Leuk gedaan!!!!
Yesss en het kan nog beter, geen bubbel geluidsoverlast meer in huis als het water uit de slotjes gehaald wordt en dan buiten de twee slang uiteinden in een bakje water hangen... cola fles..emmer water(storm bestendig) whatever 😉
Â
Moonshiners bubbelspa powered by Turbo Yeast!
Ik mis het gebubbel eigenlijk ook wel weer. Dus k ga ff buiten zitten met een biertje;-)
Â
Â
Zelf stoken mag onder de (1995)Europeesche wetgeving.
Alleen de verkoop van je eigen alcohol niet.
De Nederlandse staat besteed hier geen advertentie aan, vanwege begrijpelijk redenen. De staat houd niet van concurentie.
Â
Wat wel jammer is dat diverse leverancieren van stookapparatuur nu ineens roomser dan de Paus willen zijn. Als je een prijs opvraagd willen ze je vergunning zien,
En ze komen allemaal uit het "illegale ( nu niet meer ) circuit.
Â
Het is heel simpel; volgens de Nederlandse wet mag je zonder vergunning niet in het bezit zijn van een stookketel. Dus hoe zou je dan alcohol willen stoken?
Er is overigens een topic dat over wet en regelgevend gaat.
Ik zag er zelfs een op Aliexpress vanuit een EUshop voor pak he beet 80€
Â
Leuk uw ervaring hier te lezen. Ik heb zelf 2 airstills waarvan er een kapot is nu. Moet dus op zoek naar een vervanging. Ik heb ook een alambic maar ik vind het niet handig en zeer gevaarlijk. Bij mij is de top er afgekomen is is de alcohol damp in de gasvlam geslagen.Â
Ik verwarm dus enkel voor op het gasvuur met temperatuurcontrole.
Bedankt voor de tip, ik merk dus ook dat de suiker van den aldi enthousiaster is dan die van de colruyt.Â
Ja die kopersmaak, enkele koper koppelstukken van de doe het zelf voor leidingwater en de smaak is ook beter.
Ik zou zelf niet meer investeren in een smartstill met temperatuur regeling. Hoe minder electronica in de potstill hoe beter vind ik.
Zelf gebruik ik een dimmer en zo kan ik er 2 tegelijk aansturen. Die zijn op ebay te vinden voor 1 dollar. (een type dat de ac aftopt) We op letten met 2 smarstills de koeling iets beter moet van de dimmer. Je kan het compact bouwen, bij mij was het orgineel gemaakt om een frietpot op de kamping te laten werken dus is het een soort verloopdoos.
Â
Â
Â
Â
Â
JvdB jij ook bedankt voor je posting.
Mag ik vragen wat er defect is aan je still?
Zolang je verwarmings- element nog werkt is hij doorgaans wel te fixen...
Â
Of met de deur in huis te vallen , zonder een fles mee te nemen?
Mash gemaakt laten bezinken overhevelen desnoods nog een keer laten staan en overhevelen .
Dan stoken 4 lr voor 4 uurÂ
Ik deed 3 lt voor 3 uur met als resultaat 48 %
Enkel een dobber geen refractometer.
Wat is nu min of meer de juiste methode , er van uitgaand dat ik zou kunnen meten met een refractometer.
Tot hoever moet je gaan
Â
Â
Â
Hoi Hlubach,
Inmiddels hevel ik niks meer over want een kraantje onderin een gist ton doet wonderen en krijg je geen residu mee bij aftappen.
Ik heb om 4 liter stookwijn te destilleren met een smartstill m2
ongeveer 8 uur nodig.
Bij 10 % op de refractometer breek ik de stook af vanwege de lagere alcoholen en bijsmaken die je dan krijgt beneden de 10%alc. grens.
Â
Heb geen kraantje aan het gistvat , dus moet hevelen .
Volgens mijn gebruiksaanwijzing  4 liter en proces 3 tot 3,5 uur (1 uur opstarten)
als ik dat doe kom ik ongeveer uit op 1,4 lt alc 48%
Dus in geval van stoken met behulp van een refractometer , kijk ik dus naar de 10% grens .
Dus is het percentage alc wat je er uit haalt geen 48 maar lager, wat inhoud niet meer verdunnen
Â
Â
Oh, ik heb ook tonnen zonder kraantjes gebruikt. Dan trok ik het deksel los en haalde ik er met een maatkan een paar scheppen uit en dan hup, in de waterkoker(s). Dan zet je je still alvast aan en wacht je tot je stookwijn kookt. Klap het in je still, kop dr op en je hebt je eerste druppels binnen 15mins.
Ik zit, als ik niet "snoep"van mijn stook, op gemiddeld zo'n 35 % perfecte neutrale alcohol. Onverdund. De rest is al mee gedistilleerd zuiver water. Dus super mooi basic alcoholletje waarmee je echt van alles kunt maken. Zonder hoofdpijn na een keertje doorzakken.Cheers!
Â
Die smarstill die is gebarsten. Â (het gedeelte waar de vloeistof in moet). Â Helaas.. Â Zal het houden voor wisselstukken. Â Want zou prijs kunnen vragen maar de verwarming zit er op met soort pasta. Â Zal wel deftige rekening worden denk ik. Â Heb al gezien nieuw vanaf 180 euro zonder regeling. Â (die ik dan toch achteraf toepas met verloop)
Hlubach dat is dikwijls ook een persoonlijk proces.  Zie hier niet goed of fout in van hoe je het doet.  Ik destilleer de laatste tijd maar één keer.  Ik neem ruim wat voorloop dat gaat in de handzeep of in de ruitenwisservloeistof.  Er zal wel een deel heads bijzitten, maarja..
Naar mijn ervaring zijn er nog 2 manieren, namelijk de machine begint anders te klinken op het einde. Â (kloklokklok)
De andere voor mij is de geur én vinger eronder en proeven.  Het einde van de stook zal je zeker herkennen, geloof me.
Oh en voor mij persoonlijk gaat er zeker 0.5 liter naloop weer in de volgende stook. Â Ik draai het toestel op het einde gewoon terug volledig open om er sneller aan te komen.
Aan al dat klaren enzo heb ik ook geen verhaal, zoals gezegd gewoon kraantje gebruiken.
Je kan een restje houden in het gistingsvat en op het laatst eens goed schudden en opkoken. Â Kan je als voeding volgende keer gebruiken. Â Je gist zal turboooo zijn dan.
Er zijn er meer hier op het forum die op gevoel werken.
Ik meet zelden nog iets behalve naloop.
Klaren met wijnsteenzuur ben ik ook mee gestopt. Onnodig voor mijn productie.
Het verwarmingselement is inderdaad onderop de rvs ketel geseald. En ik heb het vaker gelezen, sommige ketels klappen kapot. Zelf nog nooit gehad behalve de kemo fijnregelaars die ik via conrad.nl kon vervangen.
Â