Meldingen
Alles wissen

Hout. Hoe te gebruiken, chips, blokjes, stukken, en waar te kopen

Pagina 3 / 4

Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

mijn standaard was altijd 1 uur rust op 68 graden. Temperatuur van het strike water is meestal rond de 74 graden. dat zou toch hoog genoeg moeten zijn om de eiwitrust over te slaan...

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

zeker, misschien iets langer maischen. Doe je een jodium test ? s-05 is een redelijk droge gist niet perse bevorderlijk voor schuim btw. Al krijg ik wel aardig schuim met deze gist. Al je brouwspullen ontsmetten met starsan, iets langer maischen (75min) of een twee staps maisch (63C 45 min, 72C 30min) en 10% cara mout en bier goed laten klaren voor bottelen.Β 

Maar we dwalen een beetje of topic...Β 

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

jodiumtesten heb ik me nog niet aan gewaagd. Nu heb ik voor mijn whisky op 3 stappen gemasht, 30 minuten op 44 graden, 30 op 62 graden en 30 op 70 graden om een beter vergistbaar en droger eindresultaat te krijgen (wat de opbrengst ook ten goede zou moeten komen)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

waarom op 44 gr ?
de eiwitten breek je af op 55 graden .
bij te hoge temperaturen werkt de afbraak niet . Bij te lage even min .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

jodium test is geen kwestie van aan wagen het is kinderlijk simpel en zeker aan te bevelen !
het is paar seconden werk en uitslag heb je ook binnen luttele momenten .
een schrale omzetting is niet meteen rampzalig maar wanneer het niet voldoende was mis je niet alleen opbrengst maar ook aroma .
En het om te zetten deel wat dus niet is voltooid brengt ook weer niet gewenste smaken ..
Daarnaast wanneer maischen niet voldoende is afgerond zal je meer schuim vorming krijgen en zetmeel aanslag die door verwarmen weer ongewenste " baklucht " kan geven .

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

waarom op 44 gr ? de eiwitten breek je af op 55 graden . bij te hoge temperaturen werkt de afbraak niet . Bij te lage even min .

Ik rust op 44 graden omdat dit in de optimale range ligt van beta glucanase om de mash te verzuren naar de pH van 5,5, en op 44 graden heb je ook nog een degelijk effect van je peptidase om je eiwitten af te breken. Op 55 graden zit je in de proteinase range, welke wel krachtiger is, maar aangezien mijn opstelling slechts kan verwarmen met 1 graad per 2 tot 3 minuten, zal de mash ook voldoende lang in die range komen om een bijkomend effect te krijgen.Β 

Dit was een advies van ervaren stokers van de firewater reddit. Ik heb in wetenschappelijke publicaties nagezocht of het kon kloppen, en de therorie klopt met de wetenschap, dus ik heb dat maar overgenomen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

sorry maar firewater reddit en youtube adviezen gebruik ik zelf niet .

ik gebruik uitsluitend wat in verleden in professioneel bedrijf als standaard werd geleerd en gedaan bij maken van whiskey.

in begin een ph controle en effectieve ph mee geven geeft minder verlies .
De 44 gr stap is kort en bij normaal opwarmen kort en tijden opwarmen naar 55 graden kom je de range voorbij .
de 55 gr is sowieso krachter en noodzakelijk bij maken van whiskey . ( met bier word anders gewerkt en is deze stap minder noodzaak .)
daarnaast zijn divere mouten en granen ook verschillend in Ph en is met een 44 gr stap Voor een PH regeling te wisselvallig.
daarnaast is ook de hardheid van water wat je gebruikt ook een variabel die invloed heeft op een goede ph beginwaarde.

Een drie stappen maischen op 55 , 65 en 72 gr geeft optimaal resultaat

whiskey is de simpelste drank om te maken.
Een ph tester en middelen om ph te regelen , jodium en SG meter zijn 3 basis dingen die elke likeur / drank stoker sowieso hoort te hebben .
Een goed basis product , een begin ph van 5,5 - 5,6 .Een drie stappen op 55 , 65 en 72 gr voor optimaal resultaat
jodium test.
1/3 x 1/3 stookmethode .
En een goed stuk hout .

