Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

Robbert

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van Robbert

@robbert

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 9
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van Robbert

    Robbert replied to the topic "Inhoud whiskey ketel" – 4 jaren, 6 maanden geleden

    Inhoud van ketel is altijd afhankelijk van wat je wil stoken . Een whiskey ketel vul je voor 2/3  . Zou dus 30 liter ketel hebben vul je 20 liter . Gemiddelde 1e stook brengt 1/3 daarvan dus krap 7…   Read more»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert replied to the topic "Houten vaatje" – 4 jaren, 6 maanden geleden

    @stephan wanneer je een whiskey vat leeg hebt en je hervult gelijk met ook een soortgelijke  whiskey hoef ne niet te spoelen . Wanneer van enkele weken heeft stil gestaan moet je wel even bevochtigen of spoelen . En Altijd…   Read more»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert replied to the topic "Houten vaatje" – 4 jaren, 6 maanden geleden

    @trooimanneke goed dicht maken en op een koele plaats met goede continue luchtvochtigheidsgraad opslaan .
    Eventueel ook  in folie wikkelen.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert replied to the topic "Wat voor borrel drink je nu of ga je drinken?" – 4 jaren, 6 maanden geleden

    Hier de  absint en champagne  klaar . Straks  1 deel absint met 4 delen champagne . In glas . Heerlijk .

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert replied to the topic "eerste keer mede maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden

    @sjefman klopt dat je de honing niet door moet koken . Even de kook erover zodat honing goed oplost en om eventuele infectie tegen te gaan  Doorkoken verlies je honing smaak Zelf deed ik eerst heet water maken dan de…   Read more»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert replied to the topic "Recept bakkersgist" – 4 jaren, 6 maanden geleden

    @webstorestudio als er nog gisting is gewoon nog even laten staan. .
    4 weken is wat lang , staat het vat  wat koud of bij wisselende temperaturen ? 
    (Zet het vat op een krukje dus niet op koude vloer . )

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert replied to the topic "Hoe lang kun je wachten met sugarwash om te stoken" – 4 jaren, 6 maanden geleden

    Bij het stoken zal in het begin door opwarming de nog aanwezige co2 snel uitzetten  en de vloeistof verlaten .Dat kan zorgen voor schuimen en misschien zelfs spuwen van ketel Maar zal daarna verder nagenoeg geen invloed hebben op smaak…   Read more»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp DIpa verstoken in het forum Stooktips 4 jaren, 6 maanden geleden

    Contrasten zijn o.a, grapefruit , Citroen , sukade vruchten , en het klinkt gek maar in cola zitten een aantal stoffen waaronder hoge zuren . Een scheut cola kan positief invloed hebben maar geeft wel weer een karamel smaak mee..

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp DIpa verstoken in het forum Stooktips 4 jaren, 6 maanden geleden

    Hop , gember en gentiaan zijn stoffen die zeer moeilijk zijn af te zwakken en juist bij destilatie van bier penetrant kunnen zijn .
    Daarom zal je of een contrast mee moeten stoken of een toevoeging moeten doen die juist deze vasthouden / strippen.
    Ook kun je vooraf aan stoken smaken afzwakken door natron loog te gebruiken .

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Welke apps gebruik je? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden

    Als iets niet te lang functioneel is niet een uitdaging maar irritatie.
    En kost weer geld.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Welke apps gebruik je? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden

    Als het naast functioneel is en altijd werkt kan het leuk zijn .
    Maar iets wat weinig toegevoegde waarde heeft en meer kans op storing geeft irritatie .
    Dus voor mij persoonlijk hoeft het niet .
    Een paard is ook leuk maar koop ik ook niet .

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Robbert’s tiny project’s in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 6 maanden geleden

    Je kunt aan uitstroom snelheid wel zien , horen aan kookgeruis en te verwachte percentage uitstroom of de flow goed is ..
    Temperatuur van kooknat moet zeker met keramische ketel laag gehouden worden. Steen zal namelijk enorm warmte vast houden .
    Je weet ook ongeveer hoeveel je moet opvangen in een bepaalde tijd en je weet inhoud en percentage…[Verder lezen]

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Robbert’s tiny project’s in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 6 maanden geleden

    Je kunt aan uitstroom snelheid wel zien , horen aan kookgeruis en te verwachte percentage uitstroom of de flow goed is ..
    Temperatuur van kooknat moet zeker met keramische ketel laag gehouden worden. Steen zal namelijk enorm warmte vast houden .
    Je weet ook ongeveer hoeveel je moet opvangen in een bepaalde tijd en je weet inhoud en percentage…[Verder lezen]

