Hoi,
IK ben bezig een stookwijn die ik een jaar geleden heb gefermenteerd (uit suiker), en een jaar geleden de eerste keer heb gestookt (alc. geh. ca. 40 - 45 m %), nu verder af te stoken om op een alcohol gehalte van min. 75 m% uit te komen.
N.B. : IK meet alcohol gehaltes altijd door in een 100 ml maatcylinder ca. 50 - 60 -70 ml te doen, het volume goed af te lezen, vervolgens de inhoud te wegen en o.b.v. de zo bepaalde dichtheid (met een temp. correctie) het massa % alcohol te bepalen.
Tot nog toe heb ik nooit vreemde resultaten gehad, tot nu toe....
Ik ben begonnen de voorgestookte stookwijn te destilleren, tot een top-temperatuur van ca. 98 C.
Het residu hiervan (ca. 10 liter) bevatte volgens mijn meting nog steeds zo'n 12 % alc. (zonde om weg te gooien, dacht ik). dus ik ben dit residu opnieuw gaan destilleren en heb hier zo'n 4 liter met zo'n 30 m % alc uit gehaald.
Nu komt het: bij het verder destilleren van deze 4 liter (met 30 % alc), blijkt het destillaat vervolgens steeds minder alcohol te bevatten dan 30 % ???? ik heb deze meting tig keer herhaald, ik heb de balans gecheckt, etc. Resultaat: ik kom steeds op hetzelfde resultaat uit ...... (destillaat bevat minder alcohol dan residu) .......
Ik kan eigenlijk geen andere verklaring bedenken dan dat er een andere stof/substantie aanwezig is die de dichtheid bepaalt; er zit misschien nauwelijks alcohol meer in ????
P.S.: Ik heb op kleine schaal (klein keteltje) ook nog geprobeerd of de damp boven een kokende zgn. 30% alc oplossing brandt, dat was niet het geval. Als deze echt 30 m% alcohol was, dan moet de damp bij kookpunt toch brandbaar zijn ?
Heeft iemand hier ervaring mee of andere tips.
groet,
Petroesjka
Hello Petroesjka
Uiteraard een dikke welkom op het forum.
Mag ik je vragen wat de reden is om alcoholgehalte op die vrij complexe manier te achterhalen ?
Is dat precieser dan een dobber ?
Beste Petroesjka,
Ik ben zelf ook begonnen met volumetrische bepaling (& wegen uiteraard), maar ontdekte hetzelfde: zelfs m'n laboratorium-glaswerk was te onnauwkeurig.
Ik heb in de Stookwinkel een refractometer gekocht en die is fantastisch en heel snel. Alleen heeft ie een max van 83%. Maar voor de meeste toepassingen is dat prima.
Ik heb trouwens nog een complete omrekentabel van massa% naar vol% en die vertoont juist in het bereik waar jij de gekke uitkomsten had, een merkwaardig non-lineair verloop: van 17 massa% (=20% vol) tot 40 massa% (47,5% vol) wordt de afstand tussen massa- en volumefractie snel groter en blijft dan van 40 tot 69 massa% ineens gelijk.
Kennelijk verandert er iets aan de intermoluculaire ruimte waardoor (gok ik) de ethanolmoleculen niet meer zo gemakkelijk tussen de watermoleculen passen o.i.d.
Bedankt voor de toelichting
Laat ons weten hoe precies je metingen met de dobber zijn. Persoonlijk maakt een kleine fout bij de meting voor mij geen verschil. Ik corrigeer niet eens op temperatuur.
Maar ik begrijp dat sommigen het exact willen berekenen