Meldingen
Alles wissen

Hoe een neutrale smaak verkrijgen bij stoken met water, suiker en turbo gist.

Pagina 5 / 7

Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisten hebben allemaal een eigen karakter en smaak sommige heel fel en anderen heel subtiel/neuraal .
Groot aantal voldoen aan voorwaarden van een bepaald type drank waardoor typerende gist bijsmaak erin wegvalt.
Je kunt sommige smaken camoufleren door ze voor specifieke sterk aromatische dranken te gebruiken of je kunt proberen in distilleren de nare en bij smaken kwijt te raken .
Sommige zijn hardnekkig maar bij 2 e overhaal ook verdwenen .
En sommige bijsmaken kunnen blijven hangen door kleine stookfouten of materiaal beperkingen en moeten na het distilleren nog gecorrigeerd .

Maken van scheiding is voor iedereen lastig ook wanneer je al ervaring hebt kun je bij een ander product wat je weinig hebt gedaan of nieuw recept nog de fout in gaan .
Daarbij heeft elk type ketel een andere karakter en ook daarom is niet alles algemeen en standaard .
Ook vragen diverse verschillende dranken een andere vormen van distillatie .

UITGAANDE van oude likeur bereiding handleiding en theorieën :

Wanneer je b.v. op potstill een 1/3 x 1/3 stook doet vang je bij 1 ste stook alles op met bijna gehele voorloop en naloop .
Dus alcohol percentage b.v. in stook wijn was 8 % na stook 24 % bij volgende stook met zou uitkomen voorloop scheiding en naloop zit je rond 72 -%
Hierbij gebruik je eigenlijk uitsluitend werken op smaak , geur em juiste scheidingen.

Voor een likeur op basis van trekken of mengen met alcohol maakt gebruik je zo neutraal mogelijke alcohol .

Wanneer je puur alcohol gaat maken zou je moeten zorgen dat zo weinig mogelijk andere stoffen kunnen meekomen .dus distillatie puur op verdampings temperatuur van alcohol . 78,3 gr
wanneer temp oploopt naar het punt waarbij de alcohol zelf gaat stromen komen er al diverse andere fragmentatie's langs. meest bekende 20,2 gr v acetaldehyde , 57,1 gr c methylacetaat , 64,7 ge c Methyl alcohol , 77,1 gr c ethylacetaat .
Daarbij verschillende zuren , zouten esters , e.d.
Dus voor de alcohol komt op 78,3 gr c waar het om gaat is het een zooi die je niet wil en mik je weg .
Nu raak je nooit alles kwijt omdat ook stoffen binden en blijven meekomen.
Wanneer het eerste stukje op 78,3 komt neem je dit mee in voorloop omdat nog wat mengsels daar hoog aanwezig zijn .
Hier gaat smaak breken en maak je een scheiding
Wanneer de distillatie themperatuur dan zolang mogelijk op of bij 78, 3 gr blijft is het dus voornamelijk de alcohol die overkomt . zodra volume in ketel daalt gaat themp omhoog regel je die bij om rond die 78,3 te blijven en hou je langdurig een hoog percentage alcohol .
Een kolom of koeler kan de damp meer scheiden waardoor de damp verzadiging
hoger licht en ook het percentage daardoor.
Loopt doordat alcohol op raakt percentage terug zou in theorie ook al het grootste deel zijn overgekomen .
Het verzadiging daalt percentage stort vrij snel in en stook is zogoed als voorbij.
Voor zo neutraal mogelijke alcohol maak je de scheiding op punt van instorten percentage. ( stoppen of rest naloop apart opvangen )
omdat alcohol tot bij 50 % brand is niet teken dat je nog door moet gaan .
er zit inmiddels ook 50 % andere stoffen bij die weer andere stoffen aanhangen ..
te zuinig op alcohol geeft meer opruim werk.
door eerder te scheiden heb je minder last en werk van die aanhangende stoffen .
Bij suiker - puur alcohol stook is het dus van belang zo lang mogelijk temperatuur vast te houden zo nauwkeurig mogelijk rond de 78,3 gr.
Wanneer je andere producten stookt
wil je etherische stoffen , smaken mee overhalen . Die diverse stoffen verdampen
of binden op andere temperatuur waardes .
meer aanhangende stoffen aan alcohol dus lager percentage dus de scheiding van naloop zit dan ook niet gebonden aan percentage maar aan kwaliteit / smaak van de nog overkomende vloeistof.
Omdat er in het maken van drank en het gebruik van producten veel variabelen zitten
is het onmogelijk om automatisch of uitsluitend op metertjes en een standaard voorschrift een drank te maken maar geur en smaak bepalend zijn .
( of je moet een vermogen aan sensoren , industriële apparatuur en duur stuurprogramma investeren ).

