Een dimmer uit de bouwmarkt werkt inderdaad prima. Voor de regelbare variant betaal je zo'n 40 euro meer terwijl een dimmer maar een tientje kost. Wat betreft het dimmen van de koeling zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk vind ik 'm te langzaam draaien bij een heel laag vermogen (1 druppel per 3 seconden om een hoog % te krijgen). Wat Nimrax zegt over CE goedkeuring snap ik niet. Je hoeft helemaal niet aan het apparaat te sleutelen, je doet de stekker van de koeling gewoon niet in het apparaat maar sluit die rechtstreeks aan op het lichtnet met zo'n Amerikaanse stekker die ook vaak wordt gebruikt voor computervoedingen.
Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die niet per se een T500 hoeven te hebben. Persoonlijk ben ik een matige drinker en vind het geklooi best leuk en vind het geen enkel probleem om pas na 3 x stoken op 90+ % uit te komen. Het voordeel van de Smartstill vind ik dat de smaken goed meekomen. Je kan er echt een prima whiskey of gin mee maken. Voor zuivere alcohol is dat weer een nadeel maar dat is op te lossen door te filteren door carbon. Dat kost weer meer tijd en moeite, maar ik zie het als een hobby waar ik van geniet. Sterker nog, de lol zou er bij mij met een T500 snel vanaf zijn. Leuk als je voor snel en veel gaat, maar niet mijn ding.
Een dimmer uit de bouwmarkt werkt inderdaad prima. Voor de regelbare variant betaal je zo'n 40 euro meer terwijl een dimmer maar een tientje kost. Wat betreft het dimmen van de koeling zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk vind ik 'm te langzaam draaien bij een heel laag vermogen (1 druppel per 3 seconden om een hoog % te krijgen). Wat Nimrax zegt over CE goedkeuring snap ik niet. Je hoeft helemaal niet aan het apparaat te sleutelen, je doet de stekker van de koeling gewoon niet in het apparaat maar sluit die rechtstreeks aan op het lichtnet met zo'n Amerikaanse stekker die ook vaak wordt gebruikt voor computervoedingen.
Sterker nog, de lol zou er bij mij met een T500 snel vanaf zijn. Leuk als je voor snel en veel gaat, maar niet mijn ding.
Sterker nog, ik weet zeker dat er met de t500 een wereld van ongekende mogelijkheden voor je opengaat. En je hoeft niet met 25 liter te stoken. Ik stook ook wel eens met een liter of 10. Gewoon oppassen voor droogkoken. Maar snel is een feit. Ik ga zo even 10 liter stookwijn stoken omdat ik benieuwd ben naar de smaak en toch een paar uurtjes tijd heb. Opwarmen, uurtje stoken en je hebt weer een liter. Zelfs 2 bij turbo.
zo is dat lummel sinds ik de T500 staan mijn smartstills werkloos niet dat ik ze weg doe ofzo maar ja ik heb nog veel staan en dan is de T500 beter
Is het echt zo moeilijk te accepteren dat iemand er anders over denkt? Ik zoek geen ongekende mogelijkheden. Twee runs van 25 liter stookwijn per jaar is voor mij ruim voldoende. Dan is het echt onzin om een T500 te kopen. Zeker als je ook iets met smaak wil fabriceren.
steenbok ik kan dat goed accepteren dat iemand met een smart still stookt ik ben zo ook begonnen maar dit jaar had ik zoveel fruit ik had op een gegeven moment 1700l staan en toen maar de beslissing genomen om een T500 te kopen ! met de reflux stook ik niet veel maar met de koperhelm en condencer heel veel !volgend jaar zal ik veel minder fruit hebben omdat alles kort wordt gesnoeit
de meeste reakties zijn alleen maar info en daar moet jij het beste uithalen
gr erik
Is het echt zo moeilijk te accepteren dat iemand er anders over denkt? Ik zoek geen ongekende mogelijkheden. Twee runs van 25 liter stookwijn per jaar is voor mij ruim voldoende. Dan is het echt onzin om een T500 te kopen. Zeker als je ook iets met smaak wil fabriceren.
Dus zonder kennis van de t500 weet jij nu al dat jij meer smaak produceert met jouw smartstill dan met een t500. Ok, ik keb helaas geen smartstill dus wie ben ik om dat te betwisten.
lummel
ik heb er 3
en voor mijn fruit gebruik ik de T500 met koperhelm
volgende week ga ik een rooster uitproberen om het aanbranden tegen te gaan en ja met de hoeveelheid fruit dat ik staan heb is de T500 de beste oplossing natuurlijk als je maar een paar maal wil stoken is de smart still wel een leuk ding om goedkoop en weinig te stoken
Als je air/smartstill even niets te doen heeft kun je er een pak suiker 1kg , zakje droge bakkersgist bij +- 25 graden water tot 4 liter aanvullen, roeren, gist erbij en dan de luchtkoelings kop erop plaatsen. Na 1,5 week kun je het stoken.
Robbert, wat beveel je aan als toevoeging in deze setting?
2gram citroenzuur , 1,5 - 2 gr Gist voedings zout erbij e.v.t. lepel gekookte erwten of wat havermout
Thanks man!
Allemaal bedankt voor de tips. Zojuist een Aqua Still gekocht (Air still / Smart still met temperatuursturing) Een vergistingsemmer met aftapkraan, SG meter, alcoholmeter, wat gisten, eikenhouten snippers en nog wat spul om mee te gaan spelen.
JayJay, Graag gedaan en eerdaags lekker knutselen ermee. Cheers alvast man! 😉
2gram citroenzuur , 1,5 - 2 gr Gist voedings zout erbij e.v.t. lepel gekookte erwten of wat havermout
Domme vraag maar kan op dit forum. Wat is voedingszout en zijn erwten of havermout een alternatief of is het en en. En waar kan je voedingszout kopen? Waar en wat kost dat dan bijv.
Goede tip. Was al benieuwd hoe ik een kleinere hoeveelheid stookwijn kon maken. Uiteraard kun je alles terugrekenen, maar dit is handiger!
En waar kan je voedingszout kopen?
In onze eigen online snoepwinkel:
https://www.stookwinkel.nl/product/gist-voedings-zout/
Voor 25 liter stookwijn. Dus voor 4 liter 1/6e deel van het zakje van 2 euro.