Meldingen
Alles wissen

Bourbon informatie

Pagina 1 / 2

Brenner
Berichten: 90
Registered
Topic starter
(@brenner)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Heeft er iemand mischien een goede informatie bron over het maken van Bourbon en/of whiskey ? Heb het boek van Brilleman gelezen maar vond dat een beetje mager. Heb al verschillende dingen gebrouwen en gestookt dus wel al basis kennis en ervaring. 

Wou nu een bourbon maken maar vond het toch lastig om uit te zoeken welke mais daar geschikt voor is. Kon bij de grote brouw en stook sites niet egt mais vinden en via dit forum zag ik wel het 1 en ander aan suggesties maar had toch nog mijn twijfels. 

Beantwoorden
29 reacties
Stattler
Berichten: 93
Registered
(@stattler)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Naar het schijnt het best met gebroken maïs uit het zuiden van frankrijk

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ik maak nu en dan een bourbon en gebruik die ook als basis voor cuffs and buttons .
Ik gebruik daarvoor grof gemalen mais die ik haal bij graanmolen in Burdaard.
Vroeger maakte ik zelf de mout laatste jaren haalde ik die uit Engeland .
Maar ik denk dat Munckerik jou aan een hoog diastatisch gerste mout en tarwe mout zou kunnen helpen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

P.s. Bourbon :De Bourbon :
Beginnen met vrij algemeen brouwmethode.
nodig is 7 kg mais .
Maal de mais grof.
Kook de mais .
voeg water toe waardoor je op +/- 30 liter komt
Toevoegen 3 kilo Diastatisch zuur gerste mout + 2 kilo diastatisch roggemout.
breng de temperatuur nu op 55 graden en zo houden voor een ½ uur.
verhoog temperatuur dan tot 65 graden . hou ook nu ½ uur op deze temperatuur .
verhoog dan temperatuur tot 72 graden hou deze nu een ½ tot 45 min aan !
Zeef alles door een zeef of kaasdoek.
Spoel met water van 80 graden na om laatste suikers uit mais resten te spoelen .
Breng vloeistof even aan de kook ! Dit om schimmelvorming tegen te gaan maar ook om vloeistof volume wat in te koken .
Met bakkers gist maak je een giststarter.
250 gram ¾ liter water en 150 gram mout extract of suiker en 10 gr gistvoeding voor 25 tot 30 liter .
(400 gram gist voor 30 tot 60 liter .)
Voeg dit nu toe aan het brouwsel.
Na 3 weken is dit uitgegist .
hevel de vloeistof af in de still en distilleer .
Overhalen tot 1/3 van de vloeistof is gewonen .
Gewonnen deel opnieuw overhalen tot weer 1/3 van de vloeistof is gewonnen .
Voorloop en naloop verwijderen op juiste moment d.m.v. proeven op scherpte .
verdun de opgevangen drank tot 45% en Lager de Bourbon op eiken .
nu de drank verouderen!
na 12 weken de Bourbon in kruiken over gieten en sluit de kruiken niet geheel af . Nu deze au bain marie verwarmen op 50 gr . hou dit 2 en half a 3 uur aan .
Hierna Even met dop eraf luchten . dan goed afsluiten en 2 weken de kruiken koel weg zetten .
De drank zou nu een een niet te scherpe mais Whiskey / Bourbon smaak hebben.
verdun de bourbon tot 40% .

Beantwoorden
Brenner
Berichten: 90
Registered
Topic starter
(@brenner)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Dankjewel! Die verhoudingen klinken goed. Ik neem aan dat je gewoon gemoute gerst en roggen bedoelt ? Zijn er mensen die wel eens met soorten mais hebben geëxperimenteerd hebben  ?

