-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres FYI de lijst met commerciële rummen en hun sugar content. To revive this thread here is a list of rums and their sugar contents I’ve acquired from Alko in Finland. What I find particularily interesting is the changed sugar… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres Die maak ik zelf. Giet ik vervolgens op een plaat en laat ik afkoelen zodat ik hem in stukken kan slaan. Wel opletten dat je hem niet verbrand, dan wordt je rum meteen bitter. Karamel maken is niet moeilijk… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres Blokjes of chips herbruiken kan en is leuk, effect zal wel minder zijn dan bij een vat. op een hoger % opslaan kan goed zijn, alleen op hout ook weer niet te hoog. Ik zet mijn rum dus nu… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres geduld is een schone zaak. Langer is beter, maar na 12 jaar hoor je vaak dat je wel een piek bereikt. De vraag is hoelang je t volhoud. Het gaat hier vooral om hoge alcoholen die onder invloed van… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres In principe zou het kunnen. Alleen ik zou het vaatje wel vaak voor 80% minimaal willen vullen. Zo is altijd bijna al het hout in contact met je drank en rijpt je vat ook beter mee. Anders krijg je… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres “oaken” en rijpen zijn twee verschillende dingen die vaak als 1 geheel tegelijk worden gezien. Vooral met kleine vaatjes moet je opletten dat je niet te ver gaat met oaken. Ik zou ,als dit je eerste drank in dit… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres komt vast goed! tis een klein vaatje dus wellicht hoeft hij ook niet heel lang. wellicht dat je een klein percentage zal verliezen maar het zal wel meevallen
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres je drank wordt opgenomen door het vat. Bij hoge luchtvochtigheid zal er er meer alcohol vanuit je vat in de lucht verdampen dan vocht en daalt het percentage. Bij een lage luchtvochtigheid verdampt er relatief meer vocht uit het… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres vaak wordt er tussen de 50% (voor zoete tonen van het vat) en 65% (voor kruidige tonen van het vat) gerijpt. Je alcoholpercentage in het vat zal ook nogal gaan veranderen wegens het engelen aandeel en de zuigende werking… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres ziet er goed uit! had je hem alleen niet iets hoger dan 40% op t vat willen leggen??
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Sambuca" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres dat is de vraag, ik heb altijd gewerkt met gebroken kruiden.
Je kunt alsnog gebroken anijszaad toevoegen nu, maar als de overige kruiden ook heel gelaten zijn, kun je misschien beter de hoeveelheid kruiden malen en de oude eruit filteren. -
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Sambuca" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres er zijn er die zweren bij anijspoeder, als die wat je in de koffie doet (alhoewel een forumlid hier me erop attendeerde dat de smaak veranderd was, niet ten goede). Ikzelf hou meer om de kruiden zelf te… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Sambuca" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres Ik zie dat Likeurtje het laatste bericht een jaar of 3 geleden heeft gepost op het forum, dus ik betwijfel of je snel een antwoord gaat krijgen. Heb je het anijszaad nog gebroken of gekneusd? Indien nee gaat… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Na klaren te ruw met overhevelen!" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres helder resultaat is normaal bij een normaal werkende ketel . Als een Stookwijnen goed is kun je die zodra gisting afgelopen is meteen afstoken ook al is deze troebel . Wanneer een ketel niet optimaal werkt kan deze een… Meer lezen»
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Na klaren te ruw met overhevelen!" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres
buitenzetten ,wordt koud vannacht dan klaart het makkelijk -
oscardesmet antwoordde op het onderwerp "Na klaren te ruw met overhevelen!" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@harrymuyres Haha, precies dit is mij ook overkomen toen ik een paar weken geleden van start ging…
-
Hilly antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@harrymuyres, Het luchten zorgde er vooral voor dat de scherpe randjes er vanaf gingen de smaak werd daardoor ook zachter, wat ik (na de 2de run) heb overgehouden weet ik niet meer.
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@harrymuyres mooie opbrengst hoor. Hoe ruiken de low wines? Dan heb je na die grote stook denk ik wel een kleine 40L rum staan. Het voordeel daarvan is dat je zoveel hebt dat hij wel makkelijk een paar jaartjes kan… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@harrymuyres als je door stookt betekent dat je inmiddels in je stooknat alle smaken staat te verbranden..
Alcoholmeter is meestal geijkt op 15 of 20 graden.
Is temperatuur dus hoger of lager dan wijkt percentage af . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@harrymuyres nee je kunt de 2e stook gelijk erna doen .
( Wel ketel en kolom even tussen overhalen spoelen) - Meer laden