Meldingen
Alles wissen

Robbert's Tiny Projects

Pagina 24 / 29

Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wauw, hoe heb je dat gemaakt. Staat ook ergens foto van hele installatie?

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En hoe weet je zeker dat de stoom dan door die pot gaat, en waarvoor is dat middelste kleine pijpje?

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het linker pijpje dat de pot in gaat komt tot onder in de pot en het gaat er door het rechter pijpje boven in het dekseltje weer uit want er zit een schotje in het midden boven in de dikke buis het middelste korte buisje is voor versterking.

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dit is een omgebouwde boiler met een warmtespieraal onder de boiler.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb onlangs ook de tiny vijgen likeur gemaakt, weliswaar iets aangepast bij gebrek aan spul... mocht de pret niet derven?

Basis;
Om te beginnen heb ik een druivenwijn uit concentraat (van stookwinkel uiteraard) gemaakt. Een liter of 22 met SG 1.076 en aangepaste Ph naar 4.5 - 4.7. Champagnegist geënt. Na 2 weekjes gisten overgeheveld en in alambiek afgestookt. Na een dagje luchten een 2e (fijn)stook gedaan wederom alambiek.
Van deze fijnstook heb ik een liter apart verdund naar 60% voor de likeur, de rest voor het eventueel aanvullen eiken brandy vatje (die doorgaans met eigen druif gevuld is en bijgevuld wordt, maar de (b)engeltjes hadden dorst).

Maceraat (aangepast door gebrek aan kruiden);
-1L brandewijn van 60%
-100g walnoot
-13 vijgen (vrij bonkige=groot, in 4en gesneden)
-1 kaneelstok (licht gekneusd)
-3 stuks steranijs (gekneusd, ter vervanging van anijszaad)
-1 theelepel hyssop (aanvulling op steranijs)
-1 eetlepel venkelzaad
-1 eetlepel amandelolie
-1 theelepel karwijzaad
-4 theelepels amandel aroma (van de bekende dokter)
Alles in een grote pot, 7 dagen op 19-21°C, met keukenpapiertje over de hals met elastiekje, voor ademen van de verse stookwijn. Ik was bang dat 13 vijgen wat weinig was, maar omdat er een paar flinke knapen tussen zaten kreeg ik het nog maar net onder de vloeistof. Lucky 13?

Keteltje;
Om deze (en andere) likeur te stoken moest ik tussentijds een aanpassing doen aan m'n kleine 3,5L alambiek. Soldeerbrander gepakt en geoefend op een kolom waarvan ik weinig tot geen gebruik van maak. Eenmaal weer wat onder de knie en wat gevloek verder heb ik wat koperen stukjes onderin de hals van het kookvat gesoldeerd. Hierdoor past het roostertje wat bij de kolom geleverd is mooi tussen het kooknat en helm. Uitvloeier weggepoetst en goed na gespoeld, gevolgd door azijn met citroenzuur stookje. Hierna meermaals goed doorgespoeld en uit laten druppen op warme zolder.

Stoken van likeur;
Ik heb het maceraat door een keukenzeefje gehaald en het filtraat in de ketel geschonken samen met een halve liter heet water (das iets onder 40%), en het residu uit de zeef apart gehouden. Koperen roostertje in de hals vd ketel gelegd met daaronder RVS gaas van oude keukenzeef om ook de kleinere delen boven het kooknat te houden.
Vanwege dat ik (nog) geen alquitara bezit, heb ik de helm van de alambiek beladen (ofwel gevuld) met het residu uit de zeef. Heb de helm ondersteboven in een groot glas gezet en er een kwart vijg met het steeltje naar beneden ingelegd zodat de rest er niet door viel, waarna ik het zo vol mogelijk (maar absoluut niet aangedrukt) opgevuld heb met de kruiden, noten en vijgen die er nog in paste. Hierna heb ik de helm op de ketel gezet en de uitgelekte drank nog bij de ketel gegoten. Alle vijgen die er niet bij konden vanwege het ruimtegebrek tegenover een alquitara, heb ik uitgeperst voor bij het distillaat later.
Keteltje op kookplaatje met vermogensregelaar gezet en rustig op temperatuur gebracht. Langzaamaan worden er aangenaame geurtjes naar buiten geblazen, en tot dusver geen verstopping in de helm. Al snel trekt de warmte richting de zwanenhals, en draai het vermogen alvast terug om een rustige uitstroom te krijgen, omdat een kookplaat nog nasuddert. Een correctie van warm naar koud is dan niet zo makkelijk als met gas.
Heel rustig komen de eerste druppels. Niets afwijkends, maar neem voor de zekerheid nog een heel klein voorloopje. Middenloop bleef lang zijdezacht maar ben na een halveliter op safe gaan spelen en in partjes opgaan vangen van 50ml, nauwlettend op afwijkingen in smaak en helderheid. De smaak zwakte wat af naar het einde, maar was nog prima. Het laatste partje week visueel af en heb dit er niet meer bij gedaan. Ik dacht iets tussen de 600 tot 650ml opgevangen te hebben.
Na wat meten en rekenen (zal het jullie besparen, komt neer op 1L van 40% na aanlengen) het vijgendrapje en distillaat bij mekaar gevoegd en door een filter gehaald. Filteren heeft een kleine dag geduurd en heel wat koffiefilters in beslag genomen...
Om te verdunnen heb ik eerst wat honing opgelost met scheutje water, maar heb uiteindelijk zo'n 100g honing toegevoegd naar smaak (tot gewenste zoetheid) en tot 1L aangelengd. Na een aantal dagen de dop er opgedraaid, er is wat droesem op de bodem ontstaan, en er zweven nog wat vlokjes rond. Deze ga ik later nog afhevelen/decanteren.

