Meldingen
Alles wissen

Echte franse suikermais kopen in nederland

Pagina 6 / 7

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mij lukt het momenteel niet,geen tijd maar ik denk dat ik hem op mijn vacantie adres maak,hebben genoeg mais daar,

 

Beantwoorden
Berichten: 17
 Tjeb
(@tjeb)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo weer een paar dagen verder en heb de mais een tijdje in de week staan maar meet nul suiket in het water. Heb de hele boel in de schrootmolen gegooit en best wel fijn gemalen. Daarna in een pan met kokend water, tijdje laten pruttelen. Viel wel op dat het erg papperig werd, het suikergehalte was moeilijk te meten met zo'n dobber maar ik houd het op 1030. Hierna zelfgemaakte mout er in en een zakje alpha amylase. Het werd meteen een stuk vloeibaarder. Nu een uurtje laten pruttelen op 70 graden weggeze

Volgende dag gemeten op 20 graden 1050, meer wordt het niet. De boel afgegoten en in het gistingsvat. Nu gooi ik er 5 plakken roggebrood in. Ik twijfel of ik het niet had mee moeten koken. De maisprut nog een keer afgespoeld en het water ook in het vat. Voor de zekerheid gooi ik er nog 3kg suiker bij en drie flinke eetlepels gist.

nu is het even afwachten tot alles gaat borrelen.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik bleef ook steken op 1050, ook ik heb suiker toegevoegd.

Het gisten ging als een kanon, waarschijnlijk is het bij jou ook al flink bezig.

Ik houd waarschijnlijk maar een goede 10 liter stookwijn over, de rest is prut op de bodem. Ik ga het niet uitpersen om te voorkomen dat ik gistsmaak aan het distillaat krijg. Een kleine opbrenst vind ik prima, als het maar lekker is!

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan je niet gewoon blikken suikermais gebruiken? Scheelt een hoop gedoe.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mais in blik : 3,5€/kg
Franse suikermais : 1,12€/kg
Gewone mais : 0,50€/kg

Mijn keuze is snel gemaakt ....

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Deze kost 2 euro per kilo: https://www.ah.nl/producten/product/wi39319/ah-basic-maiskorrels

Kan waarschijnlijk nog wel goedkoper bij de Aldi of Lidl. Het gaat niet om de prijs, maar om het gemak.

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik snap 't gemak niet als je 33 blikken mais van 300gr moet opentrekken en afgieten om uiteindelijk 10 kilo mais over te houden.  Bovendien zitten in blik conserveringsmiddelen en andere chemische troep die een vergisting waarschijnlijk niet ten goede komen.

Voor mezelf is stoken hard werken.  Van basisproduct tot het eindresultaat.  De voldoening is achteraf des te groter.  Als 't echt om 't gemak ging dan kocht ik gewoon een fles in de slijterij.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In de blikjes zit enkel mais, water en zout. 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En wat doet zout met een gistcel ?   Oh ... wacht ...

Gist, zout en osmotische druk

Gist zijn eencellige organismen. Ze hebben een celwand die semipermeabel is. Water kan door de celwand maar niet de daarin opgeloste stoffen. Wanneer een gistcel zich in een vloeistof bevindt die meer opgeloste stoffen bevat dan het vocht binnen de celwand, zal door osmotische druk het vocht vanuit de gistcel gaan stromen naar het vocht waarin meer opgeloste stoffen zitten om zo te trachten de concentratie aan opgeloste stoffen binnen en buiten de celwand in evenwicht te brengen (isotoon). De druk die het water op de celwand uitoefent om daar door heen te stromen heet de osmotische druk.

Wanneer de concentratie opgeloste stoffen in het vocht buiten de celwand zéér hoog is, zal ook de osmotische druk ook zeer hoog worden met het gevolg dat celwanden deze druk mogelijk niet meer kunnen weerstaan en defect raken. Dat betekent ook het einde van de betreffende gistcel.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja en toch gaat er gelijktijdig (te veel) zout en gist in brood en het brooddeeg gist ook lekker. Dus over dat zout zou ik me niet al te veel zorgen maken. Veel blijft in het water en dat spoel je al weg. Het ging in deze ook meer over de vermeende chemische troep. Die dus niet als extra toevoeging in een blikje mais zit.

 

Ik zou me meer zorgen maken over de chemische troep die in de pesticiden zit die gebruikt wordt bij de teelt. Ja ik weet het suikermais is een van de gewassen die het best scoort op een laag gehalte aan pesticiden maar dan nog, het zit er wel in en het verpest de omgeving waar het geteeld wordt. Ook zou ik me meer zorgen maken over de controle op duivenvoer (en ik lees hier ook dat paardenvoer soms gebruikt wordt) in tegenstelling tot producten voor menselijke consumptie. 

Kies dan voor biologische producten 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is inderdaad een heel gedoe om 33 blikjes mais open te maken, hahaha! Hoeveel tijd zou dat kosten met zo'n rits/rats sluiting? Minuutje maximaal?

 

Beantwoorden
Berichten: 17
 Tjeb
(@tjeb)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kan natuurlijk ook een groot blik kopen.

Ga die ook eens proberen alleen eerst dit experiment afwachten.

https://www.rotterdamvisaas.nl/blikmais-3-liter.html

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als daar maar geen maden in zitten 🙂 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb in Roemenie fruitvliegjes incl.de maden mee gestookt,drank was goed.dus wat maakt het uit als je het niet proefd,er word ook kaas met maden gegeten.met schimmel.en insecten.en bio bestaat niet de lucht zit vol rotzooi die overal terecht komt ook in de bio tuinen.ook de koe die naast de snelweg het groene gras vreet.het is een ilusie,die je duur betaald alleen je weet het niet omdat niemand de waarheid spreekt,waarom is nu milieupaniek,om dat het er zo erg mee gesteld is dat je van de waarheid zou schrikken,en ik idioot weet dat al jaren.dus slimme mensen weten dat al langer.verdiep je er maar een beetje in en je schrikt je dood.het duurd geen 50 jr meer voor alles naar de kloten is en dat wist ik al voor 40 jr terug,ik heb medelijden met onze kleinkinderen.helaas luisterd nooit iemand naar mij,als ik ze probeer bij te brengen dat ze zuinig moeten zijn met ons planeetje.het draaid om geld.maar die gaan wel mee naar de kloten.nu iets positief ik drink er een.??

 

Beantwoorden
Berichten: 6
(@johnkies)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij de welkoop kan je dat vaak gewoon een zak rooie maïs halen en als ze het niet hebben ff vragen als ze het willen bestellen kost ook niet zo veel €15 per 25kilo

Beantwoorden
Pagina 6 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?