-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gisting gestopt" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@thetis doe eens een kwart eetlepel, laat het 15 minuten staan en meet de p.H. nog eens. Ik gok dat je rond een halve a hele eetlepel nodig zult hebben maar iets voorzichtiger beginnen is niet verkeerd.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gisting gestopt" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@thetis eierschalen wel voorkoken en t eiwit velletje eraf pulken, misschien overbodig maar vermeld het toch
Wat ga je gebruiken en hoeveel stookwijn heb je? -
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gisting gestopt" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@thetis eierschalen, baking soda, krijt (schoolbord wit), oestergrit, kalk voor de tuin.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gisting gestopt" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@thetis citroenzuur verlaagt de p.H. waarde, je wilt m net omhoog krijgen. Lage p.H. is meer zuur aanwezig, met meer zuur toe te voegen zakt t alleen maar meer.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gisting gestopt" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@thetis vinometer is niet geheel betrouwbaar tijdens vergisting, net als een refractometer. Je kunt wat calciumcarbonaat of natriumbicarbonaat toevoegen om de p.H. boven de vier te krijgen, richting 4,5.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gisting gestopt" – 2 jaren, 11 maanden geleden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Stooktip oud stoker" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis ik weet niet of Jan stookwinkel het heeft. Lijkt mij wel een standaard product .
@stookforum ?? -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Stooktip oud stoker" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis afstoken kun ke het best boven 5 .0 zitten.
Melk maakt een bende van de stook ketel. Niet handig daarvoor te gebruiken .voor omhoog calcium carbonaat of natrium bicarbonaat.
Voor ph omlaag calcium sulfaat. , wijnsteenzuur ,phosforzuur of zwavelzuur -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Stooktip oud stoker" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis begin op 4,7 a 4,5 en het mag zakken tot op zijn laagste 3,2. Maar dan ook meteen na gisten afstoken. . laten staan krijg je door laag ph tijdens staan toch verhoogde kans of acetaat . En denk… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Stooktip oud stoker" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis ik stook ook al zo een 40 j en kan met wat wax een theelepen en lucifers heel ver komen zonder metertjes proeven ,ruiken en ook luisteren naar de ketel is altijd zeer belangrijk. Maar als je een recept… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Stooktip oud stoker" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis bij een wilde vergisting heb je bij fruit vaak meerdere stammen die de stof aanpakken . Als je de gist de suikers uit fruit laat vergisten en daarnaast extra suiker toevoegd krijg je wel iets meer alcohol maar met… Meer lezen»
-
Ed antwoordde op het onderwerp "Stooktip oud stoker" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis Ook benieuwd ….ik volg mee we horen het wel
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis bij. Een gezonder vergisting zal een ph 1 a 1.2 punt zaken . Dat is noemaal. . Wanneer je meer foezels , vezels en etherische oliën in de ketel hebt zal er ook meer aroma overkomen dan wanneer je… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis paar kook steentje onderin dan moet het goedkomen .
Ik weet niet wat voor gist je gebruikt maar ga uit van 18 tot 21 dagen . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis je zet het net 5 cm onder water . Ja je kunt het in kookzak het beste afstoken.
7 dagen gisten is weinig . Het zou zonde van het fruit zijn als je er een turbo gist in doet. . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis er zijn mensen die enzymen gebruiken maar even de kook erover werkt prima. .
SN 9 is ook bruikbaar . -
Pikketanus antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis SN9 is een vrij sterke gist, 16% is goed haalbaar. Zelf gebruik ik vaker ‘m op donker of rood fruit. Ook appels en ciders kan ie hebben, maar vind m t beste bij dieprood fruit. Qua enzymen niets nodig… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis vers is prima maar bevat veel water. . Als je ze iets indroogt zal je Minder volume hebben met iets meer sg . Als je ketel inhoud genoeg heb dan kun je ook zo gebruiken.
-
Pikketanus antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis vaak zijn gedroogde cranberries wel behandeld met suikersiroop en soms ananassap. Qua concervering weet ik niet of ze gezwaveld zijn, zou op verpakking moeten staan als het sulfiet bevat 👍
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Mash vraag" – 3 jaren, 2 maanden geleden
@thetis het alcoholpercentage is voor het destilleren 😉
- Meer laden