Meldingen
Alles wissen

Methanol, blind worden, fabels en feiten

Pagina 3 / 8

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gijs, mijn advies: Alles met een kleurtje: NIET drinken.  Mogelijk is je systeem vervuild. Bij de minste twijfel: niet doen.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Gijs ik denk dat je leiding koper afgeeft,dus dat absoluut niet drinken,wat daarna uitgekomen is is ok,je hebt de leiding schoon gestookt,wat de voorloop betreft,ik laat mijn ketel open tot het dampt het eerste wat vervliegd is de methanol dan sluit ik de ketel en gooi ik ongeveer een a twee borrelglaasjes weg ik ruik daar aan als het lekker ruikt is het goed om te drinken,ik werk het zelfde als jij met de pruimen.en palinka is 55% en die stook je twee keer,is sterk maar lekker.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 14
 Gijs
(@gijs)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zou kunnen jongens, maar het is tot nu toe altijd zo geweest, alleen eerste twee borrelglaasjes. Heb net een nieuw koeling gemaakt en het is daarmee niet anders en ik maak altijd alles grondig schoon. Heb het ook bij een andere stoker gezien. Het is geen kleur maar meer een soort gloed, een andere structuur ofzo. Geen idee wat het is. Hoe dan ook, ik drink alleen wat kleurloos is, goed ruikt en goed smaakt, geen zorgen. Maar evengoed bedankt voor het scherp houden!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Uit het draadje blauw destillaat:

http://www.stookforum.nl/thread/blauw-distillaat/

 

quote author="JohnDoe"]

Blue Spirit

Sometimes the spirit may get a slight blue tinge to it. This is usually a sign that you've used too much nutrient in the wash. Mike explains ...

I [previously] replied, saying it was probably due to copper salts coming from acid wash. I WAS WRONG!!!!

In fact, I've learned that it is just the opposite! Acid washes do not corrode the condenser (unless, perhaps, they've been allowed to sit far to long and have gone acetic), but neutral to alkaline ones DO. Heating an ALKALINE wash, particularly one with lots of nitrogen-containing compounds that have been put in as nutrients, liberates ammonia, which corrodes the heck out of reflux coils and dyes the distillate a distinct greenish blue.

The Upshot: if the WASH is turning blue, it's probably due to acid wash corroding a copper sheathed element or a copper boiler, but if the collected DISTILLATE is blue, (and probably ammoniacal, but not always), the wash should be acidified!

Turbos contain a lot of nitrogen-containing compounds, and at neutral to high pH, these can liberate free ammonia. At low pH, they are bound up with the acid as salts, and do not liberate ammonia. So, by adding nutrients to an already nutrient rich turbo, you can inadvertently push the mix over the line and get ammonia with your distillate.

Bron

 

Beantwoorden
Berichten: 14
 Gijs
(@gijs)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kijk, weer iets geleerd!

Beantwoorden
Berichten: 2
(@baalder)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal! Wilde voor de eerste keer mijn grainfather met reflux gaan gebruiken. Fijntjes rustig kijken hoe het werkt. Vroeg mij af met het verstoken van bier, hoeveel voorloop zouden jullie daarvan weggooien? 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou 100 ml weggooien.

En als hij dan nog niet lekker ruikt zou ik meer weggooien.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik laat mijn ketel altijd open staan tot het begint te dampen,dan is het meeste al verdampt,dan gooi ik twee borrelglaasjes weg en ruik of het lekker ruikt,bij 20% stop ik met stoken.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er worden veel sprookjes verteld over methanol.

Om te beginnen is het inderdaad behoorlijk giftig, veel giftiger dan ethanol. Grappig is wel, dat een remedie tegen methanolvergiftiging een overdosis ethanol is. Zolang er genoeg ethanol in je bloed zit, wordt de methanol niet door de lever omgezet, omdat voor beide stoffen dezelfde enzymen gebruikt worden en ethanol eerst aangepakt wordt. Als je dat lang genoeg volhoudt, wordt methanol uitgescheiden zonder verdere schade aan te richten. Het zijn namelijk de omzettingsproducten die zo giftig zijn. Dus een week lang ethanol voeren is het motto.

Een opvallend hardnekkig misverstand is, dat methanol bij distilleren eerder uit de wijn of het bier verdampt dan ethanol. Dit lijkt logisch, maar het is maar beperkt waar. Omdat methanol zo lijkt op water en ethanol vormt het stevige mengsels met beide stoffen. Proeven laten zien dat methanol in de eerste fracties ruim voorhanden is, maar verder gedurende de hele stook in vrijwel een gelijke hoeveelheid voorkomt. De stinkspullen (acetylaldehyde, ethylacetaat, aceton etc.) zijn al snel weg, gelukkig. De stinkerds maken dat we vanzelf een voorloop weggooien, maar methanol ruik en proef je niet. Je gooit het in de eerste fracties alleen maar weg omdat de voorloop zo stinkt. Omdat methanol de hele rit mee overkomt, valt het ook bijna niet weg te distilleren. Ook niet met hoge kolommen of zachtjes stoken.

