Meldingen
Alles wissen

Vergisting van GIN vroegtijdig gestopt


Moonshiner79
Berichten: 129
Topic starter
(@moonshiner79)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

 

Mijn gin brouwsel is na 1 week gestopt met fermenteren.

Ik gebruik de gin yeast van still spirits en heb het recept gevolgd vanop hun website, namelijk:

- 6kg suiker geinverteerd

- 20gr gistvoedingszout (de website heeft het over "Distiller’s Nutrient" maar deze heb ik niet)

- 21L water van 30°C toegevoegd

- 7 dagen wachten

De fermentatie begon al de dag erop. Het waterslot borrelde meerdere keren per minuut.Ook de volgende dagen was er veel beweging in het waterslot.

Een week later is de emmer afgekoeld tot 22°C en is er geen actie meer op het waterslot. 'k Heb toen voor de eerste maal de emmer geopend en geproefd. Het brouwsel smaakte nog heel zoet en totaal niet sterk qua alcoholgehalte.

De PH was iets onder de 3,8 (mijn teststrook begint pas aan 3,8) Heb toen 3 soeplepels calciumcarbonaat toegevoegd om aan 4,2 uit te komen. Het brouwsel moet tussen de 4 a 5 blijven, had ik hier ergens gelezen.

Ik heb het brouwsel ook eens goed geroerd. Niet zeker of dit mag? Maar het calciumcarbonaat moest toch goed verspreid worden dacht ik.

Ik heb ook een halve liter kokend water toegevoegd om de temperatuur wat op te drijven. Hierna heb ik het waterslot nog enkele keren horen borrelen maar de dag erna lag het terug volledig stil.

 

Volgende stap is waarschijnlijk het toevoegen van nieuwe gist? Welke gist zouden jullie aanraden? Want het brouwsel heeft intussen al een licht alcoholgehalte (ik schat 6% dmv smaak-test).

Andere tips zijn ook zeker welkom. Ik heb gelezen over de oesterschelpen dus zal dit zeker proberen bij mijn volgende fermentatie.

Alvast bedankt!

 

Beantwoorden
14 reacties
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@moonshiner79 welkom op het forum. Heb je alleen Gin gist toegevoegd en geen kruiden, dan ga je geen gin krijgen. Het lijk mij een simpele suiker vergisting en dat is prima voor de eerste keer. Er staan heel veel recepten op dit forum van zo'n suiker stookwijn. Van het naderhand toevoegen van wat dan ook ben ik geen voor stander. Maar als je dan toch gist of gistvoeding toevoeg, dit alleen uitstrooien en niet roeren. Maar beter is deze stookwijn weggooien en 7 euro investeren in een nieuw leermoment. Het bepalen van het alcohol percentage door te proeven is niet nauwkeurig en bijna onmogelijk. Je kan beter een SG meter aanschaffen en de begin en eind SG meten om een wat beter beeld te krijgen van het alcohol percentage en het verloop van je vergisting.

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@rumo Bedankt voor je tips.

Ik was van plan de kruiden toe te voegen na de rustook, en dan een weekje te laten weken daarin. Dan ging ik de kruiden eruit halen en op een koperen roostertje leggen in de alambic, en zo de fijnstook doen.

Geen goed idee? 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@moonshiner79 Als basis lijk mij dat een goed begin, maar zoek eens op dit forum er staan ook veel uitgebreide recepten voor gin.

Beantwoorden
Moonshiner79
Berichten: 129
Topic starter
(@moonshiner79)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

oh ja, ik heb ook wat gistvoedingszout toegevoegd in een poging om de fermentatie opnieuw te starten. Ik vraag me af of teveel van dit kwaad kan?

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik begrijp dat je wel de ph meet maar niet het SG? 

Een week is vrij normaal dat het stopt met zichtbaar vergisten. Maar zonder dat je het start en eind sg weet, weet je eigenlijk nog niets.

