Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 4 / 14

Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt de oude gisten oogsten deze opkweken en langere tijd invriezen .
Ook kun je de gisten drogen . wanneer je die vacuüm verpakt koel opslaat kun je die nog langer bewaren .
( er zat altijd een gist lab in Ingolstadt Bayern )

Ik heb zelf ooit gisten en giststarters moeten leren maken in mijn stage bij distilleerderij .
Ik gebruik nog steeds zelfde principes en recepten . Helaas is ook door verandering van grondstoffen niet altijd weer zelfde te reproduceren .
Een gist kan zo specifiek een smaak beïnvloeden dat het zeker de moeite waard kan zijn om deze te bewaren zo die van oorsprong was .
William gewoon doen dat archief opzetten ! ?
zelf maak ik al tijden geen bier meer maar er is wel een groei in thuisbrouwers.
Maak die mensen blij zou ik zeggen ?

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vraag mij af of je bovenstaande gistrecept aanvult met een of andere turbogist wat je dan krijgt ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

turbogist ???? waarom iets dat je zelf maakt combineren met een gemanipuleerd fabrieks product ??? Je kunt ook andere gisten oogsten en toevoegen / combineren.
Je krijgt met zo een turbo gist een combinatie van natuurlijke gisten en gemanipuleerde giste die sneller en in hoger suikers blijft presteren.
maar minder neutraal en uiteindelijk resultaat .

Als je een eigenmaak zou combineren met een fabrieks gist zou ik toch ook voor iets kiezen als een Fermentis en Mangrove Jack’s. .
Een biologisch product sluit meer aan bij het idee waarom je ook zelf maakt .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik vries mijn gist ook in, dan gebruik ik gist uit een giststarter. Ik gebruik een injectiespuit van 20ml en zuig 15ml gist, 2 ml glycerine en wat lucht op. De punt van de spuit maak ik warm en knijp deze met een tang dicht. Goed schudden en de vriezer in. En dan een paar keer om de 5 minuten schudden. Om de gist wakker te maken, maak ik een giststarter die ik in een paar dagen steeds groter maak.

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben wat aan het experimenteren met zelfgemaakte gist. En de eerste testjes zien er goed uit. Ik ben begonnen met 12 liter appelsap, 2 kg suiker en een klein beetje citroenzuur. Dit heb ik ingekookt tot 8 liter. SG was niet te meten want mijn meter gaat maar tot 1130. Dit is natuurlijk een overkill aan suiker maar ik wilde er zeker van zijn dat het gistingsproces niet zou stoppen door gebrek aan suiker, en ik wilde de gist ook onder extreme omstandigheden testen.

Na 11 dagen is het alcohol gehalte 18 %(en ja, 3 maal gemeten).

Ik heb ook nog 2 emmer met elk 25 liter stookwijn gemaakt van 7.5 kg suiker. De 1 met een wodkagist de ander met mijn eigen gemaakte gist. Met deze ga ik smaak, en opbrengst verglijken. De resutaten deel ik later nog wel mee(de wodkagist staat al 7 weken te borrelen)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik hou van dit soort berichten RuMo !??? Als je de smaak en slag te pakken hebt gebruik je nooit meer commercieel gist .
Ik snap dat je probeert nu een soort benchmark te vinden in hoever je de gist kunt belasten .
Ik zou wel adviseren bij 8 kilo suiker ruimer water te gebruiken . Ook al gaat de gist door hij moet ook zijn afval stoffen kwijt . bij krap water gaat hij zijn eigen bijproduct als het ware hergebruiken waardoor kwaliteit iets achteruit gaat het gist gaat meer andere alcoholen produceren en zuren .
Probeer rond 6 kilo op 21 te blijven . Dan kan het gist het maximale uit suiker halen met minder moeite en afval .

verder top !