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

opwarmen naar 55gr? je laat je mout mee opwarmen? ik doe warm mijn water op tot een temperatuur dat aangegeven is in een strike temperature calculator, en dan flikker ik mijn lading mout er in. Ph meet ik wel hoor. Ik wacht alleen de rust van 44 graden af alvorens bij te sturen. deze keer was dit echter niet nodig. jodium heb ik niet, refractometer en hydrometer uiteraard wel. Ik maak immers al een paar jaar mede en wijn. Ik zal de volgende keer eens de andere temperaturen doorlopen om het verschil te testen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De een warmt op de ander koelt af daar zijn meerdere methodes voor . Zelf gebruik ik de oude ambachtelijke en ook meest efficiΓ«nte methodes een deel mout en een deel granen .
de granen kook ik voor Hierdoor zijn de granen zuiverder van eventuele bacterien en schimmels en de granen zuigen vol vocht en celwanden worden zachter en daarom makkelijker te doorbreken en koel daarna het terug naar 60 gr .dan gaat de diastatische mout erbij dan is de temp 55 graden daar hou ik op vast daarna verhoog ik temperatuur naar 65 graden en uiteidelijk 72 graden .
wanneer alles is omgezet verhoog ik temp en spoel op 80 gr en kook ik het daarna in .

Hierna volgt dat ik ph Verlaag voor het gist dat ik gebruik .

Omdat de eiwitten bij 55 gr zijn afgebroken tot aminozuren hoef ik nu geen gist voedingen of gemodificeerd winkelgist te gebruiken .

wanneer ik geen diastatisch mout voorhanden heb en geen enzym maak ik de suikers vrij via vriesmethode .
Nadeel is je heb wat ruimte voor 50 - 70 liter in vriezer nodig
Voordeel is het is simpel met een hoge smaak resultaat en ik hoef niet te wachten .

(( ik ben gestopt met zelf mouten omdat je perfecte mouten nu ook kunt kopen online . Scheelt werk en alles afrijden voor basis product .
En nu zit hier op site ook een man met prachtige producten . ( Munckerik )

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor alle uitleg. Batch 2 ga ik alles proberen te vergelijken en documenteren

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals ik eerder opmerkte Whiskey is erg simpel . Het vergt alleen wat tijd en secuur werk .
Zeker verstandig om dingen even te documenteren .
je kan dan altijd op hetzelfde terug komen en eventueel als resultaat bevalt herhalen

Ik zag boven jou samenstelling .
2'mouten en gist .
inderdaad zo simpel kan het zijn
simpel met Vers product is altijd belangrijk voor een goede whiskey .

(Sowieso veel beter dan bagger maken als die kneierij met rogge brood , cornflakes)

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ikzelf heb een fles gevuld met schaafsel van eik gevuld en daarna er sherry bij gegoten.

Na enkele weken staan gebruikte ik daarvan ongeveer een borrelglaasje per fles whiskyspirit van eigen stook. Was best te genieten.Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kippenvoer, vogelzaad, melasse voor paarden, (je gaat daarna hinniken en hinniken drinken), extra suiker (hoger alcohol), ouwe wijn πŸ˜‰ ,goedkope wijn, etc etc

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik dark rost snippers gerookt eiken uit de rookton.en op 5 ltr,een borrelglaasje rode port,en half zakje vanille suiker en een eetlepel suiker.bij de mais.?oud eiken neem ik mee uit Roemenie,of bij een vriend van mij.wel oud gedroogd onbewerkt eiken gebruiken.

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor wat betreft het gebruik van houtsnippers heb ik de ervaring dat dit nogal wat stof geeft en filteren is een langdurige bezigheid, loopt zeer langzaaaaaam door.

Is het een optie om b.v. bij een vaten handel te vragen om wat eiken plankjes? Van gebruikte vaten dan. Blokjes zagen en met een brander in de fik totdat buitenkant verkoold is. (zie dat op you tube filmpjes van Stills).

Werkt dat goed?

op 8:20 in deze video

het bewerken van het eikenhout.

Β 

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?