Meldingen
Alles wissen

Smartstill ervaringen en tips

Pagina 1 / 21

Berichten: 3546
Topic starter
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden


Hallo vrienden, vriendinnen, mede moonshiners en belangstellenden.

Ik ben Nimrax en ik bedrijf deze hobby vanaf 2009.

Dankzij deze website kan ik mijn tips kwijt en kunnen we zo elkaar slim maken. Mijn voorkeur ligt in stookwijn uit suiker destilleren.

Dit is omdat dit relatief het minste inspanning kost in verband met mijn driedubbele nekhernia, dus moet ik wel het 'gemak dient de mens'principe toepassen. In 2012/2013 heb ik op youtube wat filmpjes geplaatst(alcohol maken(stoken) in 2 delen). Momenteel doe ik dingen anders en slimmer.

Ik publiceer dit niet om mensen op verkeerde gedachten te brengen of om aan te zetten om wetgevingen te overtreden. Alcohol is ook erg verslavend.

Door suiker te vergisten heb je geen methylalcohol en die stof zorgt voor je knetterende koppijn na consumptie. De commerciële alcohol uit de slijterijen worden gestookt uit, bijvoorbeeld, Belgische stookwijn. Deze wordt gemaakt van afval fruit en of afgekeurd fruit die nog net te goed is voor verwerking in veevoeders. Ook bier bevat methylalcohol in wettelijk toegestane waarden. Wikipedia,zoekwoord: 'moonshine'.

Ik ben er van overtuigd dat deze producten je nieren en lever veel meer aantasten dan suikergist moonshine die je zelf maakt.

Dat je wel legaal elke maand 250 liter bier en stookwijn mag maken,prima.

Maar ojee, als de eerste druppel uit je destillator komt dan pleeg je eigenlijk een economisch delict. Jammer. Ik vind dat iedereen voor de hobby voor eigen consumptie legaal zou moeten mogen stoken. Al was het alleen al om de giftige commerciële producten te kunnen mijden.

Hier mijn tips en stookavonturen.

Alles begint met water. Een vergistingston met deksel,incl.waterslotje van tenminste 30liter, een zakje vodka of turbo gist en 6 pakken suiker.

TIP: Koop een vergistington met een kraantje aan de onderkant. Zo tap je stookwijn af zonder het bezinksel(residu) in je ketel te krijgen.

TIP: Stookwijn klaart zichzelf. Na 2 weken geduld hoef je geen klaringsmiddel(wijnsteenzuur) meer te gebruiken.

TIP: Bevestig een 2 meter lange tuinslang aan je keukenkraan met een gardena aansluiting.

Bij bouwmarkten zoals multimate, Praxis,Gamma,Hornbach, zelfs de welkoop) kun je een adaptertje kopen waarmee dat kan. Je schroeft het bestaande filtertje van het uiteinde van de kraan, schroef het adaptortje erop en draai je gardena tuitje erop. Nu kan je perfect je ton schoonmaken+vullen. Je huisdier wassen... of het wordt in beslag genomen door de vrouw of dochter die er perfect de haren mee kan verven en uitspoelen boven de gootsteen... Erg handig en kost nog geen tientje.

Ok.

Ik maak dus gebruik van een smartstill mark II rvs destillatortje.

Best degelijk Chinees import product om water mee te destilleren,zo schreeuwen de verkopers ervan. Maar wij weten wel beter, vrienden.

Zo heb ik er een keertje de inhoud van een paar flessen rode wijn ermee

gedestilleerd. Nou, de onderkant van de RVS ketel en de steentjes onderin zijn nog altijd rood gekleurd. Verder niets ergs aan voor mijn ketel hoor. Maar goh, wat een troep is wijn dan,denk ik. (Voorloop weggegooid, smaakte verder neutraal).

TIP: koop een refractometer.0-80%. Dit is een soort een-oog- verrekijkertje. Je kan hiermee met elke druppel die uit je installatie komt precies bepalen hoe hoog het percentage alcohol is die je stookt op elk moment. Echt een must – have.

Zo stop ik mijn stook op 10%. Dan is meestal mijn alcohol stook 35-40 procent.

Dan HER-destilleren. Gaat prima. Gooi je 1e stook terug in je schone,lege ketel en stook opnieuw. Dan wordt de aclohol waarde hoger. Wat je hier niet moet doen is het volgende.

Ik verwarm mijn stookwijn altijd voor met de waterkoker. Dit deed ik met mijn 35-40% alcohol ook.

Ik giet het in de ketel en toen zag ik nog een restje 35% staan van een liter ofzo en gooide dat (koud) bij de 78 graden hete alcohol die al in de still zat.

