Hallo,
Mijn gin brouwsel is na 1 week gestopt met fermenteren.
Ik gebruik de gin yeast van still spirits en heb het recept gevolgd vanop hun website, namelijk:
- 6kg suiker geinverteerd
- 20gr gistvoedingszout (de website heeft het over "Distiller’s Nutrient" maar deze heb ik niet)
- 21L water van 30°C toegevoegd
- 7 dagen wachten
De fermentatie begon al de dag erop. Het waterslot borrelde meerdere keren per minuut.Ook de volgende dagen was er veel beweging in het waterslot.
Een week later is de emmer afgekoeld tot 22°C en is er geen actie meer op het waterslot. 'k Heb toen voor de eerste maal de emmer geopend en geproefd. Het brouwsel smaakte nog heel zoet en totaal niet sterk qua alcoholgehalte.
De PH was iets onder de 3,8 (mijn teststrook begint pas aan 3,8) Heb toen 3 soeplepels calciumcarbonaat toegevoegd om aan 4,2 uit te komen. Het brouwsel moet tussen de 4 a 5 blijven, had ik hier ergens gelezen.
Ik heb het brouwsel ook eens goed geroerd. Niet zeker of dit mag? Maar het calciumcarbonaat moest toch goed verspreid worden dacht ik.
Ik heb ook een halve liter kokend water toegevoegd om de temperatuur wat op te drijven. Hierna heb ik het waterslot nog enkele keren horen borrelen maar de dag erna lag het terug volledig stil.
Volgende stap is waarschijnlijk het toevoegen van nieuwe gist? Welke gist zouden jullie aanraden? Want het brouwsel heeft intussen al een licht alcoholgehalte (ik schat 6% dmv smaak-test).
Andere tips zijn ook zeker welkom. Ik heb gelezen over de oesterschelpen dus zal dit zeker proberen bij mijn volgende fermentatie.
Alvast bedankt!
oh ja, ik heb ook wat gistvoedingszout toegevoegd in een poging om de fermentatie opnieuw te starten. Ik vraag me af of teveel van dit kwaad kan?
Ik begrijp dat je wel de ph meet maar niet het SG?
Een week is vrij normaal dat het stopt met zichtbaar vergisten. Maar zonder dat je het start en eind sg weet, weet je eigenlijk nog niets.
En het kan nog steeds zachtjes doorgisten zonder dat je dat meteen ziet aan het waterslot. Enkel sg meten geeft je inzicht in de voortgang van de vergisting. Zo kun je ook berekenen wat het alcoholpercentage is.
Niet roeren, ook geen gist toevoegen. Deksel zo veel mogelijk gesloten laten.
Lekker nog een weekje (of 2) laten staan.
Volgende keer voor de vergisting begin SG meten.
En kokend water toevoegen is sowieso niet zo'n goed idee voor de gist op de plek waar je het water toevoegt; dat gaat direct dood door de hoge temperatuur. Nu zou er genoeg levend gist over moeten zijn, maar veel sneller gaat het er niet van.
Als je gist wilt herstarten dan is 'oversteken' een optie, maar wel met een risico. Bij het oversteken krijgt je gist lucht en kan zich weer vermeerderen. Maar te veel lucht leidt weer tot andere problemen, o.a. azijnvorming, dus is niet altijd aan te bevelen. Beter is om rustig te wachten en als het nodig is opnieuw te beginnen.
En dan inderdaad pas na de vergisting de kruiden erbij doen, bij de fijnstook pas.
Succes!
Intussen heb ik een hydrometer aangeschaft en meet ik een SG van 1000. Het brouwsel heeft dus idd nog verder gefermenteerd zonder dat het waterslot borrelde.
Dus dit is achter de rug...
Kunnen jullie een goed recept voor gin aanraden? Ik vind er verschillende terug op dit forum maar de vraag is welke jullie zelf al geprobeerd hebben en welke het meest succesvol was.
Van harte bedankt voor jullie tips.
Heb er gemaakt met Sleedoorn ipv jeneverbes.
Jenever maken van mout, en dan een half jaar op gekneusde sleedoorn zetten.
Daarna eruit zeven.
20 bessen per fles (1 liter) is genoeg.
Wel eerst de vorst er overheen laten komen of vriezer in, ontdooien en een 2 tal dagen laten rijpen.
En beter niet meer plukken als nodig, het is namelijk belangrijke voeding voor vogels,
tijdens de vorstperioden.
Ik verwijder de pitten , indien mogelijk ((cyanide)blauwzuur).
Zijn de pitten nog te "vers" dan verwijder ik ze na het vergisten.
Gevalletje "voorkomen is beter dan niet meer genezen.'
Maar als je alles in een kookzak gooit en niet aanbrand is er weinig kans op gevaar.
Maar persoonlijk kies ik dus voor verwijderen voor afstoken.