Ook is het voorkomen van methanol niet beperkt tot distillaat. Het komt van nature al voor in fruit en bij het verwerken van fruit tot sap of wijn gaat de productie gewoon door. Toevoegen van pecto-enzyme maakt dat erger. Gelukkig zijn de gehaltes erg laag: zelfs in mangowijn of -distillaat zit zo weinig, dat je je echt volledig in coma moet zuipen om door de drank een methanolvergiftiging op te lopen. Nou, en dan ben je toch al ver heen!  In suikerwijnen of in graanbieren, dus ook in de distillaten daarvan, zit het helemaal amper, omdat er geen pectines in suiker of graan zitten.

Ik zag zelfs ergens de bewering dat tijdens het stoken zelf ook wel eens methanol geproduceerd wordt. Dit is lulkoek! Of je moet heel bijzondere stofjes meestoken die je echt opzettelijk toevoegt met dat doel. Ja, en dan ben je gestoord.

Een luciferproefje voor aantonen van methanol is ook onzin. Beide alcoholen branden met een onzichtbare vlam. De ervaring met een campingbrandertje is wel, dat methanol schoner stookt dan ethanol. Ethanol geeft iets meer roet af. Maar dat kan heel goed liggen aan de afstelling van zo'n brandertje. Je keukenfornuis is ook niet geschikt voor butagas of propaan.

Het komt wel voor dat mensen vergiftigd raken door illegale stooksels. Maar dan is er meer aan de hand. Meestal worden dan, al dan niet met opzet, giftige stoffen toegevoegd aan de drank.  Autoriteiten grijpen dat soort berichten graag aan om paniek te zaaien en zelf stoken te bestrijden.

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik verwarm meestal voor op 60 graden, noodgedwongen. Bij het in de ketel gieten verdampt er vaak al van alles. Ik vang meestal op in fracties van 100 ml, tot ik aan een vlak stuk kom, dan gebruik ik 500 ml. Bij het mengen ga ik uit van het midden, dat nog goed ruikt. Vandaar uit werk ik naar voren en achteren en beoordeel steeds de geur (en smaak) van het potje voor ik besluit: meenemen of opzij zetten. Dat is voor elke stook weer verschillend.

Oh, en blauw of groen distillaat zou ik opzij zetten. Eventueel nog een keer overhalen, dat helpt vaak wel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stoffen waarmee je tijdens distileren te maken zou kunnen krijgen hebben allen diverse kookpunten .
Dat zijn o.a. :
Acetaldehyde 20,2 gr C.
Ethylacetaat 54 gr C.
Methylalcohol 64,7 gr C.
Ethylalcohol 78,3 gr C.
Propylalcohol 97,8 gr C.
Butylalcohol 117 gr C .
Amylalcohol 137 gr C .
Deze zijn daarom apart te scheiden .
Dit kan Net als in de grote raffinaderijen door Distillatie in diverse stadia.

De kook temperatuur van methyl is dus 64,7 graden .
Dus wanneer je bij opstoken van ketel temperatuur eerst enige tijd instelt op 64,7 graden kun je de methylalcohol scheiden / uit distileren .
Ook de Acetaldehyde en Ethylacetaat ben je dan kwijt.
( de 64,7 is dus gemeten in de brug , het punt waar de alcoholdamp over gaat naar koeler )
Zodra er enige tijd uit de uitstroom niets meer komt kun je verhogen naar 78,3 graden voor de Ethylalcohol die wij nodig hebben voor de drank waar het ons omgaat.

Bij 78,3 gr op de brug is de Ethylalcohol 98,8 % , bij 79,9 gr 86,5% , bij 80,8 gr is deze 81,9 % en bij 95,9 graden is alcohol nog maar 35,5 % .
Wat er dan nog uitkomt stinkt enorm en zal Je allang niets meer opvangen dus de Propyl , butyl en Akylalcohol is nagenoeg onbelangrijk.
Dus des te nauwkeuriger je werkt des te zuiverder is alcohol.

Wanneer je een brouwsel waar methyl in aanwezig is meteen op stookt naar 78,3 gr C. is dus met enkele scheiding 1 of 2 borrelglaasjes voorloop verwijderen nog niet alle methylalcohol verwijderd en zal door een deel van proces nog methyl meekomen omdat het zich makkelijk verbind aan andere aanwezige alcoholen en water .
Dus vooraf uit distilleren op 64,7 gr C is daarvoor de methode.

