hij is een beetje zuur.
toch vreemd de pruimen waren goed te eten, misschien te warm geweest.
ik denk dat ik deze prut maar wegdoe en kijken of er nog wat pruimen aan de boom hangen en weer opnieuw begin.
Met de alc.meter kun je het niet meten,als de lucifer blijft branden en smaakt wat zuur zou ik het proberen,of er iets goeds uitkomt.
Ik heb overigens geen aansteker om de co2 test te doen, wandt roken is nu eenmaal slecht voor je gezondheid. Ik heb daarom eens diep ingeademend boven de ton, toe ik weer bij kwam zat ik op mijn knieen naast de ton. Conclusie: het gisten is goed opgang gekomen.
heb inderdaad de aanstekertest gedaan met een lucifer, deze ging gelijk uit zodra hij in de ton arriveerde
Dan is er gisting inmiddels aanwezig .
Heb je water toegevoegd ?
nee heb nu 12 liter prut, hoeveel water bijvoegen? en suiker?
In eerste instantie 1/4 van geheel water erbij . ( 3 liter in jou geval ) als je suiker toevoegen wil zou je 500 gr erbij kunnen doen .
Pas op met co2 snuiven ! is niet gezond ! ( bij verzadiging in een ruimte kan 8% CO2 al dodelijk zijn )
Mooi zo! Als de aanstekertest aangeeft dat het gist, loopt je waterslot nu ook neem ik aan? In ieder geval niet zomaar weggooie hoor! Zonde ?
Tenzij het vat toch ergens lekt......
Als ik goed kijk staat zijn hydrometer op 1005. Dit is voor een onverdunde pruimenprut behoorlijk laag.
Ook ging de aansteker uit. maw CO2 aanwezig en dus vergisting.
Het smaakt een beetje zurig. Wederom dit kan heelgoed een tekenzijn dat de vergiting bijna klaar is en de meeste suikers op.
Ik zou juist denken dat de vergisting bijna klaar is. Ik zou zeggen neem nog een goeie slok om te kijken of je ook ligt alkohol proeft.
Ik zou dus niks doen en er van afblijven. of als je perse iets wil overhevelen van de prut af en dan over een week stoken.
Precies, de meter geeft aan dat er bijna geen suiker inzit. Ik neem.aan dat de pruimen toen ze nog zoet smaakten meer suiker bevatte. Mijn conclusie is dat je gewoon alle vergistbare suikers hebt vergist. Daarom smaakt het nu ook niet meer zoet. Er was dus feitelijk niets mis met je vergisting.
Je kunt zoals Robbert zegt nog wat suiker toevoegen voor wat meer alcohol. Je kunt het ook afstoken zodra de lucifer wel blijft branden. Hij gist nu nog een klein beetje omdat de lucifer toch nog uitging.
Jan wat ben je aan het drinken? Of doe je aan telefoon-tekst?
Ik ben heel slecht in kleine toetsjes op een smartphone. Moet bijna ieder woord corrigeren...
zo zie je het belang van bij begin de waardes meten van SG en pH toch handig is .
Dan weet je wat er is veranderd na een aantal dagen .
Dan kun je ook makkelijker overleggen wat eventueel mogelijk is tot verbeteringen te komen .
Zeker voor beginner verstandig om het materiaal compleet te hebben .
Die waterslotjes zijn handig om ongedierte uit te houden verder kun je dat niet als goede indicator zien .
Ik gebruik zelf alleen waterslot als er kans is op ongedierte .
De co2 deken is tijden gisten voldoende om de stookwijn te beschermen tegen invloed van zuurstof indringen .