Ze noemen het bakkers gist maar is van oorsprong gewoon Saccharomyces cerevisiae dus een ouderwetse biergist .
dus niet voor bakkers maar brouwers .
En de best passende gist bij elk product maak jezelf .
Op ebay vaak veel goedkoper, maar hier een link:
Deze zie je veel voorbij komen op buitenlandse sites.
@gompie : heb je ervaring met die gist bij een suiker/water vergisting ?
ik heb eens wijngist gebruikt die ook werkte (overschotje) maar de geur van de afgestookte alcohol was een andere zaak.
Ik gebruik niet anders, als ik suikerwater vergist lijkt het net champagne, heel erg fris.
Het werkt vanaf 10 graden, en kan tot 16% alc, geeft een dikke stevige laag gist op de bodem na klaren, deze "waait" dan ook minder uit. Zoek maar eens op andere forums.
Hij start alleen wat minder snel, meestal na 24 uur.
ga ik ook eens proberen : die niet waagt die niet wint ! Bedankt voor de info !
Wegens tijdgebrek heb ik mijn laatste sugarwash (met still turbo 8) pas na 10d uitgisting gestookt. Het vat stond dus buiten in de koude braaf te wachten op mijn beschikbaarheid. Ondanks dat ik active carbon had toegevoegd tijdens opstart gisten en kalk na uitgisting is de kwaliteit van alcohol uit de striping run beneden alle peil. Zelfs de hearts is niet te drinken en de geur heeft een lichte rotte eieren geur. Het vreemde is dat ik nu voor het eerst kalk had toegevoegd om zulke problemen te voorkomen. Mijn idee was dat de combinatie van active carbon tijdens vergisting, het overhevelen na uitgisting, het toevoegen van kalk nu net ervoor zou zorgen dat er zich geen zwavelwaterstof zou vormen. Niks is minder waar !!!!
Gisterenavond wat van deze hearts gemengd met fruitsap en heb hem moeten weggieten ..... en je moet weten dat ik niet graag alcohol door de gootsteen zie verdwijnen.
Dus op naar een spirit run om hopelijk nog iets deftigs te verkrijgen.
Klopt mijn stelling dat na uitgisting met turbo je zo vlug mogelijk moet stoken om buchtalcohol te vermijden? Ik heb het even gehad met die turbo 8 en ga nu overschakelen op andere gisten.
Je hoeft niet zo snel mogelijk te stoken hoor, hoe langer je wacht des te helderder hij wordt en hoe zuiverder je resultaat. Wel netjes het deksel dicht laten zitten zodat er geen zuurstof bijkan. Kalk toevoegen zegt mij niets dus daar heb ik geen ervaring mee.
Waar stook je mee? Een suiker vergisting in een potstil geeft geen fijn resultaat. Maar met een T500 werkt de Classic 8 perfect.
papabeer
ik kan iedereen aanraden te stoppen met die turbogist ik gebruik still spirits vodka distiller's yeast ok kost een beetje meer ik heb 3 vaten voor de suikergisting staan en nog nooit problemen gehad en stook alles 2 maal
gr erik
@Jan en Erik- I know turbo 8 en potstill gaan niet goed samen. Turbo 8 is dan ook niet voor niets ontwikkeld voor gebruik van hun T500 (reflux). Ben nog niet lang bezig met deze fantastische hobby en zal in de toekomst naast een betere potstill ook een deftige gefractioneerde reflux kolom kopen. Maar alles op zijn tijd en gebruik nu mijn potstilleke om ervaring op te doen. Heb bij jou overlaatst enkele zakjes Turbo Pure gekocht en nog 2 andere gisten om uit te proberen. Verder ga ik ook de EC-1118 champagnegist uitproberen en de vodka yeast die Erik voorstelde. Erna eens bakkersgist uitproberen.
Heb vorige keer ook een spirit run gedaan met toevoeging van natriumbicarb. Dit bracht mij 3 flessen zeer zuivere alcohol van +/- 80°.
Het kost mij wel de nodige moeite (lees tijd) om tot die 3 flessen te geraken 🙂
Daarom ook mijn intentie om op termijn de T500 kolom aan te kopen eventueel in combinatie met de grainfather. De T500 kolom voor snellere zuivere alc met hoge ABV + alembic wanneer ik op smaak stook. Maar eerst de nodige ervaring opdoen.
Ik lees het maar snap het eigenlijk niet. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
Turbo Stookwinkel is serieus niks mis mee als je niet te snel vergist anders wordt het scherp. Heb ik niet meegemaakt met blauwe zakjes stookwinkel maar wel met alcotec. Snel vergisten is snel alcohol maar de smaak is kut. Scherp dus. Deze hobby vraagt tijd.
Rotte eierenlucht komt toch door het te lang op dood gist staan en misschien aan eind van gisting te veel zuurstof bij gekomen .
met kalk en langzaam stoken zou het moeten verdwijnen .
Temperatuur op brug aanhouden van rond 78,3 - 80 graden .
Voorloop en naloop optijd verwijderen.
2 ml alcohol met zwavelwaterstof kan de hele batch bederven.
Wat was het percentage van de alcohol na de overhaal .??
Maar met een T500 werkt de Classic 8 perfect.
Ik heb zaterdag een wash gemaakt met deze gist, van SG1100 naar SG988 deze ochtend. Ik heb niet eens de verwarming van mijn gistkast moeten opzetten want de gist zorgde voor goed veel warmte. Temperatuur is steeds tussen 23 en 26°C gebleven en buiten de gistkast was het maar 9°C. Morgen zal ik normaal een zakje vloeibaar carbon hebben (je pakje is nog onderweg 🙂 ) en dan klaren met kieselsol en zondag stoken.
Ik heb eens per ongeluk natriumbicarbonaat niet na de striprun gedaan maar ervoor,
met een enorme rotte eieren geur als gevolg.
Ik heb een berg koper in de fles gedaan en regelmatig geschud, na een paar dagen was het voor 90% weg, met stoken ook veel koper toegepast en toen was de lucht verdwenen.
Mijn laatste wash heb ik ook erg lang laten staan, ook daar was een beetje rotte eieren lucht, nu hevel ik het eerder over.
Natriumbicarbonaat kan in eerste en ook in tweede overhaal gebruikt .
gebruik nooit te veel .
en voeg het pas toe vlak voor overhalen .
Als er nog gisting is stop deze direct als je het toevoegt waardoor juist meer zwavelwaterstof vrij komt .
Teveel natrium bicarbonaat slaat alcohol blind en geeft ook rot smaak .
Maar natrium bi . neemt weinig zwavelwaterstof weg .
Koper in fles geeft oxidatie zouten die beneficiair aan reinigen en binding van stoffen die daardoor niet meekomen in overhaal .
Watervrij kopersulfaat kun je ook gebruiken ook om alcohol schoon te krijgen . het percentage zal flink stijgen bij nauwkeurig overhalen .
Wash was volledig uitgegist na 8d en heb nog 2d langer gewacht. Nadien klaringsmiddel ingegoten en overgehaald na 2 dagen. Het vat stond in een ruimte van continu 23° dus vergisting liep vlot (misschien te vlot). Buiten het feit dat de alcohol scherp van smaak is, riekt het ook niet lekker. Ik snap dat ik met chinees stookketeltje geen wonderen kan verwachten daar ik geen refluxkolom heb, maar verbaas mij eerder door de onfrisse licht rottende eierengeur. Deze geur had ik echter niet de vorige keren en het enige verschil is dat ik een week gewacht had tussen klaren en stoken. Dus ik ga ervan uit dat dit toch de oorzaak moet zijn.