Methyl in dranken gemaakt uit fruit.
In voornamelijk fruit komt pectine voor .
Bij vergisting zal door aanwezigheid van pectine in de vrucht methylalcohol worden gevormd .
Door pecto enzym [ pectine afbrekend enzym) toe te voegen voor vergisting zal de pectine afbreken en weinig tot geen methyl meer aanwezig zijn .Ook kun je voor je gaat vergisten de fruit 30 min verwarmen op 85gr C . Hierdoor werkt het enzym dat de methyl afsplits niet meer en ontstaat er tot 90% minder methyl alcohol.

Bij graan en suiker vergisting ontstaat geen methyl.
Wanneer je toch wil weten of er na distillatie Methylalcohol aanwezig is kun je dit testen .
-------
De Test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit :
Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol . Voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )
Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.
Laat dit 15 min staan .Er ontstaat een bruine aanslag .Voeg nu 2ml oxaalzuur toe,
( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )
Verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .
Voeg 1 ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.
Na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn .
Is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.
-----
Kortom in voorbehandeling is methyl grotendeels te voorkomen .

Tijdens distileren door met temperatuur regeling van ketel en met thermometer de verschillende temperatuur stadia's te regelen kun je methylalcohol scheiden voor je de uiteindelijk drank Destillatie begint.

En in nacontrole kun je bepalen of de drank verantwoord is te drinken .

In de "oudheid" stookte men met open ketels op en liet men de ketel eerst even dampen hierbij komt al grotendeels de niet welkome stoffen vrij en sloot men zodra het zacht begon te pruttelen en de geur verbeterde na een poosje de ketel om dan het distillaat op te vangen. Ook hiermee kreeg men een goede drank met verwaarloosbaar hoeveelheden methyl. Maar dit vergt enige ervaring om op deze manier te stoken.

Met beetje gezond verstand werken hoef je geen zorgen dus te maken over Methylalcohol.

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goed stuk!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben voor de eerste keer kirsch aan het verouderen. 5 flessen verdund met water wat ik uit kersensap heb gedistilleerd tot 45%. Dit moet 3 uur op 50 graden volgens de theorie (gebruik de Granfather) met een losse dop op de fles maar ik vraag me af of je metyl ook weggeblazen uit een fles krijg door te verouderen op laten we zeggen 67 graden gedurende 3 uur. Is zuiver hypothetisch want er zit geen metyl in mijn kirsch, kan ook niet na minstens 3 keer gestookt te zijn. Maar zou het kunnen? Wie weet het. Dan is verouderen niet alleen lekker hoop ik, ( dat weet ik over een paar uur) maar ook veilig. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat het heel goed is dat je dit doet Lummel. Het kan alleen maar beter worden. Lubberhuizen en Raaff laat de Eau de Vie meer dan een jaar rijpen voor het de deur uit gaat. Zal vast niet voor niets zijn.

 

Ik heb ook Kirsch gemaakt,dit jaar met de T500 met vermogensregelaar. Hij is nog beter dan die van vroig jaar, en die was al erg lekker. Er is een hoeveelheid glucose aan toegevoegd, dus niet helemaal zonder suiker zoals jij hebt gedaan. Maar hij is zo extreem lekker dat ik denk dat het verschil tussen die van jou en mij niet heel groot kan zijn. Hij is echt heel erg lekker.

 

Ik meen eens gelezen te hebben dat jij niet van Tonic houdt. Ik ben zelf  een enorme liefhebber van Gin Tonic. Dat drink in alle variaties. Nu mijn Gin eens op was heb ik Kirsch gebruikt inplaats van Gin. Het resultaat was niet normaal, zo lekker! De kersensmaak die is gevangen in de Kirsch kwam zo extreem naar voren in deze mix dat een klein kind nog direct zou zeggen dat hij kersen zou proeven. Zo sterk was die smaak aanwezig. Zelfs als je niet van Tonic houdt zou ik zeggen dat je toch even die drempel over moet gaan en het gewoon eens zou moeten proberen. Het is echt de moeite waard.

Kom anders eens met Lummelientje mee naar Deventer, dan kun je het proeven. Steken we daarna de bbq aan om de dag vol te maken 🙂

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan ik heb net 3 uur verouderen geproefd. Wat een deceptie. Ik ga nooit meer verouderen want de smaak vlakt alleen maar af. Wil je goede kwaliteit wodka van graan dan moet je dat doen. Voor de kirsch is het kut. Kan niks anders zeggen. 

 

Maar ik heb nog voldoende goede kirsch en deze mislukking gaat er wel in met een sinaasappeltje. Ik ben (liever gezegd Lummelientje) de marktkooplui aan het af gaan voor rijpe druiven. Moeilijk moeilijk maar dinsdag weet ik meer en dan kan ik eindelijk eens wat gaan doen met de chiller en er minstens 1 of liever 2 fermenters aan vastknopen. Maar zo makkelijk zijn deze kilo's niet te bemachtigen. 

 

Maar mijn appelsap project ga ik gelijk goed doen en absoluut geen suiker. Het verschil is echt enorm, geen grapje. Dat is echt dag en nacht. 

Beantwoorden
Pagina 3 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?