-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres
peren maken het wat zoeter
ook in calvados zit wel eens wat peer
maar wanneer wil je dit maken?is niet echt appel/peer seizoen -
Pikketanus antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres er zijn meer wegen naar Rome zeg ik wel eens. Als je begint met weinig apparatuur kun je paar dingen doen. Klokhuis weghalen, klein snijden en pectolase enzym erbij of na het verwijderen van klokhuizen en het klein snijden… Meer lezen»
-
SteephMeister antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@pikketanus ok. Dat heb ik zelf nog niet gehad. Goede tip. @HarryMuyres, ik zou dan inderdaad appels erbij doen en dan wat water zodat de most goed roerbaar is.
-
SteephMeister antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres
Dan is meer appels toevoegen zeker geen probleem. Als je er aan kan komen dan zou ik dat gewoon doen. -
SteephMeister antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres Teveel gist is volgens mij niet snel een probleem. Te weinig kan tot een onvolledige vergisting leiden. Zelf heb ik in het verleden ook wel eens meer gist gebruikt dan op het pakje staat, nooit problemen mee gehad. Meer… Meer lezen»
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres
ja je kunt meer nemen
tot je ongeveer 25 liter sap,pulp heb
desnoods voeg je wat appel diksap er bij ,om het suiker gehalte wat op te krikken
-
SteephMeister antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres Je hoeft geen suiker toe te voegen voor de vergisting. Je kunt wel pectinase (/ pectolase) toevoegen om het fruit beter vergistbaar te maken. Appels bevatten zelf genoeg fruit voor een volledige vergisting. Qua alcohol % is 12% of… Meer lezen»
-
Haak antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 3 jaren geleden
@harrymuyres
wat wil je er mee gaan doen ?stoken in bv calvados te maken of cider van maken -
RuMo antwoordde op het onderwerp "Klaren / scheiden wash" – 3 jaren geleden
@harrymuyres Hier is al heel veel over geschreven bijv. Fermentis C-70, Mangrove Jack M44 of gewoon bakkersgist.
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Klaren / scheiden wash" – 3 jaren geleden
@harrymuyres Het is dus niet erg om te stoken als er nog wat kool in zit maar beter is het om zo veel mogelijk kool te verwijderen. En dat gaat het beste met een klaringsmiddel. Niet zo turbo he om… Meer lezen»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Klaren / scheiden wash" – 3 jaren geleden
@harrymuyres nee, de kool absorbeert ongewenste stoffen die je na het verwijderen van de kool kwijt ben. Als je met de kool er nog in stook heb je de kool er voor niks in gedaan. Ik zou met een turbogist… Meer lezen»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Na klaren te ruw met overhevelen!" – 3 jaren geleden
@harrymuyres zie ik nu al dubbel of heb je dit bericht 2X gepost 🤪
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Klaren / scheiden wash" – 3 jaren geleden
@harrymuyres welkom(als ik dat al niet gezegd had) Het kan eigenlijk allemaal, het zakt weer naar de bodem, je kan nog een keer een klaringsmiddel toevoegen en je kan het ook zo stoken. Zo dat is een antwoord waar je… Meer lezen»
-
Chriswisky antwoordde op het onderwerp "Leren stoken" – 3 jaren geleden
@harrymuyres natuurlijk eerst effe bellen want de ouwe werkt nog mijn tel nr is 0621692468