ondertussen 2 e ketel klaargemaakt .
Nu gaan we temperatuur naar 72 graden brengen .
tussendoor roeren
Ik doe lekker rustig en laat de enzymen lekker zich de teering werken in hun warme bad
Uiteindelijk als de tijd om is door zeef in vaten gegoten
Nu wachten tot temperatuur gedaald is en dan de gist erbij.
En !! naast de granen en gist hebben de meeste whiskey's en bourbon's een extra kruiden toevoeging waardoor ze eigen karakter en specifiek aroma krijgen .
Ik hou mij gewoon aan oude ambachtelijke recepten zo hier ook met de kruiden .
Prachtig om te zien en zeker leerzaam voor mij. Dank!
Gist toegevoegd .
Moeilijk te zien op foto . het eigengemaakte gist gaat al te
keer .
Het controle experiment met mangrove gist laat nog even op zich wachten . ( maar die komt wel )
oppervlakte na 1 uur met mangrove jack .
oppervlakte met heftig gisten . gist uit eigen " tuin / keuken " .
Dat is toch wel een wezenlijk verschil. Lijkt wel turbogist tegenover een amateur......
Ik ga dit recept kopiëren zoals je weet, ik ben alleen wel heel benieuwd wat die kruiden zijn, die staan namelijk niet in het recept.
Maïs verwerkt tot 66 liter prima beslag / mash voor uiteindelijk een Bourbon en een deel cuffs and buttons .
Gisting starte op een PH van 4 en SG van 165 .
Elke giststam heeft zijn eigen vergistingsactiviteit. Bovengist, ondergist, kort gistend (fel), lang gistend (rustig), etc. Alleen het eind SG verteld de vergistingsgraad, niet de smaak, want elke gist geeft ook nog zijn eigen smaak. Maar ik neem aan , als Robbert deze gist al lang heeft, dat deze zijn eigen unieke karakter heeft. Genetische manipulatie kan met wetenschappelijke hulp, (beïnvloeding) , maar ook door natuurlijke selectie heb je genetische verandering (manipulatie). Ik neem aan dat Robbert niet verder werkt, met een gist die niet het resultaat geeft ,dat hij wil bereiken. En zo gaat er een extra hobby (gist)wereld voor jou/ons open.
Sköll William
Heldere uitleg. Robbert probeerde me al te motiveren om gist te maken. Echter wil ik me eerst verdiepen in goede recepten en goed mijn ketel te leren gebruiken voordat ik me in het gist maken verlies. Heb wel van Robbert advies gekregen welke gisten ik moet gebruiken die al klaar zijn. Dus ik kan verder
Jij heb helemaal door wat de bedoeling is William.
SG is eigenlijk alleen indicaties waarop ik eventueel mijn vloeistof hoeveelheid aan pas . ( inkoken of verdunnen .
Prestatie van gist staat onder invloed van milieu.)
Ik gebruik methodes om een gist te maken die passen bij het geen wat ik wil vergisten . i.d.d. natuurlijke selectie .
Ik ga niet voor de hoge alcoholen maar gist wat in product zich goed voelt zonder extra voedingen .
Wat smaak betreft al in lijn zit en eventueel toevoegt .Zeker bepalend voor karakter .
Klopt ik gebruik geen gisten die niet mijn doelstellingen aanvoegen .
(Ik hou niet van na corrigeren )
Gisten is voor mij niet een extra hobby maar een basis die ik ooit heb moeten aanleren .
Het kan in begin wat lastig zijn gisten maken maar als je wat routine krijgt is het zeker de moeite waard .
Ik wil het in de toekomst ook zeker leren. Maar in 3 weken tijd ben ik van geen ervaring gegroeid tot beginnend stoker. Ketel opgehaald, koeler gebouwd, alles gereinigd, pan gekocht, en een eerste stook gedaan, en daarnaast heel veel informatie verwerkt. Mijn perfectionistische persoonlijkheid wil het graag goed doen dus stap voor stap.
Het restant van de gebruikte gist meteen aangevuld met meel en de gefermenteerde bloesem en bessen vocht.
Het is al gerezen en kan morgen weer in koelkast .
Zeer interessant om dit mee te volgen ….