Meldingen
Alles wissen

Hoe een neutrale smaak verkrijgen bij stoken met water, suiker en turbo gist.

Pagina 4 / 7

Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben tegenwoordig heel tevreden over Schaduwlaantjes Simpele Suikerstook.

Neem een portie bakkersgist uit de supermarkt (21 gram) en doe die in 0,5 liter kokend water.

Los wat diammoniumfosfaat en een mespuntje bitterzout toe.

Laat wat afkoelen en voeg een vitaminepil toe.

Ook wat suiker en eierschalen of schelpengrit.

Los dan 2,6 kg suiker op in 10 liter water, voeg de bovenstaande oplossing toe, vul aan tot 15 liter en belucht goed. Strooi dan na afkoelen een nieuwe portie bakkersgist op.

Hou het geheel dan op 20 tot 25 graden Celsius. Met een beetje geluk gist het in 4 dagen uit tot 10 % (0,99? of zo), laat nog een paar dagen staan en een week na beginnen kun je schone suikerwijn verstoken.

(Een beetje zoals het recept van Robbert en zonder tomatenpuree.)

Gewoon ruw- en fijnstoken.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kalk had ik toegevoegd na klaren wash, opnieuw overgeheveld en net voor de stripping run opnieuw wat kalk toegevoegd. Temperatuur boven vat (heb geen meting aan brug) heb ik eerst rond de 80° gehouden tijdens voorloop, nadien omhoog gekrikt naar 86°. ABV hearts was rond de 73°, mede dankzij de kalk. Zonder kalk zou deze lager uitkomen. Heb ruim de voorloop, heads en tails gescheiden.

Ik heb getracht de smaak te verbeteren door de flessen in warm water te zetten van rond de 58°, maar dat heeft niets afgedaan integendeel me lijkt.

In ieder geval, morgen een nieuwe wash opstarten met een nieuw gistje .... en hoopvol uitkijken naar een kwalitatief beter resultaat.

De rommel uit de laatste mislukte run ga ik gebruiken voor een spirit run van het weekend, samen met wat heads en tails uit een vorige run. Beetje natriumbicarb bijgooien en zie wel wat brouwsel ik eruit krijg.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eens ! kees22 . Old school heeft door decennia al laten zien dat het werkt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer je de temperatuur bij een schoonstook zo nauw mogelijk bij die 78,3 - 80 houd op brug zo je zeker hoger percetage hebben overgehouden .
Een aanlegthermometertje is misschien iets onnauwkeuriger dan in de brug meten maar is een simpele Indicatie die beetje kan helpen .
dat je de tail opnieuw mee laat lopen kan ik in komen . maar De voorloop is juist zo scherp door alle bijzaken die je niet wil .
Persoonlijk zou ik die niet gebruiken Opnieuw .
Voorloop is voor grootste deel wat voor de 78,3 graden (damp temp ethyl )overkomt .
daarin zitten zuren , zouten, esters , ethyl en methyl acetaten . eventueel deel methyl . deze zijn bij de distillatie al eens geconcentreerd .

wanneer de voorloop lijkt veel alcohol te bevatten kan het zijn dat het juist andere vluchtige lichtere stoffen zijn die het percentage beinvloeden .
De meeste alcohol meters kijken niet naar verschil in verschillende alcoholen en acetaten. maar naar soortelijk gewicht.
Dus je meet meer dan alleen de ethyl.
bij nieuwe overhaal zal je ook een grotere hoeveelheid voorloop krijgen en het weer weggooien .
Maar omdat aantal stoffen nu weer hoger en geconcentreerder en zuiverder aanwezig zijn kunnen ze weer opnieuw nieuwe bindingen maken en juist als "bonus" nu extra meekomen
en alsnog kwaliteit en smaak van alcohol aantasten ..
Daarom lijkt het mij verstandig om voorloop niet meer opnieuw aan de alcohol te re introduceren .

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gist in kokend water?   Dat lijkt me niet echt een goed idee. 

 

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Robbert, de voorloop kieper ik steeds carrément door de gootsteen en bewaar het dus niet Het gebeurt wel eens dat 1 van de zonen meehelpt met stoken en vindt het leuk om de voorloop in enkele glazen te kieperen en te ontbranden als extra sfeerelement tijdens het stookproces. Maar dit is dan ook het enige nut van dat stinkend dissolvent goedje.

Zal tijdens de spirit run proberen de temperatuur iets lager te houden al is dit op een inductiefornuis niet altijd eenvoudig te regelen. Daar het kookpunt van ethanol op 78,3° ligt ging ik ervan uit dat je beter rond de 85° stookt om te voorkomen dat je te gauw onder de 78° uitkomt. Wanneer jij in die temp range stookt, dan komt de ethanol druppelgewijs uit de condensor of is het een klein straaltje?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

als de temp van vloeistof stabiel is en kolom en brug mooi konstante temperatuur . geen rare te koude koude bruggen in kolom helm of brug krijg je een continue verzadiging in de top van ketel naar de overgang en zal de uitstroom een heel klein net niet druppelend straaltje hebben door hele stook van het hart . zodra hij dan anders gaat lopen weet je dat temperatuur veranderd of alcohol minder wordt en je temperatuur moet bijstellen en al gauw in naloop zit . voor alleen alcohol stoken is best om niet te veel temperatuur te laten oplopen 78,3 - 80 is dan meest optimaal.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Kees Ik word al moe als ik eraan denk. Een zakje turbo, 8 kilo suiker en klaar. Dan besteed ik de tijd liever aan graan. Heb je überhaupt wel eens turbo van Still geprobeerd en eventueel met kool en laten gisten op 20 graden.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@GercoK: het gaat er om de eerste portie gist dood te maken (ja, ik geef toe: je moet wel je vingers in je oren stoppen om het wanhopige gegil niet te horen!!) als voedsel voor de levende. Door die voeding, het bitterzout en het beluchten gaat de levende gist zich ijverig vermenigvuldigen. Schijnt beter te werken dan gewoon twee porties levende gist te gebruiken.