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt, ik zal de SG in stappen naar beneden brengen tot rond de 1000. Maar ik hoop dat het alcoholpromillage zo hoog blijft. Hoe ik de gist opgekweekt heb tot een giststarter laat ik nog wel weten als ik alles op een rijtje heb. Dit is echt leuk om te doen. Gistcellen zijn net huisdieren je geef ze voedsel en aandacht en ze groeien.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je ziet het is niet moeilijk .
En die 18% is niet iets waarvan ik schrik .
Turbo gisten kopen is echt niet zaligmakend . ??
Je weet je kunt naast goed voeren ook ze versterken en sneller laten groeien .

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat ik me nog af vroeg Robbert; is er een bepaalde tijd in het jaar waarop je dit het beste kunt doen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vreemd genoeg maar Ja Aukebier .
Er zijn bepaalde gisten die in ene seizoen beter gaat dan andere . gelukkig is het meestal zo dat vaak ook de te vergisten producten als fruit ook in die periode vallen .
Je kunt ook bepaalde grondstoffen in vriezer bewaren zodat je altijd voorhanden hebt . denk aan b.v. vlier en lijster bessen als je daarmee wil een fermentatie starten .
maar ook Je kunt wildgisten achter de kachel maar wilde gisting buiten in zonlicht gaat zomers beter en sneller vanwege warmte maar ook UV
maar tegenwoordig kun je ook goede U.V lampen kopen waardoor ook in huis weer makkelijker gaat . ( reptielen terraria lampen )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uiteindelijke opbrengst van bovenstaande vergisting 13,7 liter Rum 40 % .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leermeester is wat een groot woord .
Natuurlijk zal ik proberen jou vragen te beantwoorde .
Wat ik zou aanraden is eerst een basis gist te maken zoals boven aangegeven of met een fruit of kefir .
Ook heb ik in ander topic het gistkweken vanuit een koolsoort beschreven . ( oma's zuurkool zonder kruiden maar met jenever , vlier of lijster bes .)
Een gist opkweken is absoluut niet moeilijk alleen even de stappen even doorlopen wat voornamelijk ook geduld is .
Routine in basis maakt het makkelijker om uit te breiden .
Gist is een levend iets dus kwetsbaar .
Maar gaat zeker lukken
Versterken kan door combineren van gisten , voeren , zuiver zuurstof , , U.V , IR ,
diverse zouten en eiwitten en ook keuze basis voedingsbodem .
I.d.d. Olijfolie , zonnebloem oliën , lijnzaad , vegemite , marmite , en ook hooi fermentatie geven stoffen die extra voeding kunnen geven .
Er komt ook iets leuks io site via Nimrax over opkweken in foto rapportage .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

. Als je in begin het gist versterkt en je continueert de cultuur zal hij kunnen afnemen . maar je moet het gist onderhouden . voeren .
Wat je gebruikt vul je gebruikte aan met zelfde waarop je hebt opgekweekt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

klopt .
Wanneer je een basis cultuur opzet .
Iets als boven beschreven Dan heb je een werkende basis .
Het gist zal in eerste instantie in kleine hoeveelheid cellen zijn . Ze vermenigvuldigen en sterven deel af en zo voort . Door in begin een veel verversen van bodem op goede temperatuur , zuurstof en voedingsrijk krijg je snel een grote actieve hoeveelheid levende cellen in jou cultuur.
Door zuurstof i.p.v. lucht geeft dat het gist Beter zijn voedings stoffen opneemt .
Ook u.v. zal de stofwisseling bevorderen .
Door goede stof wisseling zouden nodige mineralen , vitaminen en eiwitten beter worden opgenomen .
Des te makkelijk het gist ook kan vermenigvuldigen des te makkelijker ze regenereren en daarin resistent worden voor andere invloeden .
Dus eerst maak je een " schone " cultuur en introduceer je dan stoffen die je zou willen vergisten .
Je voegt b.v. Druiven in jou gist kweek toe .gisten werken daarop in . ze voeden en verwerken en " wennen / passen aan " aan de nieuwe stoffen .
Door deze vorm te herhalen past het gist aan om makkelijker hierin te werken .
Grootste probleem van afsterven is omkomen in hun eigen vervuiling proces.
Je maakt resistentie door regeneratie op zelfde product met ondersteuning van voedingen .
Het nu gecreëerde gist zal in dit geval een goede druiven en soortelijke vruchten gist zijn .
Ook door gisten te laten ontstaan in een bepaalde bodem ( wilde gist) wil zeggen dat de daarin snelste groeier ook best bij passend is . ga je nu de gist stimuleren op regeneratie dus knopvormig en voorplanting in die bodem .
De nodige producten dus geven voor optimale stofwisseling en snelle regeneratie zal die in die groep van stoffen beter presteren en helderdere resultaten geven .
Je maakt dus een gist passender voor te vergisten product.
Je kunt ook bijvoorbeeld een melkzuur gist op kweken . Deze op fruit zetten daarop laten groeien en regenereren .
Dit gaat inderdaad door zorg voor steeds verversen van bodem en daarbij voeden in een vreemde omgeving .
ze overleven en wennen aan zogezegd.

