Meldingen
Alles wissen

bakkersgist vraagjes

Pagina 2 / 4

Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste ,

Pas ook is geprobeerd... 

Was een succes.

6kg suiker

250gr tomaten puree

12 gr droge gist buggman

1 boterham

zeker 21 dagen laten gisten aangenaam geurtje ( heeft wel heel wat meer tijd nodig dan diene turbo gist )

dan over geheveld en laten klaren ook zeker 14 dagen laten staan.

gestookt 1 soeplepel bicarbonaat bij gevoegd 

met T500 dacht 4 liter 92° 

vriendelijke groeten

Danny

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb de vaten buiten staan met appels en bakkersgist ik roer niet,ik laat het gewoon staan ik heb alleen gekeken of het is begonnen,zit een vuilnis zak en deksel op ,komt wel goed volgende week kijk ik wel weer,dus geen paniek,is bij mij nog altijd goed gegaan,en ik werk op gevoel terwijl jullie alles meten en met moderne apperatuur werken,moet het bij jullie zeker werken.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9960
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Helemaal mee eens chris . gewoon ouderwetse basis kennis en gewone ketel en de tijd nemen .
ik doe het al 40 jaar zo en geen problemen of rare bijsmaakjes .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert ik hoef ook geen perfecte whisky of cognac het moet gewoon goed smaken,het lijkt er veel op wat ik stook,ik vind het juist de kunst om op de oude manier te stoken met zo min mogenlijk middelen,en zo goedkoop mogenlijk,een beginnende stoker moet weten dat deze hobby niet duur hoeft te zijn,en voor elke beurs toegankelijk is,en dat je geen wetenschapper hoeft te zijn.ik respecteer iedereen zijn stookwijze,met computer ,klimaatkast en al de spullen die ze bij de drank gooien,maar ik hou van de oude school.op die manier kan ik onder alle omstandigheden stoken.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9960
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Chris V. Jou redenedring ben ik helemaal mee eens.

Wat is perfecte Whiskey ? 

Meeste mensen vergelijken hun product met een van de gerenomeerde merken .en willen dat benaderen . zijn die gerenomeerde dan  altijd perfect ?

dat word bepaald door degene die het lekker vind puur pesoonlijke smaak .

 uiteindelijkis het recept ook daarvan op zelfde manier ondekt zoals jij ook jou smaakje heb gekregen .

Jou whiskey is uiteindelijk ook zelfde basis , alcohol met foesels en etherische olien . t zijn maar kleine variatie die de verschillen maken  { en etiket en prijs ]

Ik ben begonnen  omdat ik op de middelbare school voor scheikunde een soort stage moest doen en heb gedaan bij een kleine ditilleerderij .Eerst ook met glas gestook en daarna altijd zelfbouw dingen . Ik had in begin beetje massel dat ik bergen oude boeken heb weten te verkrijgen met heel veel recepten en ook studie materiaal voor de mensen die in de distileerde rijen gingen werken .

Ik zie hier van alles en ook dure dingen voorbij komen Ik vond het prachtig en alle respect ook voor die gene die daar mee werken .

Maar zoals jij zegt voor de beginnende stoker is dat ook niet een must . Het kan heel simpel en goedkoper vaak . 

Ik heb ook wat metertjes  en wat chemicalien staan om wat te testen maar ik gebruik het zelden omdati k het trukje al jaren doe 

Vroegeer was het er allemaal niet  en werden ook al prachtige dranken gestookt.

ik stook weer met een "nieuwe"'  koperen boiler met  verwisselbare kollom en helm om als potstil maar ook de mogelijkheid om hoge alcohol percentages te krijgen . zelfbouw voor tientjes aan materiaal .en het werkt .

Ik werkt  gewoon naar de oude traditie en vuistregels en trukjes . en blijf ik ook doen .

