-
McCorner posted a new topic "Blaand overpeinzingen" – 3 jaren, 1 maand geleden
Enige tijd geleden is door @Jeert een post geplaatst over het maken van Blaand, een gefermenteerd product uit wei (Wei is de waterige gele vloeistof die overblijft van het kaas maken). @Kees22 heeft naar aanleiding daarvan op gegeven moment een… Meer lezen»
-
RuMo reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert, voor mijn antwoorden zie mijn vorige berichten 😉
Ben overigens wel benieuwt naar je eind resultaat. -
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert hetvhart gedeelte kun je op Drinksterkte brengen met water en als je dat lekker vond een suiker siroop van rietsuiker . Voorloop zitten o.a . zuren , methyl , alcoholische bindingen , acetaten en meer diverse ongewenste stoffen in… Lees meer»
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert hetvhart gedeelte kun je op Drinksterkte brengen met water en als je dat lekker vond een suiker siroop van rietsuiker . Voorloop zitten o.a . zuren , methyl , alcoholische bindingen , acetaten en meer diverse ongewenste stoffen in… Lees meer»
-
McCorner reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert Grappig, ik had al zo’n vermoeden dat je ook op zelfkaasmaken zat. Dat forum ben ik ooit gestart onder het pseudoniem “webmaster”, maar ik heb het beheer overgedragen omdat ik het te druk had. Ik ben ook onder mijn… Lees meer»
-
RuMo reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert. Dit een manier van stoken en je moet zelf bepalen of dit voor jou het gewenste effect heeft. Maar als je de naloop opnieuw en opnieuw blijft gebruiken zullen de ongewenste stoffen steeds meer geconcentreerder worden en ook je… Lees meer»
-
RuMo reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert. Ik kan je nog niet helemaal volgen. Ik denk te lezen dat je het hart van je tweede stook bij een gedeelte van je eerst stook doe. Dit wordt wel bij sommige dranken gedaan om meer aroma’s mee te… Lees meer»
-
RuMo reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert, ja ja je leef ook in een andere tijdzone 😉
-
RuMo reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert, ik ben het niet met je eens. Het lijk of je alles wat na de tweede stook uit de ketel komt wil gebruiken. Je maak toch wel een scheiding tussen voorloop, hart en naloop. Mijn naloop begint meestal ongeveer… Lees meer»
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert als de drank met een laag percentage als 35 % dusdanig van snask en kwaliteit is zou je die kunnen gebruiken . Maar je weet dat de smaak en rijping pas na enkele dagen en langer pas goed beoordeeld… Lees meer»
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert de brug is plaats waar de alcohol dam overgaat van ketel naar koeler .
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert als wat je hebt staan 1 x is overgehaald ( gestookt ) zou ik adviseren het bij elkaar te doen en nog een keer Stoken . (Wat beteft alles veilig boven 80% hangt echt af van wat er aan… Lees meer»
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert. Zorg dat de ketel opwarming rustig gaat . 200 gr er op is vrijhoog . wanneer de ketel continu loopt in en kleinstraaltje net niet druppen dan zit je ongeveer op de gewenste temperatuur . Probeer dit zo lang… Lees meer»
-
McCorner reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert Hoe maak je de “Old-Amsterdam-taste-alike”? Met toevoeging van thermofiele culturen?
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert natrium bicarbonaat 1 a 2 gr per liter .
calcium carbonaat 2 tot 4 gr per liter . -
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert met suiker haal je de zuren niet weg. Daarvoor gebruik je natrium bicarbonaat of calcium carbonaat.
Ph 4,2 tot 5,2 -
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert b.v. paradijs zaad 0,5 g per liter , engelwortel 1,5 a 4 gr per liter, komijn 1-3 gr /,l , kruidnagel 0,2 tot 3 gr/l , gentiaan 0,5 tot 5 gr /l , gember 5 – 20 gr per… Lees meer»
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert check je wel ph .
Wei en ananas kunnen nogal variëren wat invloed heeft niet alleen op gisting maar ook op smaak vorming .
-
Psycat reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert Mijn enige kennis van Thai is sawadee en khow phat sai khai (gebakken rijst met kip en ei denki ik) 🙂 Cashew vrucht is overheerlijk en fermenteert fantastisch. In alle (ex) Portugese kolonies kan je cashew alcohol vinden De… Lees meer»
-
Robbert reageerde op het onderwerp "Blaand, wijn van wei" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@jeert . Wanneer je ” blaand ” gaat stoken kun je het beste vooraf natrium bicarbonaat of soda toevoegen . Enige uren laten staan en dan afstoken . Wanneer je fruit en zoetigheid gebruikt zit je met vervelende smaakcontrasten . … Lees meer»
- Meer laden