Meldingen
Alles wissen

omgevingstemperatuur gistingsvat vraag

Pagina 2 / 2

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Chris, ga je nest in! Of ben je aan het moonshinen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ChrisV Ik snap het probleem ook niet dat iedereen zo moeilijk doet over gist . . Ik heb die " snelle " brouw en stook gisten ook geprobeerd . ik vond het weinig toegevoegde waarde geven en geeft bijsmaak of smaak die ik niet wil .
Dus Als ik lui ben haal ik wat Natte bakkersgist of droge . En als ik in goede bui ben en de tijd neem maak ik het zelf . En dat werkt altijd . T is wat meer werk maar je weet wat je hebt en het het is hobby .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robber een goede stoker heeft geduld,en niet veel nodig om een goeie borrel te maken,het is veelal je goede verstand gebruiken,en vroeger hadden ze niets anders,dus vindingrijk is ook een belangrijk iets,dat moet je ook zij als je een ketel bouwd.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d. Chris . Ik heb ook een paar simpele omgebouwde boilers als ketels met wat koperen buizen voor kolom helm en koelers . Ik stook ermee likeuren net zo makkelijk als hoog percentage alcohol . Zo nodig gebruik ik een alcohol meter Dat is meer om altijd zelfde percentage in elke fles te hebben dan noodzaak .
De kwik thermometer op ketel is meer om gat te dichten dan voor temperatuur bij te houden .
Beetje ervaring en weten wat de ketel doet en alles komt goed.
Met ogen en proeven kom je al heel ver.
Beetje verstand erbij en ik heb nooit problemen En altijd een lekkere borrel .
Je weet je bent welkom om te komen proeven !

Beantwoorden
Berichten: 32
 RobZ
(@robz)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Erik, hier ook een beginner. Ik doe de (turbo)gist er ook al bij als de temperatuur 26 - 28 graden is, dan pak ik de hele emmer (met uitzondering van het waterslot) in een fleece-deken en zorg dat hij van de vloer staat (krukje of kussen eronder). Ik heb een plakthermometer op de emmer voor grove indicatie van de temperatuur. Één keer de gist bij lagere temperatuur toegevoegd, waardoor de temperatuur in het vat te laag werd., ventilatorkachel ervoor gezet tot de temperatuur weer goed was. Werkt perfect.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik doe een elektrische deken om het vat en zet het geheel in een grote doos met veel isolatie.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb gisteren en vandaag 400 kg druiven in het vat gegooid,staan buiten,gaat natte bakkersgist bij en ik laat ze buiten staan,nog warm genoeg hier 15-18 gr.over een week of vier gaat het de ketel in,denk ik.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt Robbert en Chris, kwestie van het gistingsvat een paar keer per dag even in de gaten te houden. Wat ik hier wel mis is de vaten van tijd tot tijd even te luchten en daarna flink te schudden. Dat komt je gisting zoveel tegoeden. En mocht je gisting echt stil vallen, mits de temp goed is, even een paar pilletjes B1 er bij gooien op 25 liter.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat ik hier wel mis is de vaten van tijd tot tijd even te luchten en daarna flink te schudden.

Niet mee eens, je vermengt je residu onnodig met je stookwijn en bruisen doet het zeker. Als je koolzuur frisdrank schud, bruist het ook.
Volg bij turbo de gebruiksaanwijzing. Op uitzonderingen na (sommige rum stookwijnen bijv.),is stookwijn schudden nergens voor nodig. Ook niet bij droge of natte bakkersgist of zelfbouw gistculturen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik schud en roer niets,het staat en blijft staan.het vergist wel,mijn druiven zijn wild vergist,geen suiker en gist.heel mooi resultaat,heb nu 40 ltr,moet nog 40 45 ltr uitkomen,heb ook 80 ltr met gist versookt,zelfde opbrengst maar smaak vd wilde vergisting is beter.dus volgende keer weer zo.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niet mee eens, je vermengt je residu onnodig met je stookwijn en bruisen doet het zeker. Als je koolzuur frisdrank schud, bruist het ook.Volg bij turbo de gebruiksaanwijzing. Op uitzonderingen na (sommige rum stookwijnen bijv.),is stookwijn schudden nergens voor nodig. Ook niet bij droge of natte bakkersgist of zelfbouw gistculturen.

Inderdaad. Alleen zuurstof toevoegen voordat je de gist uit strooit. Na het strooien deksel erop en niks meer aan doen. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je de temperatuur een beetje onder controle kunt krijgen door te koelen, verwarmen of te zorgen voor een redelijke temperatuur waar je ton staat.

Niet roeren, schudden of wat dan ook. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gooi gewoon alles in het vergistingsvat,geen waterslot,deksel en vuilniszak erover.na twee weken kijk ik,en dan na een weekje,controleer ik of mijn aansteker uitgaat,daar zie ik mee of het uitgegist is,ze staan gewoon buiten in het zonnetje ik meet geen temp.ik meet eigenlijk helemaal niets,tja als het uit de ketel komt.bij koud weer zet ik het in mijn aanbouw.gaat al vele jaren goed zo.zo heb ik het nu ook gedaan met de wilde vergisting.ging prima.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?