Ik gebruik een oude takkensnipperaar voor appels, gewoon bakkerswinkel en voor ik het in gistvat doe even de kook erover en pitten afscheppen.
de vergisting gaat nu langzamer omdat het wat kouder wordt in de schuur. vorige week de suikers gemeten en haast alles is er uit!!
Robbert geeft aan suiker toevoegen is in feite niet nodig ?
Oke, maar wanneer doe je dat dan wel. Zoals ik op mijn site geschreven heb gebruik ik altijd op 10 a 11 kg peren en een kg suiker. Ik heb dit gewoon overgenomen van mijn oude buurman en waarom zou ik daar aan twijfelen. Maar mijn vraag is eigenlijk wat doet de suiker? beter voor de gisting, meer alc percentage om mee te beginnen of dat de smaak/aroma verbeterd.
O ja en over aanbranden onder in de ketel, daar heb ik geen probleem mee want ik heb een eau bain marie ketel, zonde dat ik dat hier daar niemand over hoor praten.
Hallo peren-experts!
Ik heb van de buurman met een viertal suikerperen bomen te horen gekregen dat hij ze best kwijt wil. Om daar gebruik van te maken ben ik me even in noodvaart in de kunst van het perenstoken aan het verdiepen.
Ik heb een Grainfather met Alembic dome die ik bedacht had te gebruiken ivm de smaak. Die heb ik vorig jaar gebruikt voor 't stoken van druif uit eigen tuin die heerlijke brandy is geworden. Maar... Nu dus peren, en misschien ook nog pruimen ook, die mogelijkheid komt nog langs wellicht.
Vooraleerst de peren want die vallen al van de bomen.
Ik heb gepoogd van alle info in dit topic een samenvatting te maken. Maar ik heb er nog wel enkele vragen bij die ik echt niet zo 123 terug vinden kon.
Stappenplan:
- Peren plukken / niet rotte peren rapen
- Laten narijpen in plastic bakken
- Peren dan met appelshredder malen en beslag 3 minuten koken
- Pitjes en takjes uit beslag scheppen
- Na afkoelen PH meten en waar nodig bijsturen (3,5 tot 4.2 is wenselijk)
- SG meten en noteren
- Storten van perenmash in vergistingsvat
- Optioneel pectinase maar als rijping goed verlopen is dit niet nodig
- Optioneel 24 uur wachten indien Pectinase gebruikt wordt
- Gist toevoegen
- Welke hoeveelheid toe te voegen gist per kilo of liter perenmash?
- Hoe gist voor te bereiden, stel dat fermentis safbrew FD3 of C70 wordt gebruikt, moet dat dan in water voorbereid worden alvorens je het pitcht?
- Wegzetten en lekker laten borrelen, weken, maanden. SG meten is weten.
- Na uitgisten uitscheppen in stookzak en in de ketel
- Of alternatief alsnog uitpersen in de (hydro)pers en de schone vloeistof in de ketel
- Knikkers of lavasteen op de bodem om aanbranden te voorkomen
- Stoken maarrrrrr..
Nu zou ik dus graag weten wat de experts in dit forum kunnen toevoegen aan de vragen omtrent hoeveelheid gist, voorbereiden gist alsvorens pitchen en omtrent wel of niet 24 uur wachten met toevoegen gist.
Kan iemand z'n licht daar op laten schijnen?
Superveel dank!!!!
Hartelijke groet uit de Betuwe en alvast een heel mooi weekend gewenst!
Mark