-
Alchemist vind forumbericht "Jenever" – leuk 1 jaar, 5 maanden geleden
-
Alchemist vind forumbericht "Jenever" – leuk 1 jaar, 5 maanden geleden
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
@mccorner Het komt eigenlijk door hoe de recepten beschreven zijn, sommige redeneren vanuit de opbrengst (opmerking per liter gaat om opbrengst niet brouwwater) en andere redeneren vanuit de stort, dan staan er ook meer absolute getallen dan x gram per… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Dank heren, ik moet eerlijk bekennen dat het meer is neergezet om achteraf m’n gedachtegang te begrijpen 😆 . Voor degene die een wat netter verhaal wilt en geen moeite met Engels heeft is dit wel een leuke; … Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Buiten het lezen om Jenever te leren kennen is het ook even tijd om wat testen uit te voeren, het proeven van wat Jenever miniaturen die opgepikt had eerder vandaag. Ketel 1 (kamertemperatuur); ruikt nogal medicinaal, ik moest een… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
NL – HOLLANDSE JENEVER #4 Na de laatste pagina’s van het forum doorgespit te hebben, kwam ik er nog eentje tegen, wederom geen vermelding van jaar alleen de opmerking dat het een oude ambachtelijke methode… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Dan voor de volledigheid nog de vermelding in datzelfde topic van een stort bij het Jenevermuseum in Hasselt. Wat wel leuk is dat ik zie dat er een WikiProject gestart is om de historie van Belgische Jenever publiekelijk toegankelijk te… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
NL – HOLLANDSE JENEVER #3 Met de vermelding dat het een standaard Oud Nederlands recept is, geen jaartal vermeld, het is toegevoegd voor de volledigheid en omgerekend naar hoeveelheden waarvoor je geen commerciële destilleerderij nodig… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Nu ik me bijna een Jenever snob begin te voelen met de afkeer richting de jonge jenever zijn er genoeg mensen die het een prima drank vinden, zo ook Boze Willem (inmiddels overleden familielid) die in z’n laatste dagen nog… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
@lemmy Ik meen samen met de bessen, gevoelsmatig zeg ik dat de tijd relatief kort gehouden moet worden om niet teveel omzetting van de zuren in de hop te krijgen wat een bittere smaak geeft. De hop vond ik ook… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Dat stukje over lage temperatuur “maischen” zat me al dwars vanuit een Engelstalige documentaire uit 2005, waarbij het Engels van ons Nederlanders geweldig is (vooral het stukje later bij Fenny van Wees die het Engelse woord voor damp niet kent… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Nog even een opmerking om later eens terug te lezen. In “An essay on the inventions of both ancient and modern in the use of inebriating liqours – Samuel Morewood 1824” wordt bij Holland het volgende vermeld omstreeks 1774 -… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
@robbert Het probleem blijft dat wanneer ik daarmee reken ik op aparte getallen uitkom, dat zou een start S.G. van 1,019 geven en een eind S.G. van 1,006. Dat geeft nogal een schrale opbrengst.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Misschien nog iets wat ik had moeten toevoegen, bij een aantal boeken in de periode 1700 a 1900 heb ik vermeldingen gezien dat bij de Nederlanders nogal schaars werd omgegaan met gist, door een relatief korte vergistingsperiode te hanteren was… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
VS – GIN #1 Monzert’s Practical Distiller, Monzert – 1889] Toegevoegd omdat Gin wat vaker als vraag langskomt, Gin heeft in de regel de hoofdtoon van Jeneverbessen waarbij Jenever wat subtieler is. Het recept werd volgens de auteur gebruikt in… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
NL – HOLLANDSE JENEVER #2 Aangehaald als de beste Hollandse Jenever toentertijd. De oorspronkelijke tekst zat vol met omrekeningsfouten dus zijn de hoeveelheden omgezet naar 3,6 liter per kilogram graan…. Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
HOLLANDSE JENEVER #1 Werd aangemerkt als de standaard Jenever die gemaakt werd. De oorspronkelijke tekst zat vol met omrekeningsfouten dus zijn de hoeveelheden omgezet naar 3,6 liter per kilogram graan. Wat… Meer lezen»
-
Alchemist posted a new topic "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden
De laatste tijd ben ik bezig geweest met de historie van verscheidene dranken te bekijken, wat beter begrijpen hoe het zich over de jaren gevormd heeft tot het product wat we nu kennen. Jenever heeft nooit echt m’n interesse gehad… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "T500 turbo spirit" – 1 jaar, 5 maanden geleden
@lekker afhankelijk van hoe fijnmazig de zak is kan dat ja
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "T500 turbo spirit" – 1 jaar, 5 maanden geleden
@lekker hoe zit het met de vulgraad van die andere ketel?
- Meer laden