Meldingen
Alles wissen

Welke gist voor whisky?


Berichten: 5
Topic starter
(@jandeimker)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb een stevig geturfde mout gekocht en wil hier een single malt van stoken. Welke gist raden jullie aan? Als ik Google worden er voornamelijk turbo gisten getoond als resultaat maar ik lees overal dat dit rommel is. Gewoon bakkersgist of toch nog iets anders? Een biergist eventueel? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@jandeimker Fermentis M1, Mangrove Jack's West Coast, Bakkersgist, Saison Gist (diastaticus en geeft nog wat pepertonen mee).

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

Nog even als aanvulling, sommige biergisten kunnen wat eerder stoppen voordat de vergisting klaar is, je kunt ook biergist met wat bakkersgist gebruiken, die verdragen zich goed in de regel.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10660

@jandeimker inderdaad het zou erg zonde zijn om in een goed beslag van goede ingrediënten een turbo gist te gooien . 

Mangrove jack west coast,  fermentis M1 , fermentis d53 ,fermentis usw 6  zijn  zeer goede gisten  .

En wanneer je gist  zoals , redstar dady of ook bakkers gist gebruikt kan het nooit mee mislukken. 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jandeimker)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dank voor de reacties. Ik zie dat de gisten die bedoeld zijn voor sterke dranken eerder neutrale smaken ambiëren. Is het een slecht idee om voor een gist te gaan die juist veel esters produceert? Bvb een biergist die gekend is om kruidige en/of fruitige esters (saison/Tripel). Of is de ervaring dat dit minder lekkere whisky oplevert? Ikzelf hou wel van rijke smaakprofielen.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@jandeimker Dat kan een zwaard zijn dat aan twee kanten snijdt, ik denk dat de stort en houtrijping erop afgestemd moeten worden. De reden is dat je een bepaalde harmonie wilt qua smaken. Ik zeg niet dat biergisten een slecht plan is, zeker niet maar sommige smaken werken beter met elkaar.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

En voor vollere smaakprofielen is een eiwitrust aan te bevelen rond de 50 a 52 graden.

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jandeimker)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Bij vraag: waarom is eiwitrust nodig voor whisky? Blijven alle eiwitten niet achter bij het distilleren?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10660

@jandeimker eiwitten worden grotendeels afgebroken tot aminozuren. Dat geeft voeding voor gist , ondersteuning enzym werking en  estervorming .

Schuimvorming word minder doordat normaal de eiwitten bel wand versterken. Dus geen " spugen " / over koken ketel

Beantwoorden
Berichten: 2
(@camielp)
New Member
Deelgenomen: 5 dagen geleden

Heeft er iemand tips welke gisten ik moet gebruiken om de volgende smaakprofielen te krijgen in whisky:

Als vat zat ik te denken aan een moscatel vat of een calvados vat voor de lichte whisky en een portvat, sherryvat of een rum vat voor de stevigere whisky. Ik zou ook advies kunnen gebruiken bij de vatkeuze!.

Maakt het veel uit welke mout(en) ik gebruik?

Zou super zijn als ik wat tips zou kunnen krijgen. Ben lid van een klein whiskyclubje en we willen eens proberen ons eigen whisky te laten maken, moeten nu dus een keuze maken welk smaakprofiel we willen.

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2128

@camielp ik vindt het wel bijzonder dat een lid van een whiskyclubje denkt dat je met een bepaalde gist en een vat soort een heel smaak profiel kan voorspellen. Daar komt gelukkig wat meer bij kijken en dat maak het juist zo interessant. Aan je vat vragen lijk je mij meer een etiket lezer 😆 😉.Om het proces te begrijpen is het misschien leuker om het zelf eens te door lopen(zelf whisky maken). Of is het de bedoeling om alles te laten doen en over 3 jaar te proeven wat het is geworden.

Beantwoorden
(@camielp)
Deelgenomen: 5 dagen geleden

New Member
Berichten: 2

@rumo Ik weet dat er meer bij komt kijken (maar veel meer dan dat weet ik ook niet 😉 ). Als whiskyclubje proeven we vooral zonder veel aandacht te hebben voor het proces en hoe de smaakontwikkeling tot stand komt. In deze eerste poging om daar wat meer over te weten te komen willen we een whisky laten maken op een klein vat. Degene die ons helpt brouwt zelf en maakt whisky maar heeft vooral ervaring met 1 soort gist vandaar mijn vraag.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10660

@camielp smaak profiel van whiskey stuur je al bij het begin .

Graan keuze  - mouten - heel belangrijk is manier van eesten - samenstelling van stort ( soorten mout of granen erin gebruikt )  - manier van maischen - gist keuze en gisting -  dan waarmee destilleren en hoe vaak je overhaalt - lageren op hout ( hout keuze ) tijd van lageren.

Dat vormt allemaal de smaak. 

Het lijkt zo mogelijk maar in feite als je keuzes van te gebruiken spullen klaar hebt is het  simpelweg mouten , eesten , maischen,gisten en stoken . Dat zijn gewone basis vaardigheden van drank maken .

Duizenden mensen maken whiskey dus moeilijk is het niet.  

Probleem is vaak de smaak sturing.  Dat is gewoon kwestie van tijd en ervaring.  Of inderdaad proeven en hopen dat maker het recept geeft van zijn haar product.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?