Erik22 wanneer de hemelse smaak begint en waar die stopt alleen dat deel bewaren .
zit er nog wat alcohol in de rest verwijder dat . dat deel is rest minder dan een 5e deel van de alcohol . van elke vergisting is altijd een deel alcohol van slechte kwaliteit de tijd , moeite en tijd niet waard om daar mee verder te gaan .
Voorloop bevat teveel concentratie van verkeerde stoffen en daarom niet weer gebruiken .
het stukje naloop zou je nog eens kunnen bewaren en later de alcohol watervrij kunnen maken of her distilleren wanneer je genoeg verzamelt hebt .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geweldige uiteenzetting Robbert!

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van harte bedankt voor de uitgebreide en degelijke uitleg.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed werk Robbert.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gisten hebben allemaal een eigen karakter en smaak sommige heel fel en anderen heel subtiel/neuraal . Groot aantal voldoen aan voorwaarden van een bepaald type drank waardoor typerende gist bijsmaak erin wegvalt. Je kunt sommige smaken camoufleren door ze voor specifieke sterk aromatische dranken te gebruiken of je kunt proberen in distilleren de nare en bij smaken kwijt te raken . Sommige zijn hardnekkig maar bij 2 e overhaal ook verdwenen . En sommige bijsmaken kunnen blijven hangen door kleine stookfouten of materiaal beperkingen en moeten na het distilleren nog gecorrigeerd . Maken van scheiding is voor iedereen lastig ook wanneer je al ervaring hebt kun je bij een ander product wat je weinig hebt gedaan of nieuw recept nog de fout in gaan . Daarbij heeft elk type ketel een andere karakter en ook daarom is niet alles algemeen en standaard . Ook vragen diverse verschillende dranken een andere vormen van distillatie . UITGAANDE van oude likeur bereiding handleiding en theorieën : Wanneer je b.v. op potstill een 1/3 x 1/3 stook doet vang je bij 1 ste stook alles op met bijna gehele voorloop en naloop . Dus alcohol percentage b.v. in stook wijn was 8 % na stook 24 % bij volgende stook met zou uitkomen voorloop scheiding en naloop zit je rond 72 -% Hierbij gebruik je eigenlijk uitsluitend werken op smaak , geur em juiste scheidingen. Voor een likeur op basis van trekken of mengen met alcohol maakt gebruik je zo neutraal mogelijke alcohol . Wanneer je puur alcohol gaat maken zou je moeten zorgen dat zo weinig mogelijk andere stoffen kunnen meekomen .dus distillatie puur op verdampings temperatuur van alcohol . 78,3 gr wanneer temp oploopt naar het punt waarbij de alcohol zelf gaat stromen komen er al diverse andere fragmentatie's langs. meest bekende 20,2 gr v acetaldehyde , 57,1 gr c methylacetaat , 64,7 ge c Methyl alcohol , 77,1 gr c ethylacetaat . Daarbij verschillende zuren , zouten esters , e.d. Dus voor de alcohol komt op 78,3 gr c waar het om gaat is het een zooi die je niet wil en mik je weg . Nu raak je nooit alles kwijt omdat ook stoffen binden en blijven meekomen. Wanneer het eerste stukje op 78,3 komt neem je dit mee in voorloop omdat nog wat mengsels daar hoog aanwezig zijn . Hier gaat smaak breken en maak je een scheiding Wanneer de distillatie themperatuur dan zolang mogelijk op of bij 78, 3 gr blijft is het dus voornamelijk de alcohol die overkomt . zodra volume in ketel daalt gaat themp omhoog regel je die bij om rond die 78,3 te blijven en hou je langdurig een hoog percentage alcohol . Een kolom of koeler kan de damp meer scheiden waardoor de damp verzadiging hoger licht en ook het percentage daardoor. Loopt doordat alcohol op raakt percentage terug zou in theorie ook al het grootste deel zijn overgekomen . Het verzadiging daalt percentage stort vrij snel in en stook is zogoed als voorbij. Voor zo neutraal mogelijke alcohol maak je de scheiding op punt van instorten percentage. ( stoppen of rest naloop apart opvangen ) omdat alcohol tot bij 50 % brand is niet teken dat je nog door moet gaan . er zit inmiddels ook 50 % andere stoffen bij die weer andere stoffen aanhangen .. te zuinig op alcohol geeft meer opruim werk. door eerder te scheiden heb je minder last en werk van die aanhangende stoffen . Bij suiker - puur alcohol stook is het dus van belang zo lang mogelijk temperatuur vast te houden zo nauwkeurig mogelijk rond de 78,3 gr. Wanneer je andere producten stookt wil je etherische stoffen , smaken mee overhalen . Die diverse stoffen verdampen of binden op andere temperatuur waardes . meer aanhangende stoffen aan alcohol dus lager percentage dus de scheiding van naloop zit dan ook niet gebonden aan percentage maar aan kwaliteit / smaak van de nog overkomende vloeistof. Omdat er in het maken van drank en het gebruik van producten veel variabelen zitten is het onmogelijk om automatisch of uitsluitend op metertjes en een standaard voorschrift een drank te maken maar geur en smaak bepalend zijn . ( of je moet een vermogen aan sensoren , industriële apparatuur en duur stuurprogramma investeren ). Erik22 wanneer de hemelse smaak begint en waar die stopt alleen dat deel bewaren . zit er nog wat alcohol in de rest verwijder dat . dat deel is rest minder dan een 5e deel van de alcohol . van elke vergisting is altijd een deel alcohol van slechte kwaliteit de tijd , moeite en tijd niet waard om daar mee verder te gaan . Voorloop bevat teveel concentratie van verkeerde stoffen en daarom niet weer gebruiken . het stukje naloop zou je nog eens kunnen bewaren en later de alcohol watervrij kunnen maken of her distilleren wanneer je genoeg verzamelt hebt .

Robbert, 

Ik heb gisteren alcohol gestookt uit 6 kilo suiker en wodkagist uit stookwinkel. Dit is niet te vergelijken met turbo uit stookwinkel. Compleet anders. Veel meer smaak maar of dat voor likeuren of advocaat wenselijk is weet ik niet. Gist doet er dus inderdaad erg toe.

Wilde deze suiker/gist test eerst even doen voor ik met pils ga klooien want kan slecht tegen mislukkingen. Niet alles kan lukken weet ik zelf ook wel maar heb er dan toch de pest over in want dat is toch zonde met zo’n trage hobby. Een nieuwe kans krijg je pas na opnieuw 2 weken gisten. Terwijl ik dit schrijf denk ik toch ook weer, dat is toch ook de charme van deze hobby. Maar soms ..  

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bericht aan Robert.

Jou stookwijn recept die ik geprobeerd heb neutrale alcohol te maken is al enkele dagen uit gegist maar is nog niet helder.
Moet dit ook zo helder zijn zoals een recept enkel met turbogist, water en suiker of blijft dit wat troebel door de rijst die ik gebruikt heb?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als de gisting voorbij is een dag of 3 laten staan dan overhevelen in ketel door een kaasdoek of wat filterwatten in trechter.

het zal i.d.d. niet kraak helder zijn .
Zolang het maar van het bezinksel afhevelt kun je op deze manier het zo stoken .

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok dank u. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat van de verschillende stookwijn recepten die ik aan het maken ben. Ik zal wachten tot ze allemaal gedistilleerd zijn en  dan kunnen we ze allemaal met elkaar vergelijken.

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verslag recepten voor neutrale stookwijn. Recepten hier terug te vinden op dit topic.
Enkele weken geleden ben ik begonnen met het maken van 4 recepten om een zo neutraal mogelijke stookwijn te bekomen.
Deze resultaten zijn telkens van een hoeveelheid stookwijn van 5 liter en een afhouding van 100 ml (2%) voorloop.

Recept Gompie

Middenloop 60%
Midden + einde samen = 850 ml van 54%
Na aflengen 1150 ml van 40%
Geen bijsmaak. Helemaal kunnen uitdistilleren.

Recept Robert

Middenloop 60%
Midden + einde samen = 850 ml van 54%
Na aflengen 1150 ml van 40%
Geen bijsmaak. Helemaal kunnen uitdistilleren.