Wat ik maak is goed van smaak , geen rare kleuren of vertroebeling en ook geen bijsmaakjes . Je bent welkom om te komen proeven  ChrisV

Gr. Robbert

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert.dat is moonschine.je hebt gelijk ik heb cognac van €900- en whisky van €3-400-gedronken geef mij maar die ik zelf stook,wat ik tegenwoordig krijg geef ik door op een verjaardag,die weten niet beter en zijn er blij mee.hahaha,op het bbq treffen laat ik het proeven.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 30
(@amateurke)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb zonet mijn eerste sugarwash gemaakt met bakkersgist.  Ik heb 6kg kristalsuiker opgelost in 25 liter water. Hierin 2 blokjes verse bakkersgist (in totaal 84 gram)  van bruggeman gedaan. Dan heb ik 1 zakje West Kin Look Gist voedingszout van stookwinkel erbijgedaan. Is dit recept ok of dien ik nog iets aan de sugarwash toe te voegen? Begin sg was 1095. En ph was rond de 7.

Groetjes 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9960
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gooi er wat citroensap bij of citroen zuur . Dan moet het goed komen .
temp min 15 - maximaal 28 gr . Mooiste is rond 21-23 gr ..

Beantwoorden
Berichten: 30
(@amateurke)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ok, bedankt voor je antwoord. Ik heb hier nog wel citroenzuur liggen. Hoeveel gram per liter moet ik toevoegen? Mvg

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9960
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

8-12gr citroenzuur op 25liter is gemiddeld

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja dat gebruik ik ook.

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik vraag mij af of iemand al ervaring heeft met Bruggeman SD bakkersgist, waarbij SD staat voor Sugar Dough deze gist moet beter kunnen omgaan met hoge suikerwaardes is het deeg beslag wellicht dat hij het ook beter doet bij een "zoete" mash en misschien heeft hij ook een hogere alcohol tolerantie?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9960
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed gist , maar hou wel de 6 kilo op 25 liter aan ..
bij rietsuiker feilloos omdat je die op max afstookt , bij granen geeft het wat " vanille ** " achtige bijsmaak / nasmaak na overhalen .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is het niet verstandiger eerst gistvoedingszout toe te voegen en 2 u te laten rusten alvorens je de gist ent? Geen groot probleem hoor, vergeet het zelf ook wel eens, en voeg hetdan later toe, tot nog toe altijd goed gegaan, alleen gist start wat moeilijker heb ik het idee.. Lijkt mij dat wanneer je gist in een stabiel milieu komt, ipv een milieu wat nog fluctueert, de gisting makkelijker verloopt met minder bijproducten. Ik houd eigenlijk bij alles een minimale rust periode voor ik het volgende toevoeg, en altijd in een bepaalde volgorde. Voor mij geldt dit voor oa pectolase-enzymen, sulfiet en gistvoeding. Alles heeft een tijd nodig vrij te komen/stabiliseren.

Persoonlijk zou ik ook eerst de suikers hebben geïnverteerd (kraken van kristalsuiker tot invert suiker) door een min of 20 in (1g zuur/1kg suiker) citroenzuur te koken. Achteraf toevoegen heeft zeker invloed, maar eerder met betrekking tot de Ph dan de vergistbaarheid vd suiker. Ook zo minder bijproduct.
Zuurtegraad is ook zeker niet onbelangrijk, 7 is wat aan de hoge kant. Als je kunt meten zou ik richten tussen de 3,5 en de 6 (ruim genomen).

Aan t eind van de rit zul je nog steeds een goed drankie overhouden hoor, begrijp me niet verkeerd(:
In ieder geval veel succes

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wou deze gist proberen voor appels: https://www.jumbo.com/bruggeman-bakkersgist-42-g/221232STK/?gclid=Cj0KCQjwoqDtBRD-ARIsAL4pviDnB7b7ftU_kXLX2_iDbcA8xx4MEl_z0tIB72dPXrqtDpEv8Min8h8aAhQjEALw_wcB

half blokje op 20 liter sap zou dan genoeg moeten zijn ? En moet ik daar nog iets mee doen of zo erin gooien ?

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?