Ik heb een stevig geturfde mout gekocht en wil hier een single malt van stoken. Welke gist raden jullie aan? Als ik Google worden er voornamelijk turbo gisten getoond als resultaat maar ik lees overal dat dit rommel is. Gewoon bakkersgist of toch nog iets anders? Een biergist eventueel?
Dank voor de reacties. Ik zie dat de gisten die bedoeld zijn voor sterke dranken eerder neutrale smaken ambiëren. Is het een slecht idee om voor een gist te gaan die juist veel esters produceert? Bvb een biergist die gekend is om kruidige en/of fruitige esters (saison/Tripel). Of is de ervaring dat dit minder lekkere whisky oplevert? Ikzelf hou wel van rijke smaakprofielen.
Bij vraag: waarom is eiwitrust nodig voor whisky? Blijven alle eiwitten niet achter bij het distilleren?
Heeft er iemand tips welke gisten ik moet gebruiken om de volgende smaakprofielen te krijgen in whisky:
-
lichte whisky: citrus tonen, groen gras, groene appels, bloemen
-
iets steviger: caramel, noten, rozijnen, toffee, tropisch fruit
Als vat zat ik te denken aan een moscatel vat of een calvados vat voor de lichte whisky en een portvat, sherryvat of een rum vat voor de stevigere whisky. Ik zou ook advies kunnen gebruiken bij de vatkeuze!.
Maakt het veel uit welke mout(en) ik gebruik?
Zou super zijn als ik wat tips zou kunnen krijgen. Ben lid van een klein whiskyclubje en we willen eens proberen ons eigen whisky te laten maken, moeten nu dus een keuze maken welk smaakprofiel we willen.