Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 5 / 14

Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rumo Je heb het helemaal begrepen ! De basis is ??? .
De marmite of vegemite is uit de oude trucjes doos voor gistvoeding die door de commerciële moderne brouwzouten en gistvoedingen is ondergesneeuwd en bijna vergeten Maar zeker zeer goed
UV en zuurstof ( geenlucht ) gaat zeker werken .
Mijn complimenten voor jou secuur werken .
Beetje routine krijgen en je zal zien het is een handigheidje tussen werkzaamheden door .
EN ---- Je zal straks ook die moderne gisten met een hoongelach naar de prullenbak verwijzen .
?????

Geen dank Kerel ! jij bedankt dat je openstond om van een oude grinch als mij iets over te nemen !

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ben nu bezig met stoken ,druiven geen gist of suiker gebruikt,dus wild vergist,zit ongeveer 60 ltr in mijn ketel,de eerste 2 ltr 70% daarna langzaam aflopend,zit nu op 6.5 ltr,word dus 7.5 ltr.moet ik dan nog verdunnen naar 40%,ik stook door tot 20%.ik stook de pulp gewoon mee zitten ook takjes bij ,maar daar hou ik rek.mee met de voorloop.denk dat ik van de 200 kg druiven 35 - 40 ltr.haal van 40%.dus wild vergisten is nog niet verkeerd.mijn kosten €19 voor lpg.dus tel maar 35ltr gedeeld door 0.7 =50 flessen €19 gedeeld door 50 = 0.38 cnt.proost,heb alleen de eiken snippers nog niet geteld.dus €0.40 cnt per fles.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

er komt nog meer gist pake Wijbe .
nimrax moet even wakker worden .?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Is 10 ltr geworden ben bij 20% gestopt,ketel net weer gevuld met net geen 60 ltr.morgen nog een keer.en dan de 50 kg mais koken.is geen suiker mais en niet gebroken,goed zacht koken 20 - 25 kg suiker 6 pakken fries roggebrood en natte bakkersgist.en stoken en dan op eiken en daarna op de oude snippers die ik heb gebruikt voor de druiven..?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nieuw topic over dit onderwerp van Robbert:

https://www.stookforum.nl/thread/van-rum-gist-naar-nieuw-gist/

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Patent bloem is eigenlijk beter dan gewone tarwebloem .
W waarde ligt ook hoger .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik kook de mais zacht is ongeveer 50 kg die gooi ik in twee vaten van 100 ltr gooi in elk vat 10 kg suiker die los ik eerst op in heet water en roer die er goed doorheen,doe er drie pakjes fries roggebrood bij maak ik fijn en meng die er ook goed door,gooi er ook nog een kg havermout bij,dan los ik 20 gr.natte bakkersgis op en roer die er goed door,dan vul ik het vat tot ongeveer  25 cm onder de rand.en dan wachten,het staat bij mij gewoon buiten zak er op en deksel,maar je hebt gelijk mischien gooi ik er nog een paar kilo suiker bij als mijn gevoel dat zegd,ik werk meestal op gevoel,ik weeg ook niets.ik heb andere stokers met verbijstering zien kijken naar mijn werkwijze.tja zo gaat het ook.ik hou van primitief,vind het mooi om op alle manieren te stoken op hout of gas,als de stroom uitvalt of geen gas heeft Chris nog zijn borrel.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

er zijn allerlei indexen en waardes gesteld aan meel .
Enige is van belang
W index geeft aan proteïne , eiwitten .gluten waarde .

des te hoger des te beter voor gist op te kweken .
patent , spelt , 'tarwe bloem zijn geschikt
Die zitten vrij hoog .
Dus het ouderwetse gierst , mais , boekweit meel is niet geschikt dat bevat geen gluten .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

paar steekwoorden onthouden beetje routine krijgen verder is het niet zo moeilijk .
betreft vaker op bezoek komen .
Je bent welkom .
Iedereen is welkom .
koffie is altijd klaar .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

p.s. Limburgers vlaai mee brengen ! ?????

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oranje koek schuif ik door naar mijn vrouw ik ben daar niet zo gek op .
Ouderwetse appeltaart , bossche bollen ( met een halve liter slagroom ) en echte kersen vlaai daar loop ik een marathon voor . ???

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Echte Limburse vlaai krijg je alleen in Limburg en niet in de supermarkt.???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een goede huisvrouw of bakker in Limburg die onder een kersenboom woont maakt i.d.d de beste Chris .
Heerlijk ! zelfs als in in coma lig mag je die brengen . Van mij part intraveneus inbrengen ???

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Die appeltaart die moet ik altijd maken,Adriana is een top kok,maar is geen Limburgse.maakt wel Roemeens gebak.maar ik ben niet een gebakseter.ik gebruik het fruit liever voor te vergisten.?? en ik word zowiezo altijd overspoeld met gebak door de schoonzusjes en de buurvrouwen.dus soms kan ik geen gebak meer zien.ik lust wel graag chocolade,daar word ik ook altijd mee overspoeld.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het heeft te maken met diverse variabelen zoals voeding , ph , temperatuur , Aanwezig alcohol percentage.

Je kunt tellingen van cellen doen .
Cellen groei of afsterven

Makkelijkste is suiker en gist in testbuisjes zetten met verschillende verzadigingen SG
Tijds duur en alcohol metingen .

Beantwoorden
Pagina 5 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?