Smaak (voor de rijping, dus wat voorbarig);
Heb natuurlijk nipjes moeten proeven om gewenste zoetheid te vinden en kan dus al zeggen, wat een heerlijke likeur is dit.
Het is een zijdezacht drankje geworden, met de smaak van taai-taai in eerste instantie, met subtiele hints amandelspijs gevolgd door een zacht dropachtigesmaak, die iets later in de nasmaak dan toch subtiel richting vijg en brandewijn omslaat.
Een mooi pallet komt voorbij, maar niet agressief, alsof de smaken op hun beurt wachten. Subliem.

Klaren;
Voorlopig laat ik het bezinken en zal dan decanteren mits goed bezonken. Anders een gelatine-bentoniet klaring... ?

Rijpen;
Mogelijk gaat er ergens na de klaring wat glycerine bij. Eenmaal geklaard wordt de dop vervangen door een stukje keukenpapier met elastiekje om nog wat te ademen op een koele plek voor een week of 3. Hierna sluit ik de fles en mag het nog één of 2 maand liggen.

-

Ik ben erg benieuwt naar het eindresultaat, maar van wat ik een week geleden geproefd heb kan dat niet meer mis gaan! Met Sinterklaas gaat de fles zeker open, want dat was m'n eerste associatie. Maar ik wil nog zuinig aan doen, deze glijdt te lekker door de keel en zou op zijn voor ik er ergen in heb?
Dankjewel Robbert, voor het delen van deze fijne ambachtelijke recepten. Erg inspirerend, smaakt zeker naar meer!
Mijn verlangen naar nog een alquitaratje erbij te nemen is ook gegroeid (en ontstaan deels door de filmpjes). Reden dat ik er langs keek is omdat de ketel me vreemd was, in de zin geen handleiding of leidraad, hoe de mogelijkheden van het apparaat te benutten...
Ondanks dat m'n alambiekje al wat aangepast is en naar behoren functioneert, is het verlangen toch gegroeid. Wil het natuurlijk ook vergelijken met de versie alambiek gestookt. Daarnaast vult een helmpje van alambiek niet zo makkelijk en heeft een beperktere ruimte.
Ik heb het in m'n verlanglijstje genoteerd voor de Sint, dus ik heb goede hoop dat Sinter(Jan)klaas tegen die tijd weer levert?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha erg is die Robbert hè Knooier? gelukkig na een aantal jaar stoken al veel geduld beoefend?

Mooi gebouwd Troet!

Beantwoorden
Berichten: 3546
Topic starter
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi verslag man!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Pikketanus voor dit mooie verslag in navolging van een van mijn filmpjes .
Vijgen likeur is inderdaad heerlijk zacht en bijna feestelijk drank die beetje in vergetelheid is geraakt .
Jou omschrijving zal vast ook mensen aansporen deze likeur te maken .
de smaak zal zeker nog meer vol en rond worden met rijpen .
De alambiek en alquitara laten zeker bij dit soort dranken zien en proeven dat ze onmisbaar is om een sublieme smaken te krijgen .
Ja soms zijn kleine wijzigingen in recept onvoorkombaar maar je eigen draai geven is ook altijd leuk .
Ik zou zeggen enjoy ! Proost

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Altijd de stook-kriebels als ik je schitterende filmpjes zie.

Ik zal nooit jouw niveau halen maar we blijven oefenen en dat is ook leuk (en ?).
Dank Robbert voor je prachtige filmpjes met uitstekende uitleg ?!

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prachtig gemaakt Troet, slim idee zo! 

wordt de druk niet erg (te) hoog in het potje? 

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prachtig verslag en duidelijk. 
juist leuk je eigen ‘ik’ in een recept te verwerken.
Dat maakt het stoken en maken van likeuren ook zo leuk. 

Laat het smaken Pikketanus ??

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De druk wordt niet te hoog en het levert een hoger percentage op en het is gemakkelijk om het schoon te krijgen.en het heeft een prima smaak opgeleverd. ??

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op deze manier doe ik het zelfde als met de kruiden in de helm doen .

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je heb de perfecte ketel Troet

Het is een mooie ketel maar om er kruiden in te krijgen is lastig want dan moet er heel wat aan veranderd worden en er is ook te doen met mijn andere ketel waarvan ik wat foto’s zal plaatsen.

Beantwoorden
Pagina 24 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?