Meldingen
Alles wissen

Hoe een neutrale smaak verkrijgen bij stoken met water, suiker en turbo gist.

Pagina 2 / 7

Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer ik terug wat voorraad vuurwater heb (dry gin, rum uit recept van dit forum en gewoon spul mbv still essences) ga ik dit bovenstaand recept uitproberen en mij focussen op natuurlijkere vergistingen ipv the quick and dirty way. En in parallel focussen op het maken van enkele anijsdranken zoals ouzo, pastis maar vooral absynth. Kwestie dat ik uit voldoende kan uitkiezen tijdens hopelijk opnieuw een zonnige zomer ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden


Welkom om eens een absint the proeven .
Geen zelf bedachte mixjes maar volgens originele recepten zoals het voor de absintwet en tujon beperking werd gemaakt.
?

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt allemaal voor de vele reactie's en tips. Ik denk dat het een questie van experimenteren zal zijn wat de beste is. Telkens ik een nieuwe stookwijn zal maken zal ik aan de hand van de vele reactie's eens een ander recept uit proberen. Maar daar ik "toevallig" alle ingredienten in huis had ben ik begonnen met het recept van de link van Gompie https://www.stookforum.nl/thread/birdwatchers-een-neutraal-alcohol-recept-wodka/ . Ik hou jullie op de hoogte.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

oud spreekwoord " probeer alles en behoud het goede " ?

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met deze voorraad moet je niet wachten op de zon en kan je elke dag zomer vieren. Boeiende foto. Leesvoer, mechanica en drank.....buiten af en toe wat vrouwelijk aandacht heeft een man feitelijk niet meer nodig 😀

Ik heb enkele recepten zien passeren tijdens het snuisteren door dit forum en deze opgeslagen voor later gebruik. Zou het zo ver zijn kom ik je zeker om raad vragen.

Ben nooit verlegen om te proeven, zou ik in de buurt zijn laat ik het je weten. In welke omgeving ben je woonachtig?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik woon in een klein dorpje net boven Leeuwarden .
Die absint is klaar voor te nuttige het mechanica deel is klaar om een frame voor te bouwen maar dat moet even op ijs .
(Eerst dokteren aan mij wat sleutelen . )

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede absinthe is moeilijk te vinden. J moet tegenwoordig al richting oosten naar onze vrienden in de balkan ofwel naar een dorp ten noorden van Leeuwarden, de stad bij uitstek dat al ver richting Ijsland ligt volgens deze Belg. Maar niet getreurd, afstel is geen uitstel. Alvast geluk met de ingreep, indien nodig een spoedig herstel toegewenst, zou het voor binnenkort zijn. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik krijg gewoon wat simpele staar en netvlies operaties . ik moet dus voorzichtig zijn tussendoor met ogen .
Maar als aangeboden je bent welkom om te komem proeven .
Vaak thuis komende weken . ???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gewoon ouderdoms verschijnselen ??

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat mij hier toch opvalt is het gebruik van grote hoeveelheden suiker. Daarnet ben ik zelf beginnen verminderen in suiker. De vorige bakte had ik 3 kilo suiker gebruikt per 10/12 liter water en bij meting zou dat een oplossing moeten geven van 20% of meer alcohol wat in feite niet kan door beperkingen van de leefbaarheid van de gist. Ik gebruik Alcotec Vodka wat mij zeer goed bevalt. De meting van 2 kg suiker daarnet zou een alcoholgehalte van 16 a 18 % moeten geven wat meer redelijke waarden zijn zeker tov de gist. @Eric 22 ik gebruik nu Alcotec Vodka wat mij zeer goed bevalt en idd stook het eerste en laatste apart. Ik gebruik 33 cl glazen en het eerste en laatste glas alcohol worden gebruikt voor apero met de gedachte dat er een klein smaakje kan aan zijn. Daarom maak ik daar dan maar arancello met een schepje suiker. Binnen een week weet ik meer ivm 2 kg suiker per 10 a 12 liter water.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja er word vaak gedacht meer suiker En gemanipuleerd gist in tank proppen heb je meer alcohol uit de suiker . zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk volume met zo weinig mogelijk werk .
En maar klagen over bijsmaakjes en na distillatie meer werk ervan omdat er nog eens gefilterd of gereinigd moet worden.
Dus waar is de winst ?

Iets minder suiker per liter ( of meer water / vat volume ) en je hebt sneller beter resultaat .
Hoeveelheid alcohol opbrengst per kilo suiker blijft met een simpel gist gelijk als gemanipuleerde gist als gist milieu goed is .
Opbrengst van 18% op 21 liter uit 8 kilo is in hoeveelheid alcohol het zelfde als 12% op 31,5 liter of 10,5% op 36 liter .
Dus met neutraal gist op 36 liter bereik je zelfde !
alleen iets groter vat nodig en neem een paar dagen meer tijd .

Bij beter Gist milieu is alcohol kwaliteit beter!

en Correcties na distilleren met actief kool en dergelijke overbodig !!

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

idd en weggesmeten geld ivm aankoop suikers. Als ge met 2 kilo suiker hetzelfde resultaat hebt als met 3 kilo is de rekening vlug gemaakt. In de AH stond het eigen merk aan 79 cent per 1,5 kg suiker, een koopje. De suikerprijs is ineen gestort door de vrijmaking etc in de EU maar dat is de eerste prijsverlaging dat ik zie na 2 maanden na die vrijmaking. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als gist te vroeg verstik door te veel suiker en afval is i.d.d. zonde van de extra suiker dan.
Bij einde vergisting moet de SG meter onder de 990 aangeven .

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pffff, niks spannend dus. Zolang de lever maar gezond blijft en we nog lang mogen genieten van lekkere brouwsels. Succes met de ingreep!

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik begin jullie meer en meer te volgen. Ik heb nu Still Spirits classic 8 met Alcotec 48 pure vergeleken op een glucose-vergisting (wat op zich al zuiverder zou moeten vergisten). Er is toch wel een verschil. Bij de Alcotec is duidelijk veel meer estervorming (vooral ethylacetaat). De Still spirits is beter maar zeker niet perfect. In beide gevallen waren er ook duidelijk zwavelverbindingen te ruiken (Ook weer veel meer bij alcotec). Heb beide batches nu met ozon behandeld en vervolgens op actieve kool gefilterd. Vervolgens met een stevige schep bicarbonaat de fijnstook. Bij beide kreeg ik toen een vrij neutrale bruikbare alcohol. Als ik vergelijk met de alcohol uit de Carrefour ('Alcool') is mijn kwaliteit ook vrijwel even reukloos, maar smaakt ietsje voller/zoeter. Vermoedelijk nog wat rest-esters die meekomen. Eigenlijk smaakt hij beter dan de ultra-zuivere 'industriële' alcohol. Maar er zijn dus wel wat bewerkingen voor nodig, en dus had ik ook graag die Lalvin EC-1118 uitgetest. Waar koop je dat? En ja ik weet dat met bakkersgist ook wel iets te maken is, maar ben van principe dat bakkersgist voor de bakkers is, punt. 😉

Beantwoorden
Pagina 2 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?