@Lummel: och, het is niet zulk zwaar werk! Tegen Turbo ben ik gewaarschuwd van alle kanten en ik verdenk tomaten van de zeepsmaak die ik er niet uit krijg, ook niet met kool.

Overigens denk ik, dat de gekookte granen en/of bonen van Robbert ook wel goede voeding zijn.

De Schaduwlaan is in 4 dagen uitgegist en in een week schoon bezonken. Weliswaar maar 10 %, en toevoegen van meer suiker krikt dat wel op, maar duurt ook onevenredig veel langer. Voor mij is dat precies goed: als de ene uitgegist is, zet ik de andere in, 2 x ruwstoken en 1 keer fijnstoken en in amper 2 weken heb ik 2,5 liter alcohol op 80 %. En dan door, natuurlijk.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de actieve kool een keer niet gewassen en toen kreeg ik een zeepsmaak aan mijn alcohol, en ook een beetje petroleum smaak.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

zeepsmaak komt door boterzuur .
wanneer gist onder druk staat gaat die zelf meer boterzuur en zelfs methyl produceren .
Bij een goed gist milieu is dit verwaarloosbaar .
En daarnaast correctie met actief kool overbodig .
Gist onder druk of stress kan door diverse oorzaken komen .
Vaak doordat er al teveel van hun eigen afval aanwezig is , te veel suikers of teveel zuurstof bijkomt .
Door meer water te gebruiken of minder suiker in de oplossing is dit te voorkomen .

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

1) Vorige week recept voor stookwijn van de link van Gompy opgestart en donderdag recept van Robert.
Beide staan zeer goed te gisten. De vergisting begon met droge bakkers gist ( zoals in beide recepten) zelfs sneller dan met turbo gist.

2) Zoals ik hier meermaals lees en ook al gehoord heb van andere stokers, word er soms veel te veel suiker gebruikt bij het maken van stookwijn en kan het soms met de helft.
Maar wat ik dan niet begrijp is het volgende:
Alvorens een fabrikant een product op de markt brengt moet dit toch eerst zeer uitvoerig getest worden zodat het bij gebruik de beste kwaliteit oplevert en moet je toch volledig kunnen vertrouwen op de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor het beste resultaat?
Wat kan dan de reden zijn dat dit bij de bepaalde merken van turbo gist niet het geval is?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij stookwijn gaat het om verhoudingen, hoe snel het klaar is, en wat de kwaliteit is, en hoe hoog de alcohol wordt. Zoals bij alles in het leven gaan de eigenschappen altijd ten kosten van andere eigenschappen, Turbo's richten zich op hoge alcoholpercentage en snelheid, kwaliteit moet dan het onderspit delven.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

onder optimale omstandigheden in proef opstellingen van fabrikant worden bepaalde waardes gehaalt . er worden incubators gebruikt , producten volgens bepaalde specificaties , klimaat kasten , water hardheid en zuurtegraad volgens normen .
wanneer je daar aan voldoet zou je kunnen halen wat op pakje staat .

Wat Gompie zegt het gaat zo veel mogelijk zo snel mogelijk een product te krijgen .
Normen zijn minimaal het moet alcohol produceren en dat doet het .
het is puur commercieel .

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de antwoorden, ik ben weer wat wijzer. Binnen enkele weken breng ik verslag uit over jullie recepten. Maar nu ik toch bezig ben wil ik nog wat vragen over de "na of bij smaak". Zou ik soms te lang destilleren of ligt het werkelijk aan de turbo gist? Als ik de alcohol proef in het begin of midden van de destillatie heb ik een "hemelse smaak" maar op het einde begint de "na / bij smaak" op te treden maar heb ik nog altijd de blauwe vlam bij de vlam test. Dus is er nog voldoende alcohol in de stookwijn en moet ik in theorie nog niet stoppen. Volgens bronnen moet ik enkel stoppen als er geen vlam meer is. Of is mijn werkwijze soms verkeerd? Wat ik doe is het volgende: In het begin en midden heb ik een 70% alcohol percentage en stook ik door tot er geen vlam meer is, dus met bijna geen alcohol percentage en smaakloze destillatie. Op het einde meng ik alles samen en hou ik een +/- 50 a 60 % alcohol percentage over. Dus zou het dan beter zijn om de destillatie te stoppen als de "na / bij smaak" wat begint op te komen, maar is het dan geen zonde van de stookwijn waar ik nog ongeveer 40% alcohol kan uit krijgen? Binnen enkel weken zal ik het verschil merken als ik jullie stookwijn zal destilleren.

Beantwoorden
Pagina 4 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?