En het kan nog steeds zachtjes doorgisten zonder dat je dat meteen ziet aan het waterslot. Enkel sg meten geeft je inzicht in de voortgang van de vergisting. Zo kun je ook berekenen wat het alcoholpercentage is. 

Niet roeren, ook geen gist toevoegen. Deksel zo veel mogelijk gesloten laten.

Lekker nog een weekje (of 2) laten staan.

Volgende keer voor de vergisting begin SG meten. 

Beantwoorden
3 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@stookforum Bedankt voor de tip. Ik moet idd nog een SG meter aanschaffen.

Ps: kan het kwaad om teveel gistvoedingzout toe te voegen? Kan gist hiervan gestresst raken, of erger, gedood?

 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@moonshiner79 DAP kun je teveel toevoegen, en zal later tijdens stook zichtbaar kunnen worden. Je kunt een distilaat krijgen wat gedurende stook van helder naar blauw trekt. Zelf in verleden één maal gehad, had een zakje met complete voeding er al in toegevoegd terwijl ik los daarvan al DAP had toegevoegd..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79 teveel gistvoeding kan  een zweem en bijsmaak  geven in destilaat .

 

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En kokend water toevoegen is sowieso niet zo'n goed idee voor de gist op de plek waar je het water toevoegt; dat gaat direct dood door de hoge temperatuur. Nu zou er genoeg levend gist over moeten zijn, maar veel sneller gaat het er niet van.

Als je gist wilt herstarten dan is 'oversteken' een optie, maar wel met een risico. Bij het oversteken krijgt je gist lucht en kan zich weer vermeerderen. Maar te veel lucht leidt weer tot andere problemen, o.a. azijnvorming, dus is niet altijd aan te bevelen. Beter is om rustig te wachten en als het nodig is opnieuw te beginnen.

En dan inderdaad pas na de vergisting de kruiden erbij doen, bij de fijnstook pas.

Succes!

Beantwoorden
Moonshiner79
Berichten: 129
Topic starter
(@moonshiner79)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Intussen heb ik een hydrometer aangeschaft en meet ik een SG van 1000. Het brouwsel heeft dus idd nog verder gefermenteerd zonder dat het waterslot borrelde.

Dus dit is achter de rug...

Kunnen jullie een goed recept voor gin aanraden? Ik vind er verschillende terug op dit forum maar de vraag is welke jullie zelf al geprobeerd hebben en welke het meest succesvol was.

 

Van harte bedankt voor jullie tips.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb er gemaakt met Sleedoorn ipv jeneverbes.

Jenever maken van mout, en dan een half jaar op gekneusde sleedoorn zetten. 

Daarna eruit zeven.

20 bessen per fles (1 liter) is genoeg.

Wel eerst de vorst er overheen laten komen of vriezer in, ontdooien en een 2 tal dagen laten rijpen.

En beter niet meer plukken als nodig, het is namelijk belangrijke voeding voor vogels,

tijdens de vorstperioden.

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

Hoi @wiliam laat jij die pruimpjes gekneusd en zonder pit in de drank hun best doen of kunnen de pitten er bij blijven. Ik heb een paar weken geleden een kilootje in de diepvries gelegd om wat mee te gaan doen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik verwijder de pitten , indien mogelijk ((cyanide)blauwzuur).

Zijn de pitten nog te "vers" dan verwijder ik ze na het vergisten.

Gevalletje "voorkomen is beter dan niet meer genezen.'

Maar als je alles in een kookzak gooit en niet aanbrand is er weinig kans op gevaar.

Maar persoonlijk kies ik dus voor verwijderen voor afstoken.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

Ik heb ze denk ik een beetje te vroeg geplukt en dan krijg je de pitten er bijna niet uit. 
Zag gisteren dat er nog veel aan de struiken zitten en ze zijn nu een stuk rijper dus ik ga een nieuwe poging wagen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?