Ik wou dat ik het gefilmd had maar het was spectaculair. Levensgevaarlijk tegelijkertijd. De hete alcohol kwam bruizend uit de still en de helft van de inhoud belandde op het aanrecht. Doodzonde. Maar wel een schoon aanrecht. Zelfs steriel te noemen hierna. Dit nooit doen dus!

TIP: Smartstills maken nog wel eens ruzie met je aardlek schakelaar in de meterkast. De meest voorkomende oorzaak is dat er vocht in je 230V aansluitconnector is gelopen. Droog deppen met een tissue of wc papiertje en probleem opgelost.

Nu ben ik ondermeer opgeleid tot electricien en repareer ik mijn smartstill

zelf. En weet je wat? De techniek is zo simpel, iedereen zou het kunnen.

De meest voorkomende storing is de spannings regelaar, aangesloten aan het snelheids regel draaiknopje.(technisch genaamd:potentiometer).

Deze spanningsregelaar is van de firma KEMO, klein kastje, 4 draden. Te koop bij conrad punt nl en zo kan je ketel weer jaren mee.

Het verwarmingselement is van goede kwaliteit en als je doorgaans op 78 graden stookt kan je jaren ermee toe.

TIP: Suiker is suiker,zou je zeggen. Gek genoeg vergist de goedkoopste suiker vaak het beste. Mijn favoriet: Kilo pakken suiker van de Aldi.

Goedkoop en vergist als een sneltrein.

TIP: Snoepjes moonshine. Als je oud snoep hebt liggen van sint maarten

Sinterklaas, kerst... gewoon lekker vergisten en proost!

Discovery Moonshiners.

Echt of nep? Antwoord: Fake!

Ik zit er wel graag naar te kijken met een vers gestookte moonshine, samen met mijn buurjongens die mij wel eens helpen met moonshinen.

Dan roepen we alledrie tegelijk: Ohhh...dat kan helemaal niet.

Terwijl ik onder de meest steriele omstandigheden (nog net geen mondkapje op) suikerbeslag in mijn ton sta te roeren ...zie je die Amerikanen rustig hun vieze vingers door hun 'maish' halen. Niet afgedekt, wespen en fruitvliegjes erin. Tja...

Dan komen we in de aflevering dat ze het zelf toegeven. We stookten alleen water. Tickel is geen crimineel, beelden die echt waren kwamen van wijlen Popcorn en voor de rest.. it's all scripted.(In scene gezet).

Toch hebben ze soms goede ideeën en voor mij een hoog entertainment niveau. Lekker voor bij de borrel;)

Het verhoogt ook steeds weer mijn respect voor collega moonshiners die zelf een koperen installatie in elkaar hebben gezet. Geweldig vind ik dat!

Door het koperwerk smaakt de moonshine ook anders dan uit rvs stookketels. Ik ben dol op vernuftigheden.

Zo kwam ik ooit bij iemand thuis die een stookinstallatie had van koper, de koeling liep in 2 slangen naar buiten, door zijn jaccuzzi of bubbelspa heen in een spiraalkoperslang op de bodem van het zwembadje met een pompje(gesloten cirquit) en dan weer naar binnen om de alcohol dampen weer te koelen. Toen de stroom ook nog van zonnenpanelen vanaf het dak van zijn schuurtje kwam en ik mijn hand in het water stak van 38 graden....sjeesus wat goed bezig!

Water was regenwater uit een ondergronds bassin. Maakte ie na het regenwater gekookt te hebben ook zijn stookwijn van... Groene moonshine!

Aanvullingen,opmerkingen,kritiek,complimenten altijd welkom!

Cheers! 😉

Beantwoorden
309 reacties
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk geschreven stukje    🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

dat het fake is ben ik met je eens,maar ik kom 14jr in het oostblok daar stoken ze van suikerbiet tot wortel,als je het fruit ziet wat in de vaten zit wat ze nog moeten stoken dan schrik je,de higiene nooit van gehoort ,stoken gebeurt in een alu ketel,eindproduct prima ,ik drink als ik daar ben alleen dat spul ,nooit ziek nooit hoofdpijn,en ik moet toegeven ook nog lekker,ik heb daar een jaar gezeten en heb het daar ook geleerd,niet moeilijk een cursus stoken daar iedereen stookt,ik heb geleerd op een houtvuur met niets anders dan een alcohol meter ,als die niet voorhanden is een beetje van het stooksel in het vuur grote steekvlam veel procent,ik werk hier ook zo aleen sinds een jaar op een gaspit,hoef ik geen hout te kappen.een ketel pijp van 2.5 cm dik 2.5 mtr lang naar vat van 200 ltr regenwater pijp loopt naar onderen daar dun pijpje op gesoldeerd gaat door vat naar buiten en lopen maar,totale kosten,e125- laatste wat ik gestookt heb zijn 250 kg pruimen.en ik vind het leuk om op deze primitieve manier te stoken ik gebruik ook zo min mogenlijk suiker en gewone bakkersgist opbrengs mischien wat minder maar het is van puur fruit en en ik kan makkelijk aan fruit komen als het moet stook ik wel een keertje extra.gr.?Chris