Recept Gertje met Vodka turbo gist

Middenloop 65%
Na einde toe begon de bijsmaak en gestopt met distilleren
Midden + einde samen 920 ml van 55%
Na aflengen 1265 ml van 40%

Recept turbogist 8 alcoferm maar nu eens 6 kg suiker genomen i.p.v.8 kg volgens recept verpakking

Middenloop 68%
Na einde begon de bijsmaak en gestopt met distilleren
Midden + einde samen 610 ml van 65%
Na aflengen 990 ml van 40%

Conclusie

Wat kwaliteit betref zijn ze allemaal aan elkaar gewaagt en leveren ze allemaal een goede neutrale alcohol.
Had in het weekend bezoek en heb een smaak test gedaan. Geen enkele werd verkozen boven de andere.
Het voordeel met de recepten van Gompie en Robert waarbij bakkersgist gebruikt word is dat er geen bijsmaak is en
je die helemaal uit kan laten distilleren dit in vergelijking met de turbo gisten die wel een bijsmaak geven naar het einde toe.

Hierbij nog een vraag over "klaren"
Ik heb het eens geprobeerd om een stookwijn te klaren. Daar voor heb ik alcotec turbo clear gebruikt.
De eerste stookwijn die klaar was was die van Gompy. Na het overhevelen heb ik als test de helft van de stookwijn geklaard en de andere niet en het resultaat was verbluffend. Na het klaren lag er nog een gans bezinksel en de smaak was ook merkbaar beter.
Dit heb ik dan maar meteen voor alle andere gedaan.
Wat wat mij nu opvalt en waarbij ik waarschijnlijk een fout gemaakt heb is dat de 2 recepten met turbogist nu ook een zeer scherpe voorloop hebben, waarbij bij mijn 2 eerste stookwijnen met turbo 8 zonder te klaren niet het geval was. Dan was er geen voorloop en smaakte de voorloop en midden net hetzelfde zoals het bij stoken enkel met water en suiker het geval is. Ook lag er nu na het klaren bij de 2 recepten met turbogist een kleine hoeveelheid rooskleurig bezinksel wat voordien bij mijn 2 eerste stookwijnen met turbogist niet het geval was.

Daarbij mijn vragen:
1) Wat doet het klaren precies en is het altijd en bij alles nodig?
2) Is een klaaring middel iets chemisch en van wat is het gemaakt?
3) Kan het zijn dat het bij stookwijn van water, suiker en turbo gist een verkeerde reactie geeft en de smaak daarvan beinvloed?
4) Mag je voor alle stookwijnen hetzelfde klaaring middel gebruiken of is er een verschil tussen stookwijnen met
turbo gist en andere stookwijnen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooie test .
Goed werk .

Wat mij alleen opvalt is alcohol percentage hart / middenloop is laag . deze zou ruim boven 78% toch moeten wezen .
Klaring bij een neutrale stookwijn voor distillatie is bij een goed uitgegist en normaal verlopen vergisting in principe niet nodig . alleen de stoolwijn afhevelen van het gist zou voldoende zijn .
Eventueel kan deze ook door een filter naar ketel .
Daarbij moet wel uitgegaan worden van een goed ingerichte ketel en kolom .
Elk additief heeft naast voordeel ook nadeel.
Klaren moet zorgen voor minder vuil bijproduct dat eventueel bij distillatie zou moeten uit gedestilleerd.
Klarings middelen kunnen bestaat uit zouten , dierlijke producten , koolstof , mineralen , sulfaten , zuren e.d.
Deze allen hebben kans op residuen die ook bijsmaken kunnen nalaten .

Nee je kunt niet voor alle stookwijnen hetzelfde klarings middel gebruiken !
Iedere stookwijn heeft andere samenstellingen .
Zuren , sulfaten , zouten , oliën , esters e.d. kunnen verbindingen aangaan waarvoor andere correcties mogelijk nodig zijn .
+ daarbij smaak aantastingen .

Ergens midden 90er jaren zijn de gemanipuleerde gisten gekomen . ('turbo e.d. )
Deze hebben een verhoogde resistentie om in kleinere hoeveelheid en zwaardere omstandigheden langer te presteren.
Manipulatie door diverse gisten te combineren " kruizen" en chemische behandelingen en toevoegingen .
Deze kunnen daardoor ook met andere toevoegingen reageren .
Dat wil niet zeggen dat ze slechter of beter zijn maar andere karakters hebben en anders omgaan met producten .

Bij een goed voorbereid en goed gemaakt beslag met daarop een goed verloop van gisting . kun je zonder correctie middelen een goed product krijgen .
Samenstelling van gebruikte producten moeten bij elkaar passen .
Een distilleer ketel inrichting moet ook passen bij het beoogde eindproduct .

De test van Eric22 uitkomsten en resultaten geven al duidelijk aan dat niet alles het zelfde kwaliteit bied .

Aanvullend zouden dezelfde testen met zelfde producten op andere type ketels en distillatie methodes ook andere resultaten kunnen laten zien .

