Meldingen
Alles wissen

Terug naar af

Pagina 3 / 4

Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als niemand het verschil proeft ga dan alsjeblieft naar gall & gall en haal een vat 69 op of andere bocht .
dan heeft het totaal geen zin om thuis te stoken .
flikker de roggebrood of weet ik welke kliko inhoud dan maar in de gist ketel want dan is het slecht gesteld met de smaak ontwikkeling .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rumo ik voelde dat als compliment,slurf?ja heb ik meer klachten over gehoord???was te klein?

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik versta over distilleren is dat men smaak overdraagt naar je distillaat

Ik als bier brouwer weet dat 50% van de smaak van je bier uit de gist komt , en dit is toch wat wij willen dat de smaak overgebracht word in het distllaat.

Als die 50% niets uitmaakt dan denk ik dat de overige 50% van de wash ook niets zal uithalen , of het nu appels , peren of een graan wash is

En waarom houd iedereen het geheim ? als het toch niets uitmaakt.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja maar zo is ook mijn levensstijl,genieten niet ergeren iets lekkers eten en drinken en geduld met mij hebben,Adriana heeft echt veeeeeel geduld.je zult maar met zoiets als mij getrouwd zijn.heb zelfs soms ruzie met mij zelf?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jullie zijn lekker bezich,lief zijn voor elkaar en elkaars mening respecteren.dat doen ze zelfs bij mij.?van die verhitte discusies krijg ik zin in sex.dan denk ik dat ik iets goed moet maken,???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Precies Stook .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Psycat, allereerst bedankt dat je deze ervaring deelt.  Ik vind het een interessant topic maar vind je ook best wel stellig. Je geeft aan dat je je conclusie baseert op je ervaringen van afgelopen seizoen en dat je al 25 jaar alles vergist met bakkergist. Kan het niet zo zijn dat je, met alle respect, daarom aardig verknocht bent (net zo als Robbert trouwens) aan je manier van werken en je gist? Je gaf het zelf aan; wellicht wat langer (of anders) met andere gisten werken. Als iets voor wijn en bier het verschil maakt en dat verschil dan niet overkomt in de ketel : heeft dat dan niet meer te maken heeft met de werkwijze dan met de gist? Veel esters komen pas na de hartstook over zag ik laatst ook met mijn kersenwhisky vergist met sherrygist. Heb jij niet zulke ervaringen? Dat bakkersgist een alleskunner is geef ik je gelijk in trouwens.  Waar zit het verschil volgens jou in? Of anders gezegd, waarom maakt iets geen verschil?

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik ben ook iemand die alleen natte bakkersgist gebruik,ik moet wel zeggen ik stook meestal fruit.ik heb wel eens turbo gist gebruikt maar zag er en proefde niet de meerwaarde,het is wat anders met de zelfgemaakte gist van Robbert,net zo als ik soms wild laat vergisten,maar ik heb niet echt vergelijkingsmateriaal want ik stook elk jaar wel weer iets anders,ik weet nooit wat in mijn vaten komt.met mais ben ik zeer tevreden met mijn bakkersgist,krijg een hele goeie drank.palinca ook,en de rest van mijn fruit of wild of met bakkersgist,is het voor mij prima zo,het kan best zijn dat andere gistsoorten een beter resultaat geven naar jou smaak maar iedereen heeft gelukkig ook een andere smaak,ik kan een fles van €300 matig vinden en die van een thuisstoker lekker.dat noem ik smaakverschil.het is maar wat je lekker vind.zo stook ik.wat ben ik toch een barbaar.ik hou ook niet van caviaar en champagne.zo dat is er uit eindelijk uit de kast gekomen,of hol

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je bent geen barbaar . Gewoon praktisch. ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Of kookzak

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee hoor Chrisv Extravagant , excentriek zou ik eerder zeggen .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het lijk wel of dit oeverloos gediscussieer niet over gist gaat maar over smaak. En dan wel over de verloedering van een smaak cultuur. Of zoals Robert het zeg "ik vind het wel triest dat smaak beleving en juist de finesses vinden in drank niet meer van belang is", of

"Als niemand het verschil proeft ga dan alsjeblieft naar gall & gall en haal een vat 69 op of andere bocht .
dan heeft het totaal geen zin om thuis te stoken .
flikker de roggebrood of weet ik welke kliko inhoud dan maar in de gist ketel want dan is het slecht gesteld met de smaak ontwikkeling" .

En dan bedoel ik niet diegenen die snel een grote hoeveelheid alcohol tot zich willen nemen of diegenen die alcohol eigenlijk niet lekker vinden en er dan maar een hoop niet alcoholische drank bij doen of die gewoon hun dorst willen lessen. 

Nee dan bedoel ik ons, degene die hobby matig met alcoholische dranken bezig zijn. Sensory training is continue training en kalibratie. Het kunnen herkennen van smaken en ook de bijsmaken/wansmaken zou iedereen die drank tot zijn hobby rekent moeten kunnen.

Een smaakwiel kan je daar bij helpen:

Ik denk dat de meeste mensen niet verder komen dan de middelste ring.

Dit is helaas niet allemaal door mijzelf bedacht maar ik sluit mij er wel bij aan.

Ook wil ik niemand beledigen door hem smakeloos te noemen. Ik waardeer het juist als iemand zijn standpunt wil verdedigen(ook al is het oeverloos gelul).

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo, de boel een beetje laten afkoelen vooraleer iemand een beroerte kreeg van hoge bloeddruk.

Nu de hoofden koeler zijn, kunnen we een en ander toelichten.  In alle vriendelijkheid en met respect voor ieders mening.  (zoals ik herhaaldelijk hierboven vermeld heb trouwens)

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Snip

Ik als bier brouwer weet dat 50% van de smaak van je bier uit de gist komt

Snip

Hello Stook

Ik ben het volmondig,  100 percent met je eens !  En als ik me niet vergis heb ik tot driemaal toe in mijn post vermeld dat gist van cruciaal belang is bij brouwen en wijnmaken.  Het is daar smaakbepalend.

Shalom

 

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Psycat, allereerst bedankt dat je deze ervaring deelt.  Ik vind het een interessant topic maar vind je ook best wel stellig.

Snip

Salaam Catnip

Bedankt voor deze constructieve en verzoenende mail. Uiting van een fijn mensch. Heel erg gewaardeerd.

Snel antwoordje.

Ja ik was/ben verknocht aan bakkersgist. Het is voorreerst overal te vinden, zelfs in mecca. Het werkt bij buitentemperaturen van 50 graden, verdraagt schokken van 30 graden, etc etc.

Maar, ik ben niet blind en heb me opengesteld voor andere meningen. De gisten gekocht, geprobeerd en tot de constatatie gekomen dat er geen verschil is.

Uiteraard is dit geen wetenschappelijke proef. De batches zijn klein, als amateurstoker werken we zelden smaakvast (iedere batch heeft een eigen smaak), de batches zijn minimaal en niet echt representatief, de proef liep over 1 seizoen etc etc

Ik heb gemerkt dat in vele landen : Servie, Roumenie, Bulgarije, Georgie ea de mensen geen SG meten en geen PH. Wat niet weg neemt dat ze (soms) heerlijk spul brouwen.

En dat is wat ik ook beoog.

Mijn topic trapt inderdaad tegen schenen en ik weet dat ik tegen de stroom roei.

Maar niemand is verplicht mijn topic te lezen of te volgen he.

Peace

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?