Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 2 / 71

Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Nimrax, bedankt voor de tip. Heb je hiermee ervaring qua invloed op de pH? Had ik er misschien bij moeten zetten maar de reden dat ik voor Spa wil gaan is ook de lagere pH, namelijk 6. Leek me een bijkomend voordeel voor het maischen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wouw caol ila is heel lekker. Ik vind het heel leuk he zo te volgen in je zoektocht. Leer ik lekker met je mee. Ben heel benieuwd naar het resultaat. En vergeet niet dat kleine dosis lef,  vordering maakt. Succes.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt! De volgende posts tijdens de queeste om vloeibaar goud te verkrijgen zullen ook wat langer worden. Waarschijnlijk stapsgewijs om de redenering toe te lichten met literatuurvermelding of youtube links.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Graag gedaan Alchemist.
Koekel zegt: Zuiver gedestilleerd water moet neutraal zijn met een pH van 7, maar omdat het kooldioxide uit de atmosfeer absorbeert, is het eigenlijk licht zuur met een pH van 5.8. /

Dus als je na distillatie even meet dan lezen we het weer graag van je.
Mijn Ph meter is oud, lege batterijen en mogelijk onbetrouwbaar ander deed ik een meting met je mee.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ga voor een trage vergisting Voor een wat zwaardere smaak .
PH rond 4,5 -5,5 .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb zelf geen pH meter op het ogenblik, die test zal even moeten wachten tot na m'n vakantie. Klopt, demiwater heeft een pH van 7 en die is voor onze doeleinden ook temperatuursonafhankelijk

 

Wat ik me wel afvraag nu (na wat gelezen te hebben over de kwaliteitseisen van bronwater is om géén demiwater te gebruiken.

"Voor veel biertypes is wat harder water beter

Vaak wordt gedacht dat zacht water altijd het beste brouwresultaat geeft. Dat is absoluut niet het geval. Alleen voor pilseners heb je zeer zacht water nodig. Voor bijna alle bovengistende bieren is wat harder water geen probleem en zelfs gewenst! Zeer zacht water dat zoutarm is leidt tot karakterloze bieren . "

"Calcium (Ca2+) 
Ik heb er al een paar keer op gewezen: calcium heeft tal van positieve eigenschappen voor het brouwproces. Calcium stimuleert de enzymactiviteit en verbetert de eiwit afbraak. Verder stabiliseert het de alfa-amylase en zorgt het voor een snellere filtering. Het extraheert de fijne bitterstoffen uit de hop en vermindert de wortkleur. Calcium is een essentieel bestanddeel van de gistcel en kleine hoeveelheden calciumionen neutraliseren stoffen die giftig zijn voor de gist. Voorts verbetert het de klaring bij het ouder worden van het bier. Ook wordt de stabiliteit en smaak van een bier gunstig beïnvloed door calcium. De laatste gunstige eigenschap die ik hier noem is het feit dat calcium reageert met oxaalzuur tot het moeilijk oplosbare calciumoxalaat, waardoor gushing voorkomen wordt (7) 
Een overmaat aan calcium kan echter schadelijk zijn voor het bier. Zoals ik al uitgebreid besproken heb vormen calciumionen samen met fosfaten uit de mout een neerslag. Deze neerslag kan een ongunstig uitwerking hebben op het filterverloop van het beslag. Daarnaast kunnen er ook teveel fosfaten weggenomen worden die noodzakelijk zijn voor een goede gistgroei."

Bron:  https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/water2.html  

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gedestilleerd water zou ik niet gebruiken of je moet weten welke ionen je weer wilt gaan toevoegen (calcium, chloor, magnesium, sufaten....). Wellicht dat je toch al wat brouwzouten wilt/moet gaan toevoegen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na wat leeswerk en ook de antwoorden van Robbert en Munckerik denk ik dat vooraf aan een grote batch maken eerst een proefje uitgevoerd moet worden.

