Meldingen
Alles wissen

Gisten

Pagina 3 / 4

Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Krijg ik ineens een aha erlebnis (en dus twijfels) . Voor een suiker wasje, gebruikt de een 5 kilo de ander 8 kilo. Wat is het beste? Als je namelijk bij 5 kilo gist gooit, en deze gist door tot bijvoorbeeld 7%, de Grainfather/T500 maakt het niks uit. Pak je 8 kilo en de gist sterft af bij 8% heb je dus een "verlies. De Grainfather/T500 maakt het niets uit. Dus kan je beter te weinig suiker pakken in plaats teveel. Zeker als je zelf je gist gaat kweken. Wat is wijsheid?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wijsheid is wat je zelf al aangeeft .
Je kunt beter minder suiker gebruiken of meer liters water .
Gekeken naar inhoud ou inderdaad 5,5 kilo suiker beter zijn voor een goede vergisting .
Simpel gezegd
wanneer er meer suiker is heeft de gist minder ruimte om zijn " afval " kwijt te ramen .
Gist produceert naast ethyl en CO2 ook nog diverse andere bijproducten .
Krijgt gist het zwaarder te voortduren komen er meer bjjproducten met weer ook kans op nare bijsmaken .
De " prestatie " gisten die zogenaamd meer suiker aankan zijn eigenlijk meer resistent tegen vervuiling .
Dus met minder suiker zal percentage misschien iets lager uitkomen maar er is sowieso betere vergisting .
Gist gaat langer door en minder afval in de stookwijn .
Je zal dus ook minder slechte alcohol in voorloop en naloop hebben dus daarin weer iets meer bruikbare alcohol overhouden .
Let wel op dat wanneer je minder suikers gaat gebruiken je niet in zelfde verhouding gist reduceert .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat me hier vooral intrigeert, en waarom ik hier bij uit kwam. Op 44 liter rum wash , kreeg ik ongeveer, omgerekend, 3 liter alcohol. Dus 10 liter melasse en een halve kilo suiker geeft 3,3 liter alcohol. dus omgerekend 7,5 %  ,  Is mijn gist nu te snel gestorven in zijn eigen gif, of zit ik, gewoon onder de veilige grens. nMijn volgende test word dus 3.3 liter molasse,zonder suiker. Is mijn %, per kilo molasse, gelijk of hoger, dan weet ik of 5 liter teveel , op 25 liter wash totaal is. Extra suiker is volgens mij zo wie zo verspilling. Ik ruik weer een …… TEST.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

5 liter molasse geeft dus 3.3 Liter. Dus  5 : 3,3= 1.515151. Als de gist zich niet heeft vergiftigd moet ik uit 3 liter maximaal 1.98 Liter krijgen want: 3 : 1.98 = 1.515151 Wie kan volgen snapt wat ik bedoel. Krijg ik significant meer dan 2 Liter, dan heb ik mijn molasse te weinig ,per liter, vergist. Kijk nu wordt ChrisV gelukkig, we maken het te technisch, en dat vindt hij heerlijk. 🙂  Voor diegene die het niet kunnen volgen, en ja ik zit hier al uren op te broeden. Kan mijn molasse per kilo meer op gaan brengen, door mijn  gist betere leefomstandigheden te bezorgen? Kortweg meer water , minder molasse. Bedenk gist sterft door zijn eigen succes. (soms vroeger dan nodig is door zijn eigen wc gang).

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit weet Robbert.... kom er maar in,please! (Lekker bezig Will)!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nooit gestookt heb.dus weet ik er ook niets van af,gist zet suikers om naar alc.te weinig suiker gist gaat dood,geen voeding meer,te veel gist ook niet goed,ik werk op gevoel.dus dit is iets voor onze rumstokers.WAAR ZIJN DIE ???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Molasse is moeilijker te verwerken voor meeste gisten dan gewone suiker .
natuurlijke infectie geeft vaak beter resultaat dan de " tover/ turbo " gisten uit zakjes .
( gist op kweken uit cane geeft beter resultaat )
Maar wat belangrijk is dat PH goed is en ook het een gist is die zich daarin thuis voelt .
Molasse bevat een deel nog koolhydraten die net als zetmeel bestaat uit polysacharide die dus moeilijk te bereiken zijn voor het gist .
Gist maak ook eigen enzym maar vaak is gist te snel kapot ( door alcohol en vervuiling ) dat dit enzym volledig zijn klusje kan afmaken .
Bij gewone suikers is SG van 1100 eigenlijk de grens voor nog een goede vergisting voor molasse ligt dat lager
1055 - 1060 .
Je kunt eventueel enzym toevoegen om uit koolhydraten de sachariden vrij te krijgen beter is om 8 a 10% sterk diastatisch mout toe te voegen en de molasse een poosje te verwarmen op 72 gr .
( ook hier kun je de molasse door koken en daarna invriezen . bij koken zuigen cellen vol vocht bij vriezen knappen de cellen waardoor de sachariden vrijkomen.
Zelf prefereert ik deze methode omdat met enzymen je ook smaken afvlakt )
Probeer een SG van 5,5 te verkrijgen bij aanvang vergisten .
( met calcium chloride , fosforzuur of zwavelzuur kun je dit bijsturen )

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even een kleine rechtzetting. in de laatste zin moet het pH 5,5 zijn en niet SG. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

( bij rum productie gebruikte men vroeger dunder omdat het ook een verzadiging van zuren is maar ook bacteriën . In veel rum producerende landen is vanwege hygiëne regels het gebruik van dunder verboden .
In plaats daarvan is dunder ontleedt tegenwoordig worden additieven van de essentiële stoffen gebruikt voor de betere vergisting en smaak ontwikkeling .
Voornaamste onderdelen van deze additieven zijn zwavelzuur , prapaancarbonzuur , ethyl acetaat . mangaan , vetzuur .)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks Brouwerke ! Ik was even te snel . maar top ??

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een van de collega op het Duitstalige forum, flirt ook met de 8% bij rum vergisting, en ik vind dat toch een belangrijke grens. Gist die hogere %-en halen , zijn letterlijk "schijt tolerantie" gisten. De ideale pH waarde is pH 5.5 bij de ene, tussen pH 4.5 en pH 5 bij de ander. Ik persoonlijk begin liever bij mijn vergistingen bij 5.5 omdat het pH snel genoeg zakt en ik de gist niet meer wil stresseren dan nodig. Je moet je "personeel" de ideale omstandigheden geven, zodat ze het best kunnen presteren. Gist is ons waardevolste ingrediënt. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ph van 4 -3,5 is beter bij de fruit vergistingen 4- 5 bij b.v. knollen .enz
Je kunt niet alleen ph aan gist of product hangen .
Het is samenspel .
Gist is belangrijker dan men denkt .

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voordien gebruikte ik een gistbodem van het gistvat van bier maar nu ga ik eens korrelgist van Bruggeman gebruiken.

Wat is een normale hoeveelheid per liter voor een sterke stookwijn, ongeveer met een SG van 1090?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor droge bakkersgist 5 Gr per liter .10 Gr natte .
Er wordt vaak bespaart op maar voor een goede start heb je een high pitch nodig .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een 500 gr pak gekocht, in een vershouddoos gestoken, en als ik Gist nodig heb , meet ik perfect de juiste hoeveelheid af. Precies één hele scheut. 🙂 🙂 🙂 . (Zorg dat het zeker niet te weinig is.)

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?