( ik hoop dat ik nu aansluit en je het wat kunt volgen )

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hier een tussentijdse update van mijn gistkweek experiment, het lijk heel veel op Robbert's verhaal. Het is dan ook geinspireerd door zijn ideeen, en aangepast naar mijn bestaande werkwijze. 

Ik begin de gistkweek met een weckpot van 1 liter zonder rubber ring en een maatschepje(5 eetlepels). In de pot gaat 1 maatschepje meel en 1 maatschepje bioyoghurt, en roer dit 1 a 2 maal per dag door. Dag 2, 1 schepje meel en 1 schepje water(spa), en weer 1 a 2 maal per dag door roeren. Dag 3, schepje meel, schepje water, roeren. Bij dag 4 komt er meestal al wat leven in, nu doe ik buiten de meel en water er ook een drupje Marmite en een mespuntje diammoniumfosfaat bij. Dag 5 en 6 weer schepje meel en water. Het gistproces komt nu al goed opgang en mede hier door wordt de substantie zo dun, dat ik de pot op de magneetroeder kan zetten. Na 6 a 7 dagen vul ik een nieuwe weckpot(met ring) voor een kwart met de kweek uit de eerst pot. In allebei de potten gaat een schepje meel, water, drupje Marmite en een mespuntje diammoniumfosfaat. De nieuwe pot gaat de koelkast in voor de volgende keer. De eerst pot wordt nu de giststarter. De gist in de starter laat ik nu langzaam wennen aan zijn nieuwe voedsel. De vloeistof uit de gistemmer verdun ik tot onder een SG van 1050, en deze voeg ik in kleine stapjes aan de giststarter toe(deze staat op de magneetroeder). Dit duurt ongeveer 6 dagen. Voor mijn 10 liter gistemmer maak ik 0.5 liter giststarter en voor de 25 liter emmer, 1.5 liter. Als de giststarter naar alcohol gaat ruiken moet je wel opschieten, want je wil gistcellen produceren en nog geen alcohol. 

De pot in de koelkast haal ik er 1 maal per week uit, doe er een schepje meel en water in. Af en toe roeren en na een paar uur  weer de koekast in. Als ik de gist niet gebruik en de pot te vol wordt schep ik er wat uit en gooi dat weg. Maar het liefst vul ik een nieuwe pot voor een kwart(en in de oude blijft een kwart achter), in allebij schepje meel, water, drupje Marmite en een mespuntje diammoniumfosfaat. De nieuwe schone pot gaat de koelkast in, de oude wordt de giststarter.

De pot in de koelkast noem ik geen gistbank maar eerder een starter voor een giststarter. En gaan de huisdiertjes dood, dan begin ik gewoon van voren af aan.

De volgende experimeten zullen met UV-B licht zijn en het toevoegen van het fruit uit de stookwijn(en misschien zuurstof).

Ik heb nu wel veel potten en emmers staan met wat er in. Weggooien is zonde maar een appelcider van 18% is wel wat sterk om te drinken.

Maar ik ga sowieso proberen om op een stookwijn uit te komen van 10 a 12 %, dan liggen de gistcellen niet in hun eigen afvalstoffen.

(met dank aan Robbert en vriendje Google).

Beantwoorden
Pagina 4 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?