Meldingen
Alles wissen

Eigen Eiken Vaatjes

Pagina 3 / 4

Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook maar even wat hout halen
Moet maar niet van de voorste stapels .
Niet geschikt ! Zoals te zien ongewatert hout .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De meeste van ons zijn blij met een handvol chips om mee te werken, het lijkt er bij jou op alsof je een blokhut gaat maken 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb wat rest stukjes uit hart van stam Amerikaans eiken en Roemeens mee gekregen

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zo, na een tijdje werken en bekokstoven hoe verder, nu weer verder gegaan:

De docu van de cask-maker tot zover gezien dat er een tool zichtbaar was voor het maken van de sleuf voor de deksel, ben ik gelijk maar gaan maken (foto 1) en dus niet verder gekeken, wel leuk en gaat zeker nog gebeuren.

Het werkte op zo een klein vaatje toch slecht en heb een bol freesje besteld. Deze kwam gister binnen en heb huphup een rechte slijper opzetstuk gemaakt (foto 2) om de sleuven in het kleine vat te kunnen maken.

Het is met 12mm toch een redelijke sleuf, deksel is ook wel ong 12mm dik, maar er lijkt redelijk wat ruimte te zitten. ik bestel nog wat carnaubawas hiervoor om zeker te zijn.

Het ging allemaal best rap gisteravond, dekseltje 2 gedraaid, met een dakbrander de binnenkant gebrand, langzaam heen en weer, met heerlijke geuren. Opeens lijkt ie wel bijna helemaal klaar om gedompeld te worden... Hier kwamen de vragen naar boven:

Gebrand, deksels klaar, alles lijkt afsluitend te passen met het droge hout, is er iets wat hier nu eerst nog moet gebeuren. Carnaubawas waarschijnlijk vóór het wateren?

Wateren voor 2 weken? Volledig ondergedompeld, of ik dacht een weekje ondergedompeld, 2 weken water in het vat. Als ie echt dicht blijkt, legen en sherry erin, of een wijn, port? of is dit smaakafhankelijk? Dit vat gaat eerst voor de rum dienen.

Hiervoor heb ik 15L rietsuiker-melasse (voor paarden) al klaar staan, ik kan bijna niet wachten.

En dan de fotootjes:

 

 

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En gister langs een mooie zagerij geweest in de buurt; Zagerij Twickel sinds 1771!

Ik deed mn verhaal over vaatjes maken, kwam de man met dat ze net een lading speciaal uitgezocht hout naar een oostenrijkse kuiper hadden gestuurd! Voor een whiskey stoker in Ootmarsum! Ik heb hiervoor meteen wat informatie kunnen krijgen, de stoker schijnt graag over zijn werk te praten, dit wordt vast een leuke excursie.

Wat ze over eiken vertelde, ook voor vaatjes, eiken wordt nooit gewaterd, voor een vat worden de juiste stukken gebruikt, ik weet niet of ik nu de juiste stukken heb, maar gekeken naar de nerf en gezorgd dat deze zo recht mogelijk in de plank ligt, er ligt nu in ieder geval hout klaar voor een vaatje van 10L en weer meer kennis op zak. Vervolg is weten welke eik het was en hoe een goede plank voor een vat te herkennen. Het komt bij deze zagerij vooral uit eigen beheerd bos.

Tot een vervolg!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heel vreemd verhaal dat ze niet wateren .
Meubel hout en vaten hout wanneer dat na kap alleen lucht droogt blijft er sappen en zuren achter en gaat het sneller scheuren .
Een vervanger is de moderne droging in droogkasten waarbij met stoom wordt gewerkt .
Ook de hout container schepen waar rechtstreeks wordt geladen na de kap hebben klimaat ruimtes om een juiste droging te krijgen .
Ook in Harlingen havens vind je loodsen waar vers hout uit Amerika , rusland , Scandinavië aankomt . Deze loodsen wordt ook met klimaat beheer gewerkt met hoge luchtvochtigheid en geconditioneerde droging .
Er zijn ook houtzaagmolens waarbij de balken voor eerst weken voor de kade in water liggen alvorens verwerken .
Je vindt o.a . in Friesland een paar zagerijen waar je dit nog zien kunt .

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het wordt wel geconditioneerd gedroogd, maar het ligt niet in het water voor een jaar zoals grenen, bijvoorbeeld. Ik zag nieuwe stammen vochtig gehouden worden en heb niet een rondleiding gemaakt om alles te zien wat ze doen, ik denk dat ze ook verschillende droogruimtes hebben, grote ruimtes hebben ze daar wel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aha maar als ze daar ook de nieuwe stammen vochtig houden is in principe het wateren al van het hout .
Ook stoom kamers gebruiken is een vorm van wateren .
Tegenwoordig zijn er weinig plaatsen meer waar langdurig in " kanaal , rivier of beek" stammen liggen inderdaad . Het is ook vrij kostbaar en tijdrovend .
En er is weinig plaats meer in Nederland .
Hier boven in friesland vind je nog een paar plaatsen waar maranti , eiken en grenen in het open water ligt

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit betreft nieuwe balken die "verouderd worden". Wanneer deze in weer en wind blijven staan krijgt het zijn grijs/blauwe kleur. Ook de schuren die onstaan gebeurd door het constant verwateren en drogen van de balken.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De carnaubawas is binnen! die gaat straks in de richel gesmolten worden en dan kan alles weer in elkaar en kan het wateren beginnen! Joehoe. Eerst maar goed onder water voor een aantal dagen, dan een week of twee port (wordt het denk ik). Ben er nu ook achter dat de nerf niet parallel aan de wand loopt maar haaks erop, hierdoor zet deze beter uit... De planken die ik had uitgezocht waren nog voor deze kennis en staan voornamelijk parallel in de plank. Toch maar mijn volgende vaatje mee maken binnenkort. Gewoon maar zien wat het doet.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Een update, carnaubawas gaat na de deksels in resterende ruimte (als dat er is). Anders wel na het wateren, als ie niet dicht blijkt. Door de hardheid van de was kreeg ik de deksels niet meer lekker in de richel en heb met verfbrander en geduld de bouten kunnen aandraaien. Hij staat nu net 1,5 dag in het water, vandaag een iets grotere emmer. Het eiken geeft al heel veel stoffen af aan het water, is zo goed als zwart.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De carnaubawas smelt pas boven 78 graden dus met fohn erin vloeien .

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik had een pannetje vloeibaar gemaakt en dit in de richel laten vloeien, dat ging goed, na het stollen zit het opeens in de weg als iets hards. Met de verfföhn heb ik de warmte net aan weer tussen deksel en wand gekregen en heb de band aan kunnen bouten, het jammere is dat de was nu ook het hout is ingetrokken.

Binnenkort mijn volgende vaatje proberen.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Even een update, het vaatje had een week in het water gezeten, na het eruit halen bleek hij niet waterdicht. Ik heb beide ringen weer losgehaald en alle onderdelen was vrij gemaakt. Er zat nog veel te veel in de richel en door het verhitten was het ook tussen de duigen gaan zitten, hierdoor kon het zich niet lekker dichtdrukken, alles ligt nu een aantal dagen te drogen. ik stop ze nog de oven in om ze echt goed droog te hebben en draai nog een deksel, eentje was dun en is kromgetrokken. Ik heb goede hoop dat het beter wordt. Wordt vervolgd.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb respect ervoor hoeveel tijd je erin stopt.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?