Beantwoorden
Berichten: 3546
Topic starter
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kleine toevoeging nog:
TIP: Als je een smartstill met stookwijn laat droogkoken tot de beveiliging hem uitschakelt zit het residu wat verbrand is ook in je koelbuis. Het is mij 1x overkomen en het kostte mij een nieuwe still want het was niet meer te fixen en bij het  destilleren erna bleef de moonshine naar brand smaken. Niet doen dus, zet desnoods een timer erop.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@wally)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

vraagje als nieuw lid ,moet ik twee maal distileren of mag ik ook op bv. 35 percent stoppen en er likeur van maken ???????

tweede vraag ,als ik met suiker stook is dit nooit giftig ???

dank u 

wally

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waar heb jij je Smartstill gescoord? Op de Nederlandse webshops betaal je al gauw €230 voor een regelbare.

 

Ben zelf wat aan het knutselen met een snelkookpan en koperen leiding. Er wordt vaak gewaarschuwd dat je van het drinken van je eigen stook dood kan gaan of op z´n minst blind wordt. Wel irritant om te lezen hoe commerciele alcohol gemaakt wordt. Heb zelf al eens wat geëxperimenteerd en heb gemerkt dat het product veel zuiverder en zachter is dan het meeste spul van de slijterij. Mijn blog met een proefopstelling: http://biermaken.blogspot.fi/2016/02/thuis-destilleren-met-keuken-middelen.html

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nimrax,

hoe maak jij je SmartStill schoon en doe je dit na elke stook ?

Hoe is de kwaliteit van de alcohol tov bv koper ?

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

CaPo70, een SmartStill (voor 4 liter stookwijn) is gemaakt van RVS en behoeft behalve schoonspoelen met warm water, weinig of geen onderhoud omdat hij gaat van 76 graden tot aan het kookpunt.

Het enige is na een paar keer gebruik de kalkaanslag verwijderen en het zakje met actieve kool vernieuwen.

Beantwoorden
Berichten: 3546
Topic starter
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oei Wally, ik heb je bericht blijkbaar compleet gemist en de antwoorden op je vragen zijn: Een tweede keer distilleren is alleen nuttig als je een hoog Alc% wil. Beter is gewoon je stookje afwachten tot het klaar is en dan is de 35%v.Alc. veilig en uitstekend om meteen te nuttigen. En tot slot: in de chemische formule van suiker-vergisting komt methylalcohol niet voor. Dus volledig veilig. Zelfs suiker-stookwijn kun je in principe drinken.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
Topic starter
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betweter,dankjewel voor je antwoord en ik moet nog even erbij vermelden dat als je
de still doorgaans alleen gebruikt om stookwijn te distilleren er geen kalkaanslag optreedt.
De kwaliteit ethanolalcohol is erg zuiver.
Een koperen still brengt foezeltjes en kopersmaak in je destillaat en kan de smaak verbeteren.
Dan gebruik ik smart-rings. Die vangen voor een deel de overdruk in de ketel op als hij gaat "hoesten". Na afloop van de stook gooi ik de afgekoelde stookwijn (die naar kattenpis ruikt,trouwens),weg. Ik giet hem op 1 liter na leeg en "hussel'de still een paar keer rond zodat de steentjes het stookwijn achterblijfsel/residu los-vegen en dan voorzichtig helemaal leeg gieten in de gootsteen.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Nimrax ik zelf heb ook Smartstill en wel degelijk content!Heb een vraagje waar dienen de steentjes voor die er bij geleverd zijn grtj!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat je vanaf de bodem niet van die grote luchtbellen krijgt, want dat stoort bij het distilleren. Dus voorzichtig afgieten en de steentjes opnieuw gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oké dank u voor de tip betweter! Eens proberen ?

Beantwoorden
Berichten: 120
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo nimrax een vraagje kan ik met Smartstill ook stookwijn van fruit verwerken en behoud de smaak dan BV van appels druiven enz grtj likeurtje !

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het kan wel, mits je het zakje met actieve kool verwijderd, maar er kan maar heel weinig in natuurlijk.

Beantwoorden
Pagina 1 / 21
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?