Meldingen
Alles wissen

Appels of ander hard fruit ontsappen met Pectolase Enzymen stap voor stap

Pagina 7 / 8

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is goed om te horen đŸ™‚ maar dan heb je het deksel dubbel. Of is dat de bedoeling?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stokerke,ik zou doen wat Jan zegt niet voor de tweede keer stoken,ik heb hem ook een keer gestookt,en als je hem dan een tijdje laat liggen proef je echt appels.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja Jan dat was de bedoeling dan heb ik een op overschot .Ik wacht nog op een dichting want nu heb ik verlies op mijn zelfbouw ketel (deksel) .Daarmee heb ik dit ook geprobeerd met het deksel van de T500 moest de zelfbouw blijven fitten.Ik heb sowieso toch nog een tweede ketel nodig đŸ™‚

Ja dan zullen we de calvados maar zo laten rijpen zeker đŸ™‚ Ik ben juist nog eens gaan ruiken  aan de fles mmmmm

Groeten

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stokerke,als je een naad in je ketel hebt die lekt,beetje cement met eigeel mengen tot een papje op de naad smeren en hij is dicht,moet hij niet permanent dicht omdat je het open moet maken,dik papje maken van maismeel of deeg en dichtsmeren.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Yep Chris ik maak soms een papje met rogge meel maar vindt het nogal veel en lastig dat ik bijna heel het deksel moet dichtsmeren .ik wacht nog op een andere silicone dichting en hoop dat het dan proper afsluit 

Bedankt voor de tip he

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stokerke,ik heb zo'n ketel waar ik hem altijd met deeg moet dichten,maar ik weet niet beter,en is 5 min.werk.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik haal dit topic nog even op. Met deze methode heb ik tot nu toe de beste Calvados gemaakt. Ik heb 2 hele grote kisten appels gekregen, geen idee van het soort maar ze zijn zoet en vrij klein. 

Ze staan op de zaak en denk dat ik er na het weekend mee aan de slag ga. Waarschijnlijk komen er nog een paar kisten bij. Deze methode is veel sneller dan de sapcentrifuge en het resulaat was zeer goed.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De appeltjes staan nu al een weekje te gisten met Champagnegist en zoals we inmiddels gewend zijn van de Champagnegist gaat dit heel erg rustig.

Zojuist een glaasje afgetapt en smaakt nog erg zoet, voorlopig bubbelt dit nog wel even door.

SG vooraf niet gemeten, want na het raspen bleek ik geen enzymen te hebben. De volgende dag was er nog amper sap uit het rasp gekomen. Uiteindelijk toch nog enzymen gevonden en toen ging het ontsappen erg hard. Wat werkt dat goed!

Dit waren ook verschillende soorten appels, meesten waren wel erg zoet. Ze waren vooral erg klein waardoor het raspen toch wel een beetje tijd in beslag nam. Maar ik heb het gevoel dat er weer wat lekkers uit gaat komen.

De Calvados die ik op de BBQ mee had was op deze manier gemaakt en het is erg jammer dat die op is. Ik ga deze op precies dezelfde manier laten rijpen met Zweedse houtsnippers. Precies hetzelfde zal hij niet worden omdat ik de appelsoorten niet weet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hier iets heel lekkers uit gaat komen.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook hier het filmpje  naar de nieuwe sappersmethode, scheelt je een hoop werk ?

 

Beantwoorden
Berichten: 20
(@thomasr)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat is de reden eigenlijk dat je de appels raspt en niet mixt of blendt (uiteraard na ontklokhuizen)? đŸ™‚
Lijkt me toch een pak sneller te gaan. Maar jou kennende zal je hiervoor wel een goede reden hebben!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Thomas,

Dat raspen was eigenlijk omdat ik nog geen goede spullen had. En weet je, het gaat prima hoor als je een kist appels moet raspen. Je bent er zo klaar mee als je eenmaal de slag te pakken hebt. Voorheen met de sapcentrifuge was ik veel langer bezig dan met de rasp. en de enzymen doen de rest.

Inmiddels hebben we betere spullen, had je dit filmpje al gezien? Staat klaar en is te huur als je heel veel appels of ander fruit wilt ontsappen.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja 200 kg zie ik je niet doen met een rasp,dan is dit wel een goede oplossing.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe lang kan of moet ik de
pectolasse zijn werk laten doen voordat ik de appels kan uitpersen?

alvast bedankt voor de reactie. Groet, @ndré??

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het hangt een beetje van de temperatuur af. Ik zag bij kamertemperatuur na 3 kwartier al effect. Ik zou het nu gewoon een dag laten staan voor optimaal effect. Bijvoorbeeld nu raspen/malen en dan morgenochtend persen.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jan bedankt, ik heb tijd genoeg, laat het tot morgen staan. Staat bij mij in de garage bij een graad of 20.

Ik ga morgen persen ?. Groet, @ndré??

Beantwoorden
Pagina 7 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?