Ik ben op het internet de term Congreswort tegengekomen;

"Congreswort is een standaard wort, dat wordt gemaakt om het rendement, de kleur en soms andere eigenschappen, van mout te bepalen. De wort moet bereid worden volgens de 'EBC standaard masching methode'. In het kort komt het erop neer, dat met een bepaalde hoeveelheid mout een bepaalde hoeveelheid wort gemaakt moet worden. Na het bepalen van de eigenschappen wordt de wort nog 1 uur gekookt om de kookkleur te bepalen (ca. 1,5 EBC donkerder). De bereidingswijze is nauwkeurig vastgelegd."

Bronnen: 

http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=201

http://www.bierwoordenboek.com/Congreswort.ashx

Nu even buiten de precieze uitvoering hiervan (persoonlijk vind ik de methode gehanteerd bij bier-brouwer.nl wat omslachtig) is het wel een idee een kleine batch te maken t.z.t. Waarschijnlijk zal ik extra mout bestellen en iets verzinnen voor een methode om de pH, SG etc in kaart te brengen voordat we aan de 20 liter gaan beginnen. 

Iemand toevallig ervaring met iets soortgelijks op kleine schaal?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het brouw proces is misschien wat tijd rovend maar niet echt moeilijk . tijd en koppie erbij .
En een goede oefening .?
Voor een goede vergisting is wat lastig een keuze uit " commerciële " gisten te maken .
( zelf maken ben ik voorstander van )
Hoewel voor een schotse whiskey een zeer goed alternatief is om een gist voor een trappisten bier te gebruiken .
Hou wel rekening dat na het toevoegen van gist de bier bereiding en whiskey uit elkaar lopen .

( tja ervaring met kleine schaal . ik heb mij er wel eens mee bezig gehouden . )

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zelf gist maken schuif ik nog even op de lange(re) baan, dat gezegd hebbende waren je filmpjes van laatst wel een goede motivator.
Qua de kleine schaal was ik aan het denken aan.fijnmalen van de mout in wisselende samenstelling van het eerdergenoemde recept. In aparte containtertjes doen met de spa en een soort maischrun te doen. Daarna SG, pH meten om te kijken of het recept getweakt kan worden voor instap single malt. Wat minder toevoegingen nodig eigenlijk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Erik heeft geschroot mout . Die is verder niet nodig om verder fijn te malen . Een SG van rond -1060 is wat je beoogt met pH van 4,5 -5,5.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het plan is vanaf het begin geweest om bij Erik te bestellen. Het malen zou meer zijn om een maximale extractie bij de proefjes te krijgen. Denk dat ik pas over tweaken van t recept ga nadenken na m'n eerste stookpoging. Enig idee hoelang het geschrote mout houdbaar is? Anders bestel ik nu al.
Bedankt voor de richtlijn qua pH en SG!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je je maisch goed uitvoert hoef je niet zo fijn te malen hoor. Regelmatig roeren is effectiever. De enzymen weten de zetmeelketens wel te vinden en door te knippen. Met een jodiumtest weet je of al je zetmeel is omgezet in suikers. 

 

De mouterijen, die geschroot mout leveren, geven aan dat geschroot mout het best binnen drie maanden kan worden gebruikt. Het betreft hier dan mout dat niet gevacumeerd is. Gevacumeerd kun je het wel langer dan een jaar bewaren, toch houd ik ook voor gevacumeerd mout 3 maanden aan. Ik schroot en vacumeer per klantorder. Mijn advies is om pas te bestellen kort voordat je het wilt gaan gebruiken. Het wil wel eens gebeuren dat een zak lek raakt tijdens transport. Er zitten scherpe deeltjes in geschroot mout en wanneer de transporteurs ruw omgaan mat dozen kan het zijn, ondanks dat ik het zo goed mogelijk schokvrij verpak, dat een zak door een schok lek raakt. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hartelijk dank. Dan wachten we nog even bestellen. Vind het bijna jammer dat ik eerst op vakantie ga.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als jij nou hier een oogje in het zeil houdt dan neem ik voor de vakantie jouw plaats wel in 🙂

Beantwoorden
Pagina 2 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?