Meldingen
Alles wissen

Terugkerende muffe smaak/bijsmaak suikerwash


Keije
Berichten: 42
Topic starter
(@keije)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo medestokers,

Ik stook nu al een tijdje suikerwash volgens onderstaand recept.

4 a 5 kilo inverted suiker. Gekookt met citroenzuur, dik 20 min. 

Ongeveer 8 a 10 gram Nutrivit van unibrew als gist voeding 

80-100 gram Bruggeman bakkerstgst

Handje vol zilvervliesrijst 

Dit laat ik fermenteren op kamertemperatuur met schuim plaat onder de bodem van de emmer.

Ik wacht tot er geen bubbels meer uit komen, maar de sg bleef de laatste keer 1025 en de laatste keer was de PH 3.5 van de wash.(ph heb ik eerder nooit gemeten 

Eerder bleef de SG ook rond die waarde hangen en gebeurde er niks meer.  

Echter krijg ik steeds een distilaat met een nare muffe bijsmaak. Heb de laatste run alles in potten opgevangen en genummerd. Muffe smaak is altijd in meer of mindere mate aanwezig.

Ik stook met een rvs zelfbouw ketel met een inwendig wasmachine element welke eerst werd aangestuurd met een PID maar nu met een variabele spanningsregelaar. Dit maakt ook geen verschil in smaak. 

Wel is de ketel wat magnetisch dus wat voor rvs durf ik niet te zeggen. De kolom, helm, en koeler zijn van rvs 304. 

Heeft iemand een idee waar het aan zou kunnen liggen? Ik las gisteren iets over het distilaat laten luchten, zou dit het kunnen verhelpen? 

Ik heb nu een emmer staan met fermentis c70 om te kijken of het beter wordt.

Ik distilleer de stookwijn altijd 2 keer. 

Hopelijk kunnen jullie mij helpen wat het is echt bocht wat eruit komt😔

1670083680-IMG_20220319_152153.jpg
Beantwoorden
21 reacties
Keije
Berichten: 42
Topic starter
(@keije)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Binnenkant van de ketel

1670083742-IMG_20220319_152207.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@keije als de vergisting niet helemaal volledig is    dus inderdaad de 1020 is er iets niet goed gegaan. 

Heb je de vergist beroerd ? 

Zuurstof inslag ? 

Ja ook laagwaardig rvs kan als het beslag erin staat een bjjsmaak geven wanneer  een beslag zuur is  ( erg laag ph )

Een electrische gestookte ketel van rvs als 304  waar geen goede aarding opzit kan met aanwezig zuur door statische elektriciteit ook oxideren..  dit geeft ook bijsmaak.

Zeker als er ergens in de ketel andere metalen aanwezig zijn .

 

Let op betreft dunder . Er zijn veel onzin verhalen ! En je kunt er ook de drank mee verpesten . Dunder / muck pits zijnook niet van deze tijd meer. 

Kleine uitleg over rum en dunder hen ik eerder gegeven.

Dunder werd vroeger burned ale genoemd . later door diverse vormen van gebruik kreeg het de naam dunder.

De naam Burned ale zegt het eigenlijk al .

Het restant van de vergiste masch dat de warmte van de distillatie heeft gehad .

Restanten waarin nog vezels en ander organisch product is achtergebleven . deze bevatten ongeveer zo een 3% organische zuren o.a : azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat en zwavelzuur .daarnaast bevat de burned ale / Dunder diverse bacteriën en mineralen.

het opnieuw introduceren van de dunder aan de masch zal ph Gwaardes verlagen . De bacteriën zorgt voor een sterke wilde vergisting . en veranderen van smaak.

 

In begin gebruikte men vrij kleine ketels.

De ketels in die tijd waren 1,30 hoog en ongeveer 80 cm diameter met een koperen hoed .

De inhoud was dus beperkt en daarom werd er achter elkaar door gestook . Rauwe Rum eruit Gestookt , ketel geleegd en meteen weer gevuld met nieuwe batch .

bij het legen bleef de slutch achter en algauw had men in de gaten dat deze burned ale nog stoffen bevatte die invloed had en smaak verbeterde aan de opvolgende stook .

Na een aantal opvolgende stoken 3 tot 5 werd de Slutch / burned ale / dunder weg geschept en begon proces op nieuw .

De meerdere malen gebruikte dunder gaat naar de put .

Blending van deze verschillende runs maakte unieke smaken .

Al gauw werd er gedacht aan ook deze Burned ale / vooraf al in de vergistings bekkens en tonnen toe te voegen . Omgezette stoffen en zuren in de Burned ale bleken beneficiair te zijn in vergisting en ontstond een langere nagisting .

Zo kwamen er verschillende methodes en specialisatie van het produceren van rum en manier van gebruik van burned ale dat steeds meer bekend werd als Dunder .

Ook ging men Schors , twijgen en bladeren van acacia boom , klaver , pruim en bladeren van perzik boom toevoegen aan de dunder die na fermentatie werd toegevoegd aan de nieuw te vergisten sugarcain en molasse.

