Meldingen
Alles wissen

Terug naar af

Pagina 2 / 4

Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Slurf ?

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ Chris V Quote : Daar heb je geduld,goeie grondstoffen en ogen oren en neus voor nodig Unquote
Plus Tijd, Feeling en Ervaring. 
Ben het volledig met je eens.  Het moet aangenaam zijn om met jou iets te drinken en een beetje te lullen over het leven.  Liefst bij een knapperig haardvuur terwijl het buiten lekker vriest.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Onze discussies lijken op het oeverloos lullen over het geslacht der engelen.  Of over hoeveel engelen op een speldenkop kunnen zitten.  ooit zijn hierover oorlogen uitgevochten maar nu is het totaal irrelevant.  

Los daarvan :respecteer ik je heel ruime ervaring en je kennis. En ik ben overtuigd dat je een pure nectar brouwt.  Ik zou overigens graag een paar stalen proeven.MAAR

Er zijn uiteraard veel wegen om een berg te beklimmen en de top te bereiken.  En naar mijn bescheiden mening bewandel je niet het juiste pad.

Quote: Zeker in whiskey ’s , rums en andere op graan basis dranken zitten nuances verkregen uit gist . Ook bij een vodka kun je resultaat halen door een gist te gebruiken die dichter bij beslag past. Unquote

Rum is, voor zover ik weet, niet gebaseerd op graan maar op rietsuiker.  Vodka is per definitie pure alcohol en zou neutraal moeten smaken. Kan uit graan, patat of om het even wat gestookt worden.   Geen mens ter wereld zal het verschil in gist proeven in een wodka/cola.  Geen zinnig mens drinkt overigens vodka puur.  En van zodra je er iets bij mengt is het subtiele verschil in gist totaal weg.

Los daarvan :  whiskey krijgt een kick mee van het distilleren.  Cfr de peaty smaak van Islay whiskeys.

Maar het lageren en rusten in eiken vaten zal zeker de subtiele smaakverschillen van verschillende gisten volledig doen verdwijnen. 

Lang verhaal kort :  ik verkies een beetje zoals chris v, eerlijke producten te gebruiken, plukvers fruit, romige kruiden en finger spitz gefuhl te distilleren boven het zoeken naar die speciale wilde giststam die een subtiele niet waarneembare finesse geeft.

Ieder zijn ding en hoop samen eens iets achterover te kunnen slaan
Shalom

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat ik mijn wodka ook puur drink vind ik niet raar maar eerder gebruikelijk. Dat een wodka volledig neutraal moet smaken is ook niet een noodzaak. Wodka werd van origine dan ook met een pot still gestookt. Een gist kan er ook voor zorgen dat een drank zacht of scherp smaakt. Sinds de jaren 50 vorige eeuw word in schotland voor whisky haast altijd de zelfde gist gebruikt, dit uit economische oog punt omdat de massa productie toen opgang kwam. Andere landen zoals Amerika en Japan deden dit niet. Maar steeds meer stokerijen ook in Schotland willen zich gaan onderscheiden en gebruiken daar een eigen gist voor. Psycat, we zijn het dus niet of nog niet eens 🙂

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En dat oeverloos gelul, jij ben begonnen HAHAHA

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heerlijke discussie dit. Ik dronk, toen ik nog dronk, vodka's ook puur en heb veel verschillen mogen proeven. Heerlijk. Tijdens mijn appelwijn ontdekking tocht heb ik op 13/14% met verschillende testen gemerkt dat er veel smaak verschil zit in verschillende gisten. Robbert heeft me geadviseerd Bruggenman gist te gebruiken als neutrale gist, en omdat ik zelf nog geen gist kan maken kom ik hier elke keer ook weer bij terug. Behalve mijn eerdere reactie bij appelwijn. En oeverloos lullen is toch prachtig aan dit forum.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En dat oeverloos gelul, jij bent begonnen HAHAHA

Akkoord,

MAAR

Jij kent het geslacht der engelen niet 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat je mij verkeerd begrijpt ik bedoel dat de authentieke dranken als whiskey , rum en uit granen al in de basis gestuurd worden . Gist maakt niet alleen alcohol maar ook andere bijproducten die invloed hebben op het hele verdere traject .

natuurlijk is rum op suiker basis maar de manier van vergisten is een van de basis elementen in smaak vorming .
ik begrijp Niet waarom jij denkt dat ik geen verse producten zou gebruiken .
ik gebruik zelf juist altijd verse producten .
En eerlijke .
Wat betreft juiste pad bewandelen dat begint bij de basis van granen mouten fruit en hoe deze wordt omgezet en vergist niet pas bij het distilleren en het rijpen .
net als een ph in beginsel zeer veel invloed heeft in omzetten , enzym werking en vergisten van producten .
Hoe mouten worden behandelt is van groot invloed wat allemaal doorwerkt tot eind product .
Elk klein deeltje werk mee .

Anders kun je net zo goed met roggebrood knoeien want de ketel en het vat vormt het verder wel .
natuurlijk is iedereen vrij om de kortste weg te nemen en een pakje gist er door te roeren .
ik flikker niet alles maar in een ton en laat de ketel de de rest doen en later het vat

En er zijn zeker mensen die vodka en andere dranken puur drinken en niet alleen al die moderne mixjes .
mixen doe je met een mindere kwaliteit drank .

Ik heb in oude ambachtelijke distilleerderij rond gelopen en eerste wat je leert is basis producten .
Er waren toen maar weinig gisten
Dus ook dat moest gemaakt .
Als je de oude manuals en leerboeken openslaat eerste waar het over gaat is gist wat het doet .

