasp gekomen. Uiteindelijk toch nog enzymen gevonden en toen ging het ontsappen erg hard. Wat werkt dat goed!
Dit waren ook verschillende soorten appels, meesten waren wel erg zoet. Ze waren vooral erg klein waardoor het raspen toch wel een beetje tijd in beslag nam. Maar ik heb het gevoel dat er weer wat lekkers uit gaat komen.
De Calvados die ik op de BBQ mee had was op deze manier gemaakt en het is erg jammer dat die op is. Ik ga deze op precies dezelfde manier laten rijpen met Zweedse houtsnippers. Precies hetzelfde zal hij niet worden omdat ik de appelsoorten niet weet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hier iets heel lekkers uit gaat komen.
Â
Ook hier het filmpje naar de nieuwe sappersmethode, scheelt je een hoop werk ?
Â
Wat is de reden eigenlijk dat je de appels raspt en niet mixt of blendt (uiteraard na ontklokhuizen)? đŸ™‚
Lijkt me toch een pak sneller te gaan. Maar jou kennende zal je hiervoor wel een goede reden hebben!
Hoi Thomas,
Dat raspen was eigenlijk omdat ik nog geen goede spullen had. En weet je, het gaat prima hoor als je een kist appels moet raspen. Je bent er zo klaar mee als je eenmaal de slag te pakken hebt. Voorheen met de sapcentrifuge was ik veel langer bezig dan met de rasp. en de enzymen doen de rest.
Inmiddels hebben we betere spullen, had je dit filmpje al gezien? Staat klaar en is te huur als je heel veel appels of ander fruit wilt ontsappen.
Â
Â
Ja 200 kg zie ik je niet doen met een rasp,dan is dit wel een goede oplossing.
Hoe lang kan of moet ik de
pectolasse zijn werk laten doen voordat ik de appels kan uitpersen?
alvast bedankt voor de reactie. Groet, @ndré??
Het hangt een beetje van de temperatuur af. Ik zag bij kamertemperatuur na 3 kwartier al effect. Ik zou het nu gewoon een dag laten staan voor optimaal effect. Bijvoorbeeld nu raspen/malen en dan morgenochtend persen.
Jan bedankt, ik heb tijd genoeg, laat het tot morgen staan. Staat bij mij in de garage bij een graad of 20.
Ik ga morgen persen ?. Groet, @ndré??