Eigenlijk Kun je onderscheiden :

Dunder als restant wat na een distillatie over is achtergebleven in Distillatie ketel.(burned ale ) . Na destillatie blijft er vloeistof achter met een bezinksel op bodem ketel . Na vloeistof aftappen / legen van ketel blijft de slutch / drap achter . de Dunder . De ketel word hervult met masch op de nog aanwezige restanten / dunder en Op deze manier stookt men de volgende batch.

Dan is er vergisting van Sugarcain en molasse in gist vat, ton of bekken waaraan een deel dunder is toegevoegd . na fermentatie word deze gefilterd en gedistilleerd .

De dunderpit !

Tegenwoordig een ander begrip dan in de begin jaren .

Tegenwoordig een container met gemengde restafval uit proces van vergisten tot het burned ale.

 

De dunder put was een gat gegraven ver achter de distilleerderij waar het uiteindelijke rest afval in word gedumpt . Een soort beerput / composteer put. Daar gingen alle resten van vergisting en distillatie in. Hierin vind je ook ongedierte die ervan eten of in verdrinken en ontlasting.

Vroeger werd uit dit eind restant waar ook véél bacteriële infectie en schimmel in zat wel bakken geschept om een gestopte of slechte vergisting mee op gang te krijgen .

Het hergebruik vanuit de dunder pit is inmiddels in bij wet verboden in een aantal Rum producerende Landen i.v.m. toch gevaarlijke bacteriële infecties die naar men zegt bij aanraking o.a. gangreen / koudvuur , yarsinia , dysenterie en cholera besmetting zouden kunnen veroorzaken .

Daarnaast waren er in de oude tijden geen toiletten en was de composteer put ook de plaats waar de emmers met ontlasting werden geleegd of een balk liep waar men overheen zat en hun behoefte deden .

 

In midden vorige eeuw zijn de grote bedrijven gestopt met dunder te gebruiken .

De dunder werd ontleedt en essentiële stoffen geïsoleerd .

Nu worden additieven geproduceerd met uitsluitend de stoffen bepalend voor type rum. deze worden gebruikt i.p.v. dunder.

Dunder vervangers 

benzylbutanoaat ,ethylbutanoaat , iso-amylbutanoaat , Boterzuur , Diethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , bacteriën

DMT ( uit accasia )

 

Beantwoorden
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@robbert Wauw bedankt voor je verhelderende uitleg! 

Dan laat ik de dunderpit inderdaad maar voor wat het is. 

Ik heb het deksel er niet af gehad totdat ik zag dat er niks meer gebeurde. Toen alleen de SG gemeten. Een dikke week later weer de SG gemeten en niks veranderd. Niet geroerd of verplaatst. Hij stond gewoon in de woonkamer, niet in het donker en niet in de zon maar donker is niet nodig toch?

Ik zit er aan te denken om toch een andere ketel te bouwen komende maanden. Deze wordt dan helemaal van rvs 304. Ben ook gaan nadenken over wat je laatst zei over verschillende verwarmingsmethode en zit nu wat richting de bain marie te denken. Omdat die ook mooi veelzijdig is.

Ben wel een beetje bang dat de rvs kwaliteit van de ketel te wensen over laat. 

Ben heel benieuwd hoe de nieuwe emmer met fermentis c70 het gaat doen. Deze heb ik op 29 graden gezet. 

Het is een hele leercurve deze hobby😅 maar wel super interessant!

Beantwoorden
Keije
Berichten: 42
Topic starter
(@keije)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dit is de gistvoeding. 

Lees wel vaak dat een wash goed genoeg kan zijn zonder bij te sturen met een koolstoffilter. En wil binnenkort ook graag rum gaan maken met dunderpit enzo. Dan is een koolstoffilter ook niet te doen natuurlijk 

Beantwoorden
Keije
Berichten: 42
Topic starter
(@keije)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Deze

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bijna geen enkel destillaat is lekker zodra het de ketel uitkomt, scherpe en bijsmaken zijn altijd aanwezig. Het luchten is iets wat ik altijd doe, prop watten of keukenrol (ik prefereer het laatste) in de hals van de fles en het een paar weken zo laten staan. 

 

De dunderpit ben ik geen voorstander van, er staan recepten op internet met karbonades etc. erin gooien wat de kans op zeer vervelende bacteriën oplevert. Alles in fases doen, als je nu al tegen problemen oploopt met een suikervergisting, waarbij hergebruik voorgaande batches niet eens speelt als variabele, dan blijf nog even weg van dat soort dingen.

 

Probeer eerst een paar keer melasse te vergisten, tip is wat eierschalen erbij te doen om de p.H. niet te laag te laten zaken. Eieren koken, eitjes zelf opeten en het vlies van de schaal afhalen. Melasse wilt nogal kelderen in p.H. tijdens de vergisting.

Beantwoorden
4 Reacties
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@alchemist ik wil inderdaad eerst dit probleem tackelen voordat ik verder ga met experimenteren.