Ik maak een drank van A tot Z . Op authentieke wijze .
Ik bewandel niet een verkeerde weg ik neem gewoon geen shortcuts of omwegen.

oh iedereen is welkom om mijn dranken te drinken en over te oordelen .
in de jaren dat ik dranken maak is dat echt wel vaker gebeurt .

De plaats waar ik leerde whiskey's te maken produceert nog steeds en het staat bij de slijterijen .
Met mijn ogen dicht kan ik die thuis maken .
Dat is op basis van een gist wat niet in winkels ligt .
(Deze recepten mag ik tot de dag van vandaag niet doorgeven .-

Wat ik 40 j geleden maakte kan ik exact reproduceren .
Dat lukt niet als je alles maar willekeurig gebruikt . Dat wil niet zeggen dat willekeurig gebruik verkeerd is kan absoluut goed zijn .

ik vind het wel triest dat smaak beleving en juist de finesses vinden in drank niet meer van belang is .
Wijn en whiskey proeverijen kunnen we dan wel mee stoppen .

gooi er dan maar cola bij net als de vodka.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even dit rechtzetten

Geen (zinnig) mens drinkt overigens wodka puur

Ik neem dat terug. Meer nog :  het was een kolossale flater dit te beweren.

Er zijn mensen die grappa lekker vinden, rum het summum vinden, blended whiskey verheerlijken en wodka puur drinken.

Niets mis mee, wel integendeel.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik drink alles puur.ik mix nooit iets,mijn grote probleem is dat ik mij vd.wereld zuip om dat ik er bier bij drink.daar komen die zwarte gaten vanaf in ons sterrenstelsel,ik veroorzaak die.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello Robbert
Ik moet toegeven dat ik de pointe van je mail niet versta.
Ik ben het immers roerend met je eens dat
- Elk klein deeltje meewerkt
- Dat mixen doorgaans met een mindere kwaliteit drank gepaard gaat
- Het oer triest is,  dat smaak beleving en finesse niet meer van belang is
- Cola bij vodka gieten de smaak (van de vodka) teniet doet.
- Dat er vroeger amper gisten waren en dat men aangewezen was op het zelf maken van gist
- Dat gisten inderdaad bijdragen tot de achtergrond (base notes) van de drank

Waar we van mening verschillen is dat bij complee dranken zoals bv gin het soort van gist een smaakbepalende factor zou zijn.
Vandaar dat ik terugkeer naar robuust bakkersgist en gevoeligere gisten niet meer ga gebruiken.
Het maakt immers voor het eindresultaat geen verschil.
Als laatste voorbeeld : (single malt) whiskey zal bv veel meer smaak en karakter hebben van het rijpen op vat, seizoensschommelingen, manier om graan te branden, gebruik van turf, water etc dan van het soort gist dat men gebruikt.

Ik denk niet dat iemand in een blinde proef, weze het voor een single malt of een blended, het verschil in gebruikt gist gaat proeven.

Shalom

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik drink alles puur.ik mix nooit iets,mijn grote probleem is dat ik mij vd.wereld zuip om dat ik er bier bij drink.daar komen die zwarte gaten vanaf in ons sterrenstelsel,ik veroorzaak die.

Daar komen de zwarte gaten inderdaad van.  De groote van het gat is recht evenredig met het aantal graden van je drank.    De chandrasekhar limiet van de drank is 62,6 graden.  Alles daarboven veroorzaakt massieve zwarte gaten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Allereerst bakkersgist is prima gist en als ik haast heb gebruik ik het ook maar het is een een vrij simpel gist . Wat betreft blind proeven , ik denk dat 90% van de kroeg bezoekers inderdaad niet een verschil zullen proeven en waarschijnlijk zelfs ern roggebrood " whiskey " als kwaliteit beschouwen . seizoen werking is zeker van invloed op kwaliteit van eind product maar elk puntje vanaf begin tot eind heeft invloed op eind product . Een van de dingen die zelfs wordt over hoofd gezien is PH . Bij een fout PH is enzym werking niet optimaal of zelfs niet aanwezig . Dit geld ook voor gist . Men denkt dat gist niets anders doet dan alcohol en CO2 produceren maar er zijn diverse bijproducten die allen bij begin al invloed hebben denk aan ester vorming . bij distillatie raak je deze niet allen kwijt en zullen tot in het vat invloed hebben en oxideren. Betreft invloed van gist op eind resultaat zou zeggen ;
maak een beslag voor jou single malt .
deel deze in drie .
Gebruik drie simpele gisten . Vergist een deel op bakkers gist ( Saccharomyces cerevisiae)
dan een 2 e deel met Monascus purpureus ( rode rijst gist) en derde deel met de lactobacillus ( melkzure gist )
Distilleer en lager alles op exact zelfde wijze . Ik weet 100% zeker dat het eind resultaat aanmerkelijk zal verschillen in smaak . Misschien niet voor de binch drinker maar zeker voor iemand die een klein beetje dranken kennis en wijnkennis heeft. ( trouwens als het gist geen verschil maakte waarom zouden al die distilleerderijen dan zelf hun specifieke gist maken of voor hun op hun specificatie laten maken? )

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus dan ben ik onschuldig,maar die gaten komen wel elk weekeinde terug.zal eens het bier of de zelfgestookte weglaten,mischien dat het helpt.?kan ook aan de gist liggen die in mijn bruin brood zit,(als we het toch over gisten hebben)nu ik ouder ben vergis ik mij ook vaker.klote gist?

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Moeten we dan eens doen en na drie jaar rijpen in eiken vat een panel van stookforum experts laten proeven.

Ik ben er alvast gerust in dan niemand het verschil proeft

🙂

PS we maken dan 6 batches en doen double blind test.

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?