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Welke apps gebruik je? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden

    Bij productie waarbij je met tonnage gaat werken is automatisering wel handig maar daaraan vooraf zit ook een kwaliteits controle enz enz om een continu eindproduct te krijgen .
    Maar wat nu in de handel is voor de ” thuis distilleerder ” geeft geen tijd winst en efficiëntie .
    Is duur en kwetsbaar geeft storingen .
    Ik heb hier een moderne ketel…[Verder lezen]

    • Profielfoto van Arie
      Arie replied 4 jaren, 6 maanden geleden

      De mening van Robbert deel ik 100% volledig.
      Storingen aan “simpele” techniek is eenvoudig in korte tijd op te lossen.
      Daarnaast is het doel om artisinale te stoken, en dat is juist het leukst als het basic wordt gedaan.
      Ook zijn er zoveel variabelen, die opzich wel met zeer uitgebreide calculaties met een app “te ondervangen” zijn, maar gewoon de…[Verder lezen]

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Hoe lang kun je wachten met sugarwash om te stoken in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden

    Het is bierbrouwers eigen om te klaren en koud te zetten .
    Een beslag dat je gaat verstoken hoeft niet helder te zijn . Elke goedwerkende ketel kan vertroeteling aan en verwerken .
    Koolzuur wordt langer vast gehouden wanneer je een beslag koud zet .
    Koolzuur wil je kwijtwezen voor je gaat Stoken .
    Dus te koud zetten werkt tegen en kan zorgen voor…[Verder lezen]

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Welke apps gebruik je? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden

    Ik gebruik pen en papier en een handboek met tabellen bij het destileren.
    Ook al moest ik al jaren geleden met unix en later pascal leren werken en later dos en alle andere teering besturings systemen .
    Ik hou het de laatste paar jaar op gewoon schrift en handwerk
    Werkt altijd . Is precent zonder stroom .
    Geeft geen storing , loopt niet vast of…[Verder lezen]

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Hoe lang kun je wachten met sugarwash om te stoken in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden

    Als de vergisting klaar is nooit te lang wachten .
    Het is niet alleen water en ethylalcohol wat je hebt gekregen maar ook andere alcoholen en zuren .zuren en alcoholen kunnen binden en er zullen div .esters/ acetaten ontstaan .
    wil je het meerdere dagen laten staan moet je zowiezo de stookwijn van het gist hevelen .
    Cellen gaan namelijk onbinden…[Verder lezen]

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp eerste keer mede maken in het forum Bier, Wijn en overige dranken 4 jaren, 6 maanden geleden

    Mede is een soort wijn uit honing .
    Gebruik bloemen honing .voor 10 liter .
    1 kop lavender , 2,5 kilo honing ( lindeboezem ) 5 liter water , gist , gistvoeding en 1 citroen .
    Kook het water met de honing . Voeg de lavendel toe .
    Na afkoelen gist + voeding en de uitgeknepen citroen toevoegen . Nu laten gisten .
    Na gisten overhevelen van de gist af…[Verder lezen]

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Aardappel met of zonder pulp vergisten? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden

    Met aardappelen vergisting zal meestal de sg niet onder de 1000 zakken .
    Wat pikketanus als zegt eerst goed controleren of gisting voorbij is

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert reageerde in het onderwerp Robbert’s tiny project’s in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 6 maanden geleden

    Ja het maakt altijd verschil maar wat op de ene kant vetanderd moet op andere kant gecorrigeerd om gewenst resultaat te krijgen .
    Flow en temperatuur beheersen ofwel damp beheersing is waar het omgaat in destilatie .
    Te veel flow of te weinig herft invloed .
    Temperatuur mag niet te laag worden om flow te vertragen aar ook niet te hoog om meer te…[Verder lezen]

  • Meer laden
Profielfoto Nimrax Profielfoto McCorner

Registreer nu!

Wie is online?

  • tom182

Nieuwste topics

  • O ring condensor still spirits

    Door Marcelleke 8 uur geleden

  • O ring condensor still spirits

    Door Marcelleke 8 uur geleden

  • Melasse

    Door ArjenLee 18 uur geleden

  • maboc

    Door maboc 2 dagen geleden

  • Zelfbouw alquitara

    Door Bert1985 3 dagen geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens