SG blijft hoog na 4 weken
Goedemiddag,
Graag zou ik advies willen omtrent een trage vergisting. na vier weken is de SG van 1080 naar 1060 gegaan. De temperatuur is echter wel laag, 20 graden, en een langzame vergisting zou ik wel verwachten.
Ik heb de volgende verhoudingen gebruikt;
25 Liter;
- 5,5 kg suiker
- 25 gram Gist ( Fermentis C70 )
- 8 gram Citroenzuur ( unibrew citroenzuur per zak)
- 8 gram Gistvoeding ( unibrew super gist voeding )
Mijn gevoel zegt dat we meer Gist moeten toevoegen, wat denken jullie?
@robbert Bedankt voor je snelle reactie! Ik dacht aan 75 gram Gist, of is dat in een te krap milieu. Voor de temperatuur dacht ik aan een verwarmingskussen, relatief goedkoop, om de temperatuur te verhogen, heb je daar ervaring mee of tips voor een betere oplossing.
ik heb dit ook gehad en bij mij lag het aan het ph dat was te laag, dat heb ik gecorrigeerd op advies van robbert of nick en toen ging ie goed
uit een goede kraan stroomt geen water...
@ruud1 Welke PH Waarde hanteer jij? wij werken met ontkalkt water. Ik zal die PH ook is gaan bemeteren






Het geval van Ruud was iets anders meen ik me te herinneren, afhankelijk van de gistsoort kan de p.H. inderdaad te laag worden, ik weet niet of dat hier het geval is eerlijk gezegd aangezien de S.G. waarde erg weinig gezakt is in 4 weken.
Bij Ruud was de p.H. onder de 4 gekomen bij een melasse vergisting meen ik, dat heeft wel de neiging om door te slaan in p.H. waarde. Nogmaals gistsoort is van belang maar meestal is 4,5 a 5,5 een veilige range voor niet fruit vergistingen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.






@st3v3nsz ik ga met Robbert mee in het temperatuur verhaal, de C70 werkt t beste tussen de 25 en 33 graden.
De dosering die je gebruikt hebt is voor een groter volume geschikt (aldus de fabrikant).
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist bedankt voor je info, ik heb een PH meter gekocht, om dit ook in de gaten te houden. Stap voor stap wordt het een lab, hahah 🙂
Inmiddels een nieuwe wash gemaakt, met bovenstaand recept en ditmaal in een stabiele omgeving van 28 graden. Vandaag is dag twee van de vergisting, en het borrelt lekker, ik heb zojuist de PH gemeten en dit is erg laag. 3,6 en 3,4.
Gemeten met een nog niet gekalibreerde meter, echter geeft de meter een 5,7 tot 6,3 PH range voor Spa water welke op etiket als 6PH staat.
Wat kan ik doen om de waarde iets te verhogen?






@robbert baking soda? kwam ik in wat Youtube tegen. En voor de volgende batch denk ik dat ik dan minder citroenzuur kan gebruiken aangezien ik nu weer iets er tegen in breng.
Ik denk Baking Soda het snelst kan halen, aangezien ik paar min van supermarkt woon, De aantal eieren heb ik niet liggen, las dat 10 eieren nodig zijn voor 12,5L en aangezien ik 50L heb 🙂
Zien jullie iets opvallends aan de foto, of ziet dat er goed uit?
@robbert Thanks voor de tips wederom. Ga kijken of iemand even langs wil, zit helaas in quarantaine. Ik ga 1 theelepel verdeeld erin doen, zacht roeren en dan morgen meten om te kijken of de PH beter is.
Is telkens het openen van de deksel, negatief voor het proces, kan me indenken dat het niet bevorderd namelijk.
@robbert het zit er in, actieve bruis reactie. morgen meten of de PH gestegen is.
moet een goede wash worden want ben wel toe aan een succesje in het stoken 🙂
@robbert @alchemist . Gisteravond de PH meter kunnen kalibreren en opnieuw gemeten. PH is nu 5,0 en 4,9. Van beide tonnen is de SG inmiddels naar 1072 gedaald, Gist is dus goed bezig. Zou ik nu om de week kunnen meten om het proces minder te verstoren of is dat een te groot tijdsvenster waar de waardes verkeerd kunnen gaan?
Zelf denk ik dat het 4 weken duurt tot het proces klaar is, klopt dat?






@st3v3nsz Een viertal weken is wat je inderdaad kunt verwachten, met name aan het einde van de vergisting gaat het opentrekken van de deksel en metingen doen mogelijkerwijs problemen opleveren (ligt er even aan hoe je het doet). Zolang de vergisting loopt laat ik normaal het gistvat dicht, bij een gestokte gisting wordt het eigenlijk pas interessant om te kijken naar de S.G. waarde of p.H.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist thanks voor je snelle reactie. Ik laat het op z'n beloop, de waardes zijn goed anar mijn inzien, om het proces zo min mogelijk te verstoren en zal aan de hand van de activiteit van het waterslot, in week 4 een meting doen.






@st3v3nsz gebruik een high pitch van 2,5 tot 3 gr per liter en zet de ketel warmer.
Hangt van gist af wat ik gebruik .is het een gist die meer warmte nodig heeft dan gebruik ik terrarium warmte matten of ik zet de ketel in het terrarium ( mijn terrrarium is 5 bij 5 bij 2m .). Je kunt ook een ketel in een metsel kuip zetten met water en een aquarium verwarmer .
Er zijn warmte Riemen te koop maar dan moet je evengoed zorgen dat een ketel niet op koude vloer staat. Wanneer ketel onderin enkele graden kouder is dan boven in zal ook de gist er op reageren .
Wat voorgeschreven staat op de verpakking c70 gaan ze uit van het hele pak ineens te gebruiken . Je zou zeggen als je 25 liter vergist of 250 liter zou je bij de 250 liter ver tien voudigen. Dat is niet juist . Wanneer je kleinere hoeveelheden start gebruik je in verhouding meer om te zorgen voor een snele start. De deling van gistcellen . Bij grote hoeveelheid gist heb je meer deling in opstart dus zal hoeveelheid pitch lager kunnen zijn . .
Als voorbeeld natte bakkersgist gebruik je voor een goede start op 25 liter 200 gr maar gebruik je voor 1000 liter 1500 gr .
Bij grotere hoeveelheden beslag verloopt een vergisting altijd beter meer hogere activiteiten dan bij kleinere hoeveelheid beslag .
@robbert Mijn voorkeur gaat uit naar een water oplossing, echter denk ik dat ik dan niet meer dan op mijn zolder stoken vanwege luchtvochtigheid die het met zich meebrengt. Een open bak water verwarmd neerzetten zal zorgen voor luchtvochtigheid.
Het insealen van die bak zal denk ik wel helpen, hoe ervaren jullie dat?
@robbert ik gebruik nu enige tijd een electrisch deken die ik rond de blauwe vaten van 60 liter en 220 liter wikkel met nog een oud donsdeken er omheen. De eerste dagen is de temperatuur zowiezo hoog genoeg, pas wanner de temperatuur gaat dalen pak ik de vaten in.
In het deksel heb ik een buis gemonteerd tot ongeveer halfweg waar de voeler van de STC 1000 in gaat om de temperatuur IN het vat te meten. Werkt perfect tot +/- 0,5 graden.
Je zou eigenlijk net zo goed in het deksel bijkomend een (wort)koelspiraal kunnen monteren waar je indien nodig koud water doorlaat om te koelen.
De STC of de Inkbird kunne nnl zowel koelen als verwarmen...
Ik heb ooit eens een propagator gebouw voor peperplanten, denk toch alweer een jaar of 10 geleden.
Waterreservoir gemaakt met daarin een aquariumelement en pompje, dit aangesloten aan een slang die ik over de bodem gelegd had, 25 kilo zand erbij gedaan en dat werkte goed als warmtebuffer.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
-
Welke gist voor whisky?
1 jaar geleden
-
Gist voor Gin gekocht. 25ltr stookwijn hoeveel suiker?
1 jaar geleden
-
Bakkersgist, vraagje voor de zekerheid ...
2 jaar geleden
-
Ervaring met Bioferm Cool gist?
3 jaar geleden
-
Vergisting van GIN vroegtijdig gestopt
4 jaar geleden
Laatste bericht: Kleine batch Ons nieuwste lid: Woodpecker Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten