Hallo medestokers,
Ik stook nu al een tijdje suikerwash volgens onderstaand recept.
4 a 5 kilo inverted suiker. Gekookt met citroenzuur, dik 20 min.
Ongeveer 8 a 10 gram Nutrivit van unibrew als gist voeding
80-100 gram Bruggeman bakkerstgst
Handje vol zilvervliesrijst
Dit laat ik fermenteren op kamertemperatuur met schuim plaat onder de bodem van de emmer.
Ik wacht tot er geen bubbels meer uit komen, maar de sg bleef de laatste keer 1025 en de laatste keer was de PH 3.5 van de wash.(ph heb ik eerder nooit gemeten
Eerder bleef de SG ook rond die waarde hangen en gebeurde er niks meer.
Echter krijg ik steeds een distilaat met een nare muffe bijsmaak. Heb de laatste run alles in potten opgevangen en genummerd. Muffe smaak is altijd in meer of mindere mate aanwezig.
Ik stook met een rvs zelfbouw ketel met een inwendig wasmachine element welke eerst werd aangestuurd met een PID maar nu met een variabele spanningsregelaar. Dit maakt ook geen verschil in smaak.
Wel is de ketel wat magnetisch dus wat voor rvs durf ik niet te zeggen. De kolom, helm, en koeler zijn van rvs 304.
Heeft iemand een idee waar het aan zou kunnen liggen? Ik las gisteren iets over het distilaat laten luchten, zou dit het kunnen verhelpen?
Ik heb nu een emmer staan met fermentis c70 om te kijken of het beter wordt.
Ik distilleer de stookwijn altijd 2 keer.
Hopelijk kunnen jullie mij helpen wat het is echt bocht wat eruit komt😔
Dit is de gistvoeding.
Lees wel vaak dat een wash goed genoeg kan zijn zonder bij te sturen met een koolstoffilter. En wil binnenkort ook graag rum gaan maken met dunderpit enzo. Dan is een koolstoffilter ook niet te doen natuurlijk
Deze
Bijna geen enkel destillaat is lekker zodra het de ketel uitkomt, scherpe en bijsmaken zijn altijd aanwezig. Het luchten is iets wat ik altijd doe, prop watten of keukenrol (ik prefereer het laatste) in de hals van de fles en het een paar weken zo laten staan.
De dunderpit ben ik geen voorstander van, er staan recepten op internet met karbonades etc. erin gooien wat de kans op zeer vervelende bacteriën oplevert. Alles in fases doen, als je nu al tegen problemen oploopt met een suikervergisting, waarbij hergebruik voorgaande batches niet eens speelt als variabele, dan blijf nog even weg van dat soort dingen.
Probeer eerst een paar keer melasse te vergisten, tip is wat eierschalen erbij te doen om de p.H. niet te laag te laten zaken. Eieren koken, eitjes zelf opeten en het vlies van de schaal afhalen. Melasse wilt nogal kelderen in p.H. tijdens de vergisting.
De sg waarde is 2 weken hetzelfde gebleven. De vorige stoken bleef hij ook boven de 1020 hangen. Dus heb ook al eens geprobeerd om minder suiker te gebruiken. Kan het ook komen doordat er nog onvergiste suikers in de wash zitten?
ik ben zelf ook een beginner en wat jij beschrijft had ik met mijn air stil, heb die laten draaien met een mengsel van half azijn en half water, loste al een groot deel van de smaak en lucht problemen op. vervolgen 3 keer met water laten draaien en een koperen spons er in en bij mij was het probleem weg.
nee klopt, bij mij rook je pas na de distilatie en was het niet te drinken, fabrikant van de air stil gaf aan dat je zomaar 10 keer moet stoken voor het helemaal weg is en bij mij klopt dat aantal aardig
trouwens mijn suikerwash maak ik zonder rijst, geen speciale gist voeding maar een halve liter appelsap per 6 kilo suiker , appelsap van appie zonder conserveermiddel en werkt voor mij super