Ben me druk aan het inlezen😎👍🏻

Krijg je die muffe lucht en smaak ook helemaal of grotendeels weg met luchten?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@keije muffe lucht is nogal een brede omschrijving van wat er mis mee kan zijn. Blanke alcohol heeft zeker baat bij luchten en t wordt zeker zachter, maar aangezien de vergisting niet lekker liep kan er een zweem of meer achterblijven. De eierschalen werkt ook voor suikervergistingen alhoewel ik daar een te lage p.H. nog niet heb gehad.

 

De rijst was gekookt he?

Beantwoorden
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@alchemist ja die was gekookt. Heb zoveel recepten gezien hier op dit forum. Probeer alles dan het zelfde te doen omdat dat bewezen recepten zijn. Maar toch loopt het niet lekker 😅 

Maar de hobby blijft wel leuk al is het soms wel frustrerend hahaha 

Kan het ook aan de ketel liggen? Het is een potstill maar heb ook wel gedraaid met rachig ringen erin, maar blijft hetzelfde qua smaak. 

Ik heb nu ook een vergistingsvat gemaakt van een koelkast, hopelijk doet dat ook iets.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@keije het kan een redelijk aantal dingen zijn, ik heb al een tijd geen suikerwash meer gemaakt (ik meen vier keer in het begin om wat likeuren te maken) en die was met een rvs AirStill waarbij ik wel koperen zadels op de bodem had liggen om ongewenste smaken van whisky's weg te krijgen. 

 

Ik ben daarna op een koperen ketel overgestapt en die gebruik ik nog voor alles. Bij rum zou ik ook koper aanbevelen vanwege de estervorming die gebeurd, echter heb ik voorbeelden met rvs of ander materiaal ketels gezien waarbij gezegd werd dat er een goed product uit kwam. En dat is vaak moeilijk om te polsen bij filmpjes of fora op het internet omdat sommigen al verliefd op de drank zijn voordat die klaar is met gisten, want het is zelfgemaakt. 

 

Dat de vergisting stil is komen kan een startpunt zijn om te beginnen met verbeteren. Hoelang heb je de stilgevallen wash laten staan voordat deze gedestilleerd werd?

Beantwoorden
Keije
Berichten: 42
Topic starter
(@keije)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

De sg waarde is 2 weken hetzelfde gebleven. De vorige stoken bleef hij ook boven de 1020 hangen. Dus heb ook al eens geprobeerd om minder suiker te gebruiken. Kan het ook komen doordat er nog onvergiste suikers in de wash zitten?

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

Ja dat kan een bijsmaak geven . Soms karamel achtige maar ook een verbrande muffe smaak. Zeker wanneer je een inwendige element gebruik waarop stoffen " schroeien "

Beantwoorden
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@robbert maakt het ook uit of je onthard water gebruikt? Ik probeer nu alle variabelen te bekijken👍🏻 en zou een koperen ketel met rvs kolom ook goed zijn voor rum? Of moet er bij voorkeur ook koper in de kolom zitten? Zie wel vaak koperen zadels en koperen bubbleplates voorbij komen, en las ook dat die bepaalde stoffen neutraliseren.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@keije gebruik van onthard of regenwater heeft absoluut invloed op de kwaliteit van drank 

Koperen helm voor rum heeft even als koper in whiskey benefits . Het " verminderend en neutraliseert diverse stoffen waaronder zwavels .

Voor een goede volle rum stook gebruik je een helm / hoed  . Geen kolom .

Rvs ketel met koperen opzet is zinvol. 

Koperketel met rvs opzet heeft rvs als materiaal geen toegevoegde waarde

Beantwoorden
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@robbert kan het ook kan men doordat de wash niet geklaard of goed bezonken is? 

Toen ik het in de ketel deed was het nog wel troebel/melkwit achtig.

Dus onthard water is juist goed om een wash/drank mee te maken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@keije onthard water, welwater of regenwater is ten alle tijden beter .

Een goed werkende ketel heeft totaal geen moeite om een nog troebele stookwijn helder en smaak arm te krijgen..

 

Beantwoorden
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@robbert dank je wel voor de tijd die je neemt om mijn vragen te beantwoorden! Ik leer hier erg veel van en waardeer ik enorm!

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ik ben zelf ook een beginner en wat jij beschrijft had ik met mijn air stil, heb die laten draaien met een mengsel van half azijn en half water, loste al een groot deel van de smaak en lucht problemen op. vervolgen 3 keer met water laten draaien en een koperen spons er in en bij mij was het probleem weg. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@rinus55 de ketel zelf stinkt niet van binnen. Maar kan het altijd eens proberen. Ik heb ook gestookt met koper mesh erin maar maakt ook niks uit

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

nee klopt, bij mij rook je pas na de distilatie en was het niet te drinken, fabrikant van de air stil gaf aan dat je zomaar 10 keer moet stoken voor het helemaal weg is en bij mij klopt dat aantal aardig

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

trouwens mijn suikerwash maak ik zonder rijst, geen speciale gist voeding maar een halve liter appelsap per 6 kilo suiker , appelsap van appie zonder conserveermiddel en werkt voor mij super

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?