Note : klaring bij maken van likeuren en stookwijnen voor distillatie is van ander belang en andere doelstelling dan bij het maken van bieren en wijnen !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lummel Elk proberen is onderdeel van weg naar perfectie . Er zijn veel verschillen in gist smaak en karakter . Neutrale smaak is universeel toepasbaar . Bepaalde gisten zijn karakteristieker en zijn eigenlijk alleen bruikbaar wanneer smaken kunnen wegvallen in achtergrond .
Ja gist type en smaak doet er toe .
Zeker is het ook charme van hobby uit te vinden wat voor de persoon zelf het meest bevalt .

Het proberen drank exact te kopiëren of benaderen kan voldoening geven .
Maar er zijn juist zoveel smaken Dranken ontstaan door het experiment .
Neem Whiskey's .
duizenden soorten waarvan ook grote aantallen op zelfde mout en granen basis .
De kleine details maken het verschil . De gisting . ( door stoker zelf gekweekt uit bepaalde samenstellingen) manier distileren , percoleren , verhitting , gebruik van mossen , , gefermenteerde grassen ( kuil zoals wij dat noemen) maken allemaal die ene drank die juist aanspreekt .
En als een ander mee kan genieten is toch de kroon op het werk

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dag Robert; Van harte bedankt voor de goede uitleg. Al mijn vragen zijn hier mee beantwoord. Ja soms merk ik ook op en verwonderd het mij als ik ervaringen lees in lectuur of sites dat er gesproken word over hogere alcoholgehaltes dan dat ik bereik. Wat zou daar de reden van zijn? Ik maak de stookwijn zoals aangegeven en distilleer druppel gewijs en volgens de aangegeven temperatuur. Ik distilleer wel per 5 liter. Mijn installatie is gemaakt van een snelkoker en koperleiding zoals ik hier al eens foto's gepost heb.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Respect voor jou inzet Eric ??

Sorry maar ik kan jou apparaat nu niet zo herinneren .
in principe Zou ook met een snelkookpan je toch iets hoger in percentage moeten kunnen komen .
Wat er in de weg ligt kan ik zo niet zeggen .
In ieder geval is jou inzet en enthousiasme voor de hobby groot dus dat percentage vinden we vast een manier om die op te schroeven .
Het zou kunnen dat de ketel en kolom niet kans krijgen fracties te delen . Soms kan de vulhoogte te hoog zijn en te weinig dome waardoor hij eigenlijk verstikt in Totale verzadiging onderkant kolom ..
Max 2/3 van ketel inhoud gebruiken .
Misschien is het zo simpel . of een vochtige lap onder om kolom op deksel Waardoor onder deksel al condenseert .
Stuur nog eens foto .
(mag ook naar mijn mail of whatsapp 0619631919 )

Inrichting ketel kan soms met kleinigheid meteen verschil maken

Ik kan geen filmpje uploaden .
ik stookte met eenvoudige boiler/ potstill opzet Eergister 82- 84 % continu .
Mijn kolom gebruikte ik hier niet bij .
dus dat moet ook jij kunnen met simpele middelen .

foto's zijn niet erg scherp . zijn screenshots van filmpje.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

op deze foto zie je een grotere koeler dan op vorige foto . De volgende stook is ook op smaak en gaat op hogere temperaturen dus pas ik mijn ketel " configuratie " wat aan .
Kleine verschillen geven soms grote verschillen in prestatie .

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dag Robert; Heb een test gedaan met 2 liter (1/3 van de ketelinhoud) i.p.v. 5 liter maar met hetzelfde resultaat, het alcoholpercentage blijft hetzelfde. Hierbij een foto van mijn opstelling.
Voor deze opstelling gebruik ik mijn snelkookpan waarbij ik na het distilleren het overdrukventiel terug monteer om ze indien nodig te gebruiken in de keuken.
Om deze niet te beschadigen en het gat van het ventiel (diameter 8mm) niet uit te moeten boren heb ik een verloopstuk gebruikt van diameter 8mm naar 10mm (de diameter van de koperleiding).
Dit heb ik gemaakt uit voorbeelden van diverse websites en filmpjes op youtube.
Wat denk je, zou het daaraan kunnen liggen dat het gat te smal is en ik moet vertrekken met een groter (trechter)opening om dan met verloopstukken over te gaan naar de diameter van de leiding? Indien dit de reden moest zijn, kijk ik om een nieuwe opstelling te maken.

 

Beantwoorden
Pagina 5 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?