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 53 jaren geleden

Ja ik heb gewoon hele bio mais gestookt met twee pakken fries roggebrood en een pak havermout.met bakkersgist.op darkrost snippers gezet afwisselend bijten in de kou en binnen bij de cv.goed te drinken,proef beetje mais,hoe langer hij staat hoe beter hij word.en ik ben eigenlijk een fruitstoker.maar hou van een uitdaging.wil ook nog een keer wortels stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

De gerste en roggen mout of in ieder geval Eén van beiden moeten diastatisch zijn . (actief enzym hebben .)
Ik heb diverse mais soorten geprobeerd .
Ook de mais die hier verbouwd wordt In de provincie . dat is voornamelijk voor diervoer . die geeft zuur resultaat .
De mais van de molen is voor bakkerijen en komt volgens mij uit frankrijk .
Die bevalt mij prima .
De bourbon boven beschreven is zeer oud
standaard recept uit omgeving Louisiana .

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 53 jaren geleden

Ik had mais van schoonmama die ze zelf verbouwd in Roemenie,en ze gebruikt geen chemikalien,mag niet op mijn grond.alleen bio.

Beantwoorden
Cobus
Berichten: 100
Registered
(@cobus)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ik heb afgelopen jaar gewone mais verbouwd en nog wat suikermais. Gewone mais is voor mijn kippen De suikermais is heerlijk om gekookt te eten. Is suikermais niet beter om te gebruiken voor de drank?

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 53 jaren geleden

Inderdaad Cobus bevat meer suiker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Suikermais is prima bruikbaar .
Eigenlijk is de meeste maïs wel bruikbaar .
zolang het maar stevig en niet vochtig of schimmelig is .
Er is wel verschil in hoeveelheid alcohol opbrengst maar op de relatieve kleine batches die wij gebruiken loopt dat verschil niet in liters .
De ene mais zal een zuurder bourbon maken de ander een zachter en weer ander meer melig in smaak . Dit kun je ook zien als karakter van de Bourbon .
Wil niet zeggen dat het dus slecht is .
Het grootste nadeel is dat door de minder stabiele kwaliteit zal dat wanneer je het gebruikte recept wil herhalen je niet zeker zijn van de zelfde smaak . ( dus afwachten wat smaak is ) verrassing !
De " betere " mais geeft wat je nu maakt volgens een vast recept ook zelfde resultaat bij het opnieuw produceren . dus continuïteit .
Bij diverse ambachtelijke graan molens kun je grof gemalen mais kopen of bestellen per kilo of per grotere hoeveelheid .
grof op steen gemalen molen mais verwerkt heel mooi en is niet duur . en een vast resultaat wat wanneer bevalt herhaalbaar is .

Beantwoorden
hobbyman
Berichten: 318
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Bourbon is ten alle tijden 51% of meer mais. Dat is de voorwaarde om het bourbon te mogen noemen. Ik had voor een 10tje een flinke zak mais bij de dierenspeciaalzaak. Maar dat was toch niet helemaal ideaal met het suikerpercentage wat er na het maischen uit kwam. Hier op de site staan nog wel betere links voor betere mais. Verder na die 51% mais kan je zelf invulling geven aan graansoorten.

Sour mash bourbon: eerste keer een beslag gemaakt, dit gedestileerd en dan het restant uit de ketel terug gooien op een nieuw gemaakt beslag. Niet alles, ik meen tot een 20% ivm de zuurgraad van de backset uit de ketel. Maar dat getal heb ik even niet scherp.

Beantwoorden
hobbyman
Berichten: 318
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Owhja minimale rijpingstijd is 40 days/gallon. Met andere woorden minimaal 10 dagen per liter en verplicht op nieuw eiken. Anders mag het geen bourbon heten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

het recept boven voldoet aan die norm .

Beantwoorden
Andie23
Berichten: 1
Registered
(@andie23)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Het mag zo wie zo geen Bourbon heten, je produceert het namelijk niet in de USA.

De andere “regels” zijn ; meer dan 51% mais - niet boven de 80% abv stoken - moet in nieuwe vaten en niet boven de 62,5% abv vullen - en drinken niet minder dan 40% abv

maar dat mag de pret niet drukken, gewoon stoken ??

 

 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?