Meldingen
Alles wissen

Bourbon informatie

Pagina 3 / 3

ArtA380
Berichten: 72
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Vraag over dit recept:  Ik lees en zie verhalen over "on the grain" fermenteren. Het recept hier gaat de mash in kaas/neteldoek en wordt alleen de vloeistof gebruikt.  Advies?   dank grt Art.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@arta380 er zijn verschillende smaken en Stijlen en heeft te maken met tijd periode en regio . ( en natuurlijk kneierij van moonshiners gaat ook de ronde. )

Het op graan fermenteren is niet vreemd . Even als ook het beladen van ketel waarbij het graan wordt meegenomen.  

Wanneer je op de korrel vergist  neem je ook foezels en vezels mee die ook meewerken aan estervorming. Denk ook aan bijv. De tannines in de kafjes. 

Je krijgt zwaardere tonen.

Ook het op graan destileren zal meer overdracht geven . 

 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dank Robert,  On the grain it is.....

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@arta380 neem een stuk regenpijp bijna de hoogte van gistton . Boor rondom een aantal gaten van onder naar boven. 

Zet de pijp rechtop in vergistings ton.Vul vat rondom de buis . Hierdoor blijven de grove delen rondom en als je een koek bovenop krijgt hou je in de pijp vloeistof en ontsnapt de co2 makkelijker . Je krijgt dan ook minder kans op kaam . 

Gebruik een solide gist. Dus niet een gemodificeerde als turbo. 

Ook het enzym van de gist helpt in het aanspreken van nog rest ketens.

 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Goede idee. Dat ga ik een keer maken. Voor nu gaat dat niet meer lukken. Dus ik doe een compromis ik laat de helft van het graan in de vergistingsemmer.  Nog een laatste item: ik jouwq recept wordt er niet gesproken over Ph. Voor de zekerheid heb ik er toch maar een theelepeltje citroenzuur bij gedaan.  De gist wordt "Still Spirits Distillers Whiskey Yeast".

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@arta380 maak je het niet te zuur .  Ph bij maischen 5,4-5,6.  Bij inzet van gist 4,8- 5,2 aan houden .

Dat zou niet mijn gist keus zijn.  Ik denk niet dat die tot SG  1000 zal komen .

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@robbert die gist kan wel wat hebben, m'n eerste keer destilleren samen met een Noorderling was een drank gemaakt met die gist.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@alchemist ik zeg niet dat het helemaal fout is . Alleen het zou niet mijn keuze zijn op een vol granen vergisting. 

 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nou de wort is klaar. Maar het viel een beetje tegen vandaag. Ik had enige tijd geleden in de bonus bij Appie de popcorn mais gehaald van Valle de Solle. Die bleek niet te breken in mijn molen. En dat is best een stevige molen waar ik de boormachine op zet. Dus alternatief plan was 2 uur koken en dan door de keukenmachine halen. Alleen de pureermachine bleek bestand tegen de nog steeds best wel harde korrels, dus dat was best veel werk omdat grof te malen.  Gelukkig ging de mout wel snel door de molen.  Het uiteindelijke volume werd steeds groter door water opname maar viel nog binnen het formaat van mijn pan. Verwarmt in 3 stadia conform het recept.

Uiteindelijk is het SG bij 33 graden 1050, hoop dat het genoeg is. ¾ van de mais/mout er uitgehaald, de rest laat ik mee vergisten.   Alles zit nu in de emmer met waterslot.  Afwachten....

 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342
  • @arta380 boven 1040 is prima.  Dus komt goed
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2010

@arta380 ik heb ook naar deze mais gekeken want het zijn de hele korrels(en dat is bij ander mais niet altijd zo). Ik wil de hele korrel omdat ik deze wil mouten. Dit zal niet alleen meer smaak geven maar ik denk/hoop dat het schroten daarna ook makkelijker gaat.

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?