Meldingen
Alles wissen

Hout. Hoe te gebruiken, chips, blokjes, stukken, en waar te kopen

Pagina 2 / 4

Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk dat zie ik graag, een single maltje. Ik ben zelf nog een beginner maar wil je wel wat tips meegeven die ik gedurende mijn eerste 3 keer Whisky opgepikt heb. Kijk zelf maar of je er iets mee wilt doen.

  • pH tijdens het maischen, mik op 5,5. 
  • Geef de eiwitrust op 55 graden de tijd, maakt het stoken achteraf makkelijker. 
  • Gebruik slaolie tijdens de eerste keer stoken, schuimvorming kan intens zijn
  • Voor de rooksmaak in de Whisky te krijgen, ga wat langer door. Ik ben net tot 12% doorgegaan en bij de eerdere twee pogingen vroeger gestopt (rond de 35%) de rooksmaak komt pas later door. 

Die gist ben ik niet bekend mee, heb vier keer de Whisky Gist van de Stookwinkel gebruikt en die kan wat hebben qua temperatuur, ben nu bezig met de eigen gist te kweken na inspiratie door Robbert.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oh ja, stook op smaak! Misschien de belangrijkste nog.

Bij de tweede overhaal, gooi alles weg totdat de zure smaak weg is, de rest boeit niet zo maar het zure wil je weg hebben voordat je het gaat opvangen.

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

dank voor de tips. Ik heb wat ervaring met bier brouwen, dus het mashen heb ik wel vertrouwen in. ik heb een 75% efficientie kunnen behalen, en ik heb gemasht op 42 graden voor 30 minuten (eiwitten), 62 graden 30 minuten (beta amylase) en 70 graden 30 minuten (alpha amylase). Ik heb daarna de wort nog 5 minuten aan de kook gebracht tot het schuim gebroken is. Daarmee hoopte ik eigenlijk dat ik tijdens het stoken weinig tot geen schuimvorming zou hebben... niet genoeg? zal ik alsnog slaolie erbij gooien?
Goede tip voor de rooksmaak. die moet er zeker bij 🙂
De gist is een vrij cleane en snelle gist die vooral voor IPAs en APAs gebruikt wordt. Ik brouw daar wel vaker mee, en dat is een mooie gist die qua bier toch al zeker een mooi smaakprofiel geeft. Hopelijk doet het dat ook voor de whisky. Eigen gist kweken, dat klinkt als een meerjarenproject. zeer interessant, maar niet voor nu 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ondanks het feit dat bier brouwen en Whisky wort brouwen op elkaar lijken zijn er wel verschillen.  De schuimvorming bij het stoken komt door aanwezige eiwitten en CO2 dat uit de vloeistof gaat tijdens het koken, waar  je eiwitten wilt bij het bier voor de schuimstevigheid, wil je die niet bij de Whisky.

Slaolie laat geen smaak achter tijdens het stoken, dus vooralsnog zeg ik baat het niet dan schaadt het niet. Voeg genoeg slaolie toe om een laagje bovenop te krijgen.

De mouten die ik gebruikt heb (ook sommige met 30 minuten op 55 graden) hebben toch voor stevige schuimvorming gezorgd waarbij eerlijkheid me wel gebiedt om toe te voegen dat ik weinig kopruimte had. Het gebruik van kooksteentjes of dergelijke met de slaolie is een soort van extra hulpmiddel onder de eerdere noemer, baat het niet.... 

Tussen de smaak na het gisten, na het stoken en na het op hout liggen zit een wereld van verschil kan ik je zeggen.  Wat je gist gaat doen kan ik niet voorspellen. Maar het levert altijd leuke experimenten op.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een kenmerk van US-05, het zorgt voor een stevige schuimkraag.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kooksteentjes en slaolie dus Reaper 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisten en duur van gisten heeft zeker invloed op smaak vorming .
Hierin is het ook nog zo dat wanneer je de eiwitten afbreekt tijdens mouten op 55 gr
krijg je aminozuren die de gisting en enzym werking bevorderen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Distillers conditioner gebruik ik altijd, een paar dopjes (en die zijn klein) is al voldoende.

Kooksteentjes zijn zeker een must.

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Munckerik: een stevige schuimkraag is nou juist hetgeen wat me nog nooit gelukt is om op een bier te krijgen dat ik zelf brouwde :p. 

Ik zal wel wat fermcap gebruiken, of slaolie. ik weet niet of ik nog fermcap heb liggen. Kooksteentjes ken ik niet. wat doet dat?

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ok, ik heb opgezocht wat kooksteentjes doen, maar ik werk met een ULD verwarmingselement. Die hangt toch een dikke 3cm van de bodem van mijn ketel. die steentjes zullen dan onder dat element komen te liggen, waar ik vrees dat ze maar weinig effect hebben, de bellen worden nu eenmaal gevormd aan het element.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geen stevige schuimkraag met US-05.....hahaha, misschien doe je iets verkeerd of gebruik je de verkeerde ingrediënten? 

Kooksteentjes in jouw ketel met element zou ik ook niet doen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reaper , misschien kun je een rooster of gaas laag erboven creëeren dan heb jecal minder kans op aanbranden op element . En daarop jou kooksteentje .

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Geen stevige schuimkraag met US-05.....hahaha, misschien doe je iets verkeerd of gebruik je de verkeerde ingrediënten? 

Kooksteentjes in jouw ketel met element zou ik ook niet doen.

Waarschijnlijk doe ik wel iets verkeerd, want een echt lekker bier heb ik ook nog niet geproduceerd hoor 😉

Reaper , misschien kun je een rooster of gaas laag erboven creëeren dan heb jecal minder kans op aanbranden op element . En daarop jou kooksteentje .

Om aanbranden op een ULWD te krijgen moet je echt al iets heel serieus fout doen hoor. ik ga het eerst gewoon eens zo proberen, en dan zal ik bijsturen waar nodig aan de hand van de eerste ervaringen. Bedankt in ieder geval voor alle tips

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt dat je verminderde kans op aanbranden hebt bij heldere vloeistoffen zeker als ze nieuw zijn .
het zijn absoluut betere elementen dan van wasmachine
Toch zijn er zuren in stookwijnen die soort etsende werking hebben op rvs waardoor oppervlakte ruwer wordt en op den duur kunnen aanbranden .
Deze zuren komen meer voor in stookwijnen dan in bieren .
denk aan zuren ook gebruikt voor PH regeling , zwavelzuur , salpeterzuur , fosforzuur .
het zal dan niet een kwestie van fout zijn maar meer van tijd . ( op de duur )

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je meer schuim op je bier wilt kun je ook inmaischen op een hogere temperatuur zodat je de eiwit rust overslaat. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?