Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste whiskey ( Hard Mocha Whiskey Bio van Biobrouwmaat )

Pagina 6 / 7

Robbert
Berichten: 9982
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In eerste overhaal stook je in principe tot ongeveer 1/ 3 deel is opgevangen

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Even een update ?

 

Vrijdagavond ben ik begonnen met de distillatie. Als eerste de wash overgehelvel naar een andere ton en deze een paar keer over laten kletteren in een andere ton om de Co2 er een beetje uit te halen. Het schuimde lekker. Ik heb mijn alambiek gevuld met kooksteentjes en 8 literwash met daarbij een dopje antischuim (zonder E nummers) De ketel langzaam laten verwarmen, wat langer duurde dan ik dacht maar toen de eerste druppels verschenen werd ik helemaal blij. Het rook al erg lekker en de maak was ook goed. Het was de ruwstook dus geen voorloop weg gegooid. Ik ben doorgegaan tot het moment dat het alcoholpercentage onder de 10% kwam. Had ik langer door kunnen gaan? Bij de tweede ronde met 8 liter in de ketel voltrok zich hetzelfde proces, ik was vergeten er intischuim in te doen maar dat gaf geen probleem. Echter bij de derde ruwstook van zo`n 5 liter begon het te schuimen en kwam er bruin gekleurd vocht uit het slangetje. Ik dacht mij te kunnen herinneren dat Robbert een keer een natte theedoek om de ketel had gedaan om dit te verhelpen. Ik verlaagde te temp en ook een natte theedoek om de ketel om het daarna weer langzaam te verwarmen. Dat lukte en het resultaat was uiteinelijk 4 liter ruwstook van 28 %.

Gelijk gestart met de fijnstook. Ik vond het best wel spannnend maar het liep naar wens. De voorloop geproefd en weggegooid wat niet lekker was qua smaak en reuk. Het keteltje pruttelde lekker door en ik ben doorgegaan tot het onder de 35 % ging zakken. Steeds een beetje opgevangen en gekeurd wat bij de fijnstook mocht. Het resultaat was 1.6 liter fijnstook van 60%. In een grote fles gedaan en dit staat nu vanaf vrijdag te luchten.

Hoe verder ?

Ik denk dat ik maandag het op 43% abv ga brengen om daarna met twee flesjes het verouderingsproces te gaan starten d.m.v 50 graden verwarmen en na kamertemperatuur te brengen om daarna in de vriezer te doen. Dit proces nogmaals herhalen om het daarna met houtsnippers rustig twee weken te laten staan. Ik hoop dat dit een goede volgorde is, anders hoor ik het graag.

Natuurlijk heb ik een beetje geproefd…en ik kan je zeggen dat ik er erg blij van ben geworden. Wat een smaakvolle whisky gaat dit worden, dat kan bijna niet meer fout. Kan ook niet anders met de bio ingredienten van Biobrouwmaat. Erik bedankt nog ?

Wordt vervolgd ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi om te horen Jan ?? je kunt bij de ruwstook doorgaan tot 0% overloop, sommige smaken zitten achteraan bij de ruwstook.

Je kunt het verouderen meteen met het hout doen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9982
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verouderen doe je als de drank opzich al " klaar " is
Dus in principe ook al op kleur .
Het hout en stoffen daaruit moeten al grotendeels " opgenomen ," zijn .

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dan moet ik het nog maar een keer proberen? ..vd week maar weer bestellen en dan de ruwstook helemaal door laten lopen.

Ik hoop dat ik hem goed op kleur krijg.. met de houtsnippers. Kun je daar teveel in doen ? Staat geloof ik 25 gram per liter op de verpakking. We gaan het zien en geduldig afwachten ? Thanks voor alle input !

 

 

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi verslag Jan en goed om te horen dat e.e.a. naar wens is verlopen.

Houtsnippers kun je in principe niet te veel van in doen maar als er "te" veel in zit is het sneller op kleur en smaak. Ik zelf zou het wat langzamer trekken prefereren. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Uiteraard kun je er teveel in doen, in het geval van een overheersende houtsmaak gooi het niet weg maar laat het in de fles verder rijpen zonder hout. 3 a 6 maanden kan t duren maar dat wordt wel minder hoor.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden


Het verouderen is begonnen ? en de tweede poging is onderweg.. Ik geef nog wel een update...als dat ok is ?

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het enige wat ik een beetje apart vind, is dat je de eerste Whiskey niet gewoon op t gemak hebt laten verouderen om de smaakverandering te volgen.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 423
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hij heeft dorst ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Blijkbaar ?

Beantwoorden
Berichten: 1845
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goed om te horen(lezen) Alchemist, dat de overheersende smaak wat minder wordt na een tijd. Ik heb ergens een paar flessen staan waar te veel of te lang houtsnippers in hadden gezeten. De drank smaakte gewoon bitter. Ik heb dit ook gehad met een vaatje van 3 liter waar de drank al snel een overheesende houtsmaak krijgt. Ik vind het opsmaak maken van de drank met hout het lastigste van mijn moonshine hobby.

Ik ga gelijk opzoek naar die flessen ?

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

? Ik had goede dingen gelezen over het verouderen d.m.v verwarmen en koelen, dat in combinatie met nieuwsgierig zijn en dorst ? maakte dat ik het zo wilde proberen. De tweede stook komt eraan volgend weekend en deze laat ik langzaam verouderen en daar heeft die ook meer kans voor omdat de eerste stook dan nog niet op is...hoop ik?  De smaakverandering en het verschil zal ik waarschijnlijk dan wel gaan proeven ?

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zeg t ook meer voor het leren dan wat anders, mocht je straks op een punt komen dat je zelf recepten gaat samenstellen dan is t wel fijn als je de smaakevolutie beter begrijpt.

Beantwoorden
Pagina 6 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?