-
Pikketanus antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@harrymuyres met fruit heb je altijd wel dat het naar boven stijgt. Dit heeft verder weinig invloed. Dit wordt de “hoed” genoemd omdat het een toplaag vormt. Beste is vergisting met rust te laten. Bovenste deel van de hoed kan… Meer lezen»
-
Odevie antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@harrymuyres je kan best aanvullen met water en evt wat diksap tot alles net onder staat. Hoe fijner je het fruit verhakselt hoe makkelijker en beter de vergisting zal verlopen.
-
Odevie antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@harrymuyres gewoon rustig laten staan. Na verloop van tijd kan je het deksel even oplichten voor de aanstekerproef of staalname om het SG te meten. Wanneer het SG rond de 1000 is gezakt kan je gaan overhevelen en stoken.
-
Pulle antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres ga voor bakkersgist. Ik ben ook klaar met turbogist. Het geeft een scherpe smaak aan je eindproduct.
-
Pulle antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres verse bakkersgist, gewoon bij de jumbo of droge gist bij de welkoop.
-
Pulle antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres gebruik niet te veel appels! Je maakt dan appelmoes en je wil juist appelsap vergisten. Drab wil je niet in je ketel. 5kg is meer dan genoeg voor 30 liter.
-
SteephMeister antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres Ik doe dit op een simpele manier. Voor het starten van de gist zorgen dat de PH van het sap tussen 2.8 en 3.5 ligt. Als dat niet het geval is zuur ik bij met citroensap, roer ik de… Meer lezen»
-
Lemmy antwoordde op het onderwerp "Aluminium pan voor aanmaken Mash." – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres
Dacht dat aluminium een toxisch metaal is.
Evenals vergisten in een koperen ketel gaat dat niet goed.
Ik heb een rvs maischketel en gistvat. En op advies van Robbert gebruik ik geschikte plastic vaten voor mijn fruitvergistingen. -
Pikketanus antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres aansteker boven oppervlakte houden van de wijn; aan = gaan, uit = stel uit :p komt er co2 vrij is er nog gisting en zal aansteker uitgaan. Is gisting klaar dan zal er geen co2 meer vormen en blijft… Meer lezen»
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres Je bedoelt je stookwijn,wat je in de ketel giet dan moet je de SG meten.Hoef niet ,in principe weet je dan welk cadeau je krijgt voor je het uitpakt en weet je iets gerichter wanneer het uitgegist is .ik… Meer lezen»
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 2 jaren, 12 maanden geleden
@harrymuyres
? wat is een stook anders dan alchohol en water ? -
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres idd terug verdunnen onder de 40 %zal zeker de eerste stook “ruim” stoken, iets boven 80 dan ,tweede keer misschien wat lager maar zoek in recepten naar calvados of andere fruit recepten overig heb ik van een “wijs” man… Meer lezen»
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres
je zal zowiezo twee keer moeten stoken
met 3 x stook je wel de smaak weg maar ook de lekkere
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres
mocht dat het geval zijn
Fles open weg zetten met wat watten in hals of zo dan zwakt dat wel af -
Pikketanus antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres idd zoals Murmillo zegt, even koken dat de appel stukjes wat zachter zijn. Ook zou het een enzym omzeep helpen verantwoordelijk voor methanolvorming tijdens gisting. Methanol waarden in fruitvergistingen is vrij laag is gebleken, niets om serieuze zorgen om… Meer lezen»
-
Murmillo antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres je hebt ze al mooier bewerkt dan anderen. Als je ze 5 minuten zachtjes kookt is het al wel klaar. Een zachte rollende kook.
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres Die appels worden al aardig bruin zeker… ik zou nog 5 kg (ongeschild) appelen doen ,kilo of 10 peren aanvullen met water met suiker of diksap Wordt met die turbo niet een zacht schnapps misschien beter een “neutraal” alcohol… Meer lezen»
-
SteephMeister antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres; Ik heb deze gist eerder gebruikt en er een prima smaak uit gekregen. Langzame vergisting (dus geen turbo gist zoals Theresa omschrijft) heeft de voorkeur. Maar voor een eerste stook kun je het prima eens gebruiken. Dan heb je… Meer lezen»
-
Theresa antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres 3 tot 5 minuten is genoeg . Fruit moet langzaam gisten om zoveel mogelijk smaak te krijgen . Als ik appels hier schift uit ons koelhuis en die zachte plekjes hebben of door valschade zachte plekjes haal ik steeltje… Meer lezen»
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres
dat ligt aan je eigen smaak
peer is wat zoeter
maar waar haal je appels en peren vandaan?
het is toch geen